Shop2market Order Tag

Welcome, guest, you can Login or Create an account

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
No products found...
From 24 hour
delivery
XXL
Product assortment
Most
shopping convenience
100%
Lowest price
XXL
Warranty
24/7 Expert
advice
Secure
payment

Wybór najlepszego komercyjnego wyposażenia piekarniczego

  • Posted on
  • 0
Wybór najlepszego komercyjnego wyposażenia piekarniczego

Wybór najlepszego komercyjnego wyposażenia piekarniczego

 

Wyposażenie nowej piekarni odpowiednim zakresem sprzętu piekarniczego z początku może brzmieć jak trudne wyzwanie. Niezależnie od tego czy planujesz otworzyć nową firmę, rozwinąć już istniejącą lub po prostu wymienić część przestarzałych lub starzejących się urządzeń, to chcesz zakupić odpowiednie wyposażenie maksymalnie wykorzystując swój budżet. Ważne jest, aby pomyśleć nie tylko o tym, co planujesz przygotowywać, ale również jak dużo, gdyż takie szczegóły wpłyną na zakup wyposażenia. Oto lista porad i sugestii, które pomogą ci wybrać jak najlepszy sprzęt piekarniczy do twoich potrzeb!

 

Przygotowanie ciasta

 

Podczas przyrządzania pieczywa lub innych wypieków wszystko zaczyna się od ciasta. Posiadanie właściwie wymieszanego ciasta jest ważne dla jakości i faktury gotowego produktu. Podczas gdy do bardzo małych lub rzemieślniczych operacji można preferować ręczne wyrabianie ciasta na stole piekarniczym z drewnianym blatem, większość komercyjnych piekarni będzie chciała używać co najmniej jednej, jeżeli nie kilku, miesiarek do ciasta.

 

Miksery przemysłowe

 

Mikser planetarny

Przemysłowe miksery planetarne są dostępne w zwrotnej ilości rozmiarów, od małych 5-litrowych modeli nastawnych aż po ponad 100-litrowe modele podłogowe. Większość średnich i dużych piekarni będzie mieć kilka dużych modeli wolnostojących. Mogą także skorzystać z możliwości przenoszenia modeli nastawnych, które przydadzą się do szybkiego i łatwego wyrabiania małych partii polew czy nadzień. Nasz poradnik dotyczący mikserów jest świetnym źródłem informacji o tych urządzeniach. Najważniejszym czynnikiem jest dopasowanie możliwości miksera do wymagań produkcyjnych.

 

 

Urządzenia porcjujące i wałkujące

Wałkownica

 

Urządzenia porcjujące to specjalistyczny, przemysłowy sprzęt piekarniczy, który duże partie ciasta dzieli na porcje o jednakowym rozmiarze i wadze, aby zapewnić jednakowe rezultaty podczas przyrządzania ciast, placków, chleba lub nawet spodów do pizzy. Wałkownice do ciasta rozwałkowują kulę ciasta i rozciągają ją do ustalonego rozmiaru i grubości. To polepszy konsystencję twoich placków i spodów do pizzy.

 

Urządzenia porcjujące i wałkujące świetnie ułatwiają pracę i pomagają poprawić spójność produkcji. Jednakże, warto rozważyć zwrot inwestycji, gdyż takie urządzenia na sam początek  mogą być bardzo nieporęczne i drogie. Dlatego też najczęściej są używane w lokalach o dużym przerobie.

 

Utrzymywanie/Rozrost

 

Garownik

Podczas garowania ciasta na chleb, pozwalasz na jego rozrost przed pieczeniem. Ponieważ ciasto rośnie najlepiej w ciepłym, wilgotnym środowisku, jest całkiem prawdopodobne, że będziesz chcieć zainwestować w garowniki. Te wyspecjalizowane urządzenia osiągają doskonałe poziomy temperatury i wilgotności, aby zapewnić spójne i powtarzalne wyniki. Liczba wariacji i stylów dostępnych garowników jest spora. Podczas zakupu warto rozważyć:

 

  • Rozmiar: pełna wysokość, 3/4 wysokości, 1/2 wysokości lub modele podblatowe
  • Konfigurację drzwi: szklane lub lite, drzwi pełne lub podzielone
  • Konfiguracje wewnętrzne: zamocowane prowadnice druciane, prowadnice u-kształtne, półki, prowadnice uniwersalne

 

Możesz zakupić urządzenia, które są zaprojektowane wyłącznie do rozrostu lub modele, które posiadają również funkcję utrzymywania w cieple. Takie urządzenia łączące rozrost z utrzymywaniem w cieple dają wszechstronność i dwa urządzenia w jednym; w jednym urządzeniu możesz rozrastać ciasto i utrzymywać gotowe produkty lub inną żywność ciepłą i gotową do sprzedania i podania!

 

Garownik opóźniający

 

Jeżeli chcesz spowolnić rozrost ciasta, możesz je schłodzić. Ale niektóre rodzaje ciasta stają się lepsze, jeżeli pozwoli im się odczekać w temperaturze wyższej niż jaka jest w przemysłowych szafach chłodniczych. W takim przypadku warto rozważyć opóźniacz. Najbardziej wszechstronne opóźniacze to tak naprawdę urządzenia łączone, które przełączą się do garowania, gdy ciasto będzie gotowe. Takie garowniki opóźniajace to świetna oszczędność pracy, bo możesz włożyć do nich ciasto na noc, zaprogramować urządzenie do rozpoczęcia garowania w określonym czasie i mieć je gotowe do pieczenia. Kilka specjalistycznych modeli łączy w sobie nawet funkcje garowników opóźniających z piecami konwekcyjnymi!

 

Pieczenie

 

Sercem każdej kuchni jest jej piec i będziesz mieć mnóstwo dostępnych opcji podczas wybieraniu rodzaju kupowanego pieca. Tak jak w przypadku przemysłowych mikserów, ważne jest, aby pomyśleć o typach wytwarzanych produktów oraz ilości, ponieważ te czynniki mogą mieć wpływ na rodzaj pieca, który będzie najlepszy dla twoich potrzeb. Podczas planowania, należy mieć na uwadze, że niezależnie od wybranego typu pieca, prawie zawsze trzeba będzie go umieścić pod okapem wentylacyjnym.

 

Piece konwekcyjne

 

Piec

Piece konwekcyjne są najbardziej pospolitymi elementami komercyjnego wyposażenia piekarniczego. Świetnie sobie radzą z szybkim i równomiernym pieczeniem różnego rodzaju produktów, od bochenków chleba po ciasteczka, ciasta, placki i brownie. Wykorzystanie wewnętrznych wentylatorów do cyrkulacji powietrza zapewnia jednolite zarumienianie i powtarzalne wyniki. Spośród rodzajów pieców typowo używanych w piekarniach, piec konwekcyjny jest najbardziej popularny i najtańszy.

 

Niektóre piekarnicze piece konwekcyjne wysokiej klasy posiadają funkcję natrysku pary i inne specjalistyczne funkcje, które mogą sprawić, że twoje wypieki wejdą na wyższy poziom.

 

Piece komorowe

 

Tradycyjni piekarze lub ci wypiekający konkretne rodzaje pieczywa często preferują piece komorowe. Ich kamienne spody nagrzewają się, zapewniając wypiekom charakterystyczną chrupkość skórki, przy zachowaniu miękkiego i wilgotnego wnętrza. Piec komorowy zajmuje znacznie więcej miejsca w porównaniu do pieca konwekcyjnego, co warto mieć na uwadze, gdy przestrzeń jest ograniczona. Jednakże ze względu na swój stosunkowo prosty wzór i niewielką ilość ruchomych części działają przez długi czas a ich użytkowanie nie wymaga dużo pracy. Dostępne są piece zarówno z jedną komorą, jak i kilkoma.

 

Piece na wózki

 

Piec na wózek, to podobne rozwiązanie do szaf chłodniczych lub garowników na wózki, do którego można wjechać wózkiem wypełnionym produktami gotowymi do pieczenia. Niektóre modele złapią wózek i będą go obracać podczas procesu pieczenia dla równomiernych rezultatów. Zaletą takiego rozwiązania jest oszczędność czasu i pracy, spowodowana mniejszą ilością zajmowania się produktami.

Możesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, jeżeli posiadasz garownik na wózki. W takim przypadku po prostu ładujesz na wózek naczynia pełne produktów, rozrastasz je, wjeżdżasz wózkiem do pieca, aby je upiec i wyjeżdżasz wózkiem, żeby je ochłodzić, gdy będą już gotowe! Jeżeli wybierzesz ten rodzaj sprzętu, pamiętaj żeby mieć wózki dopasowane do takiego użytkowania; nie wszystkie wózki posiadają kółka odporne na wysokie temperatury.

 

Piece obrotowe

 

Obrotowy piec posiada duże obracające się półki, na których można umieścić produkty, podobne rozwiązanie do rożnów w delikatesach czy marketach. Te piece mają dużą pojemność i wydajność, ale są całkiem kosztowne. Upewnij się, że twoje potrzeby i budżet usprawiedliwią zakup jednego z takich urządzeń.

 

Ekspozycja i sprzedaż

 

Krajalnice do chleba

 

krajalnica do pieczywa

Ze względu na szybkość i powtarzalne cięcia, krajalnice do chleba są świetną opcją, jeżeli twoja piekarnia planuje sprzedawać krojone pieczywo. Kilka wyspecjalizowanych modeli jest w stanie przetwarzać niestandardowe produkty, takie jak bagietki, bułki czy bajgle.

 

Witryny

 

krajalnica do pieczywa

Jeżeli planujesz duży komponent sprzedażowy w twojej piekarni, warto rozważyć jakie rodzaje witryn będa ci potrzebne. Dostępne są zarówno chłodnicze, jak i neutralne, w zależności od rodzaju produktów, które chcesz sprzedawać. Najprawdopodobniej będziesz potrzebować obu. Będziesz musiał również zdecydować czy potrzebna będzie witryna samoobsługowa czy taka do obsługiwania klientów zza lady.

 

Znalezienie najlepszego, komercyjnego sprzętu piekarniczego jest tylko jednym z kroków do rozpoczęcia działalności odnoszącej sukcesy. Dodatkowo oprócz ciężkiego sprzętu, pamiętaj aby wyposażyć się w przybory, takie jak noże do chleba i inne podobne narzędzia, które są niezbędne w każdej piekarni.

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields