Shop2market Order Tag

Welcome, guest, you can Login or Create an account

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
No products found...
From 24 hour
delivery
XXL
Product assortment
Most
shopping convenience
100%
Lowest price
XXL
Warranty
24/7 Expert
advice
Secure
payment

Czyszczenie, odkażanie, dezynfekcja

  • Posted on
  • 0
Czyszczenie, odkażanie, dezynfekcja

Spis treści:
1. Czyszczenie, odkażanie, dezynfekcja
2. Jaka jest różnica między czyszczeniem a odkażaniem?
3. Czyszczenie
4 .Odkażanie
5. Dezynfekcja a odkażanie
6. Dezynfekcja
7. Różnica pomiędzy sterylizacją i dezynfekcją
8. Sterylizacja
9. Jaki jest właściwy sposób odkażania stołu, który został wykorzystany do przygotowania żywności?
10. Co należy odkażać
11. Kiedy odkażać
12. Jak dezynfekować
13. Co należy dezynfekować
14. Kiedy dezynfekować
15. Czy chusteczki dezynfekujące zabijają wirusy?
16. Zapobieganie chorobom
17. Zalecenia dotyczące Koronawirusa

Czyszczenie, odkażanie, dezynfekcja

Istotną częścią prowadzenia udanego biznesu jest utrzymanie czystości. Ważne jest, aby zrozumieć różne rodzaje sprzątania, aby zdecydować, jaką metodę i jakie praktyki należy podjąć, aby spowolnić rozprzestrzenianie się chorób i wirusów. W tym artykule będziemy badać różnice pomiędzy czyszczeniem, odkażaniem i dezynfekcją tak abyś mógł jak najlepiej włączyć te elementy do swojego systemu sprzątania.

 

Jaka jest różnica między czyszczeniem a odkażaniem?

 

Główna różnica między czyszczeniem a odkażaniem polega na tym, że czyszczenie polega na usuwaniu zanieczyszczeń i osadów na powierzchni, podczas gdy dezynfekcja polega na zabijaniu bakterii po tym, jak powierzchnia została już oczyszczona lub wytarta.

 

Czyszczenie powinno odbywać się najpierw niezależnie od powierzchni, a potem odkażanie w zależności od powierzchni. Przedmioty mające kontakt z żywnością i często dotykane powinny być poddawane odkażaniu, natomiast miejsca takie jak podłogi korytarzy i okna nie muszą być poddawane regularnemu odkażaniu, ponieważ są one uważane za powierzchnie o niższym ryzyku.

 

Czyszczenie

 

Czyszczenie oznaczna usunięcie wszystkich widocznych zanieczyszczeń z powierzchni, w tym brud, rozlane płyny, cząstki żywności, kurz itp. poprzez mycie, szczotkowanie lub wycieranie powierzchni. Proces ten nie eliminuje zarazków, ale może pomóc zmniejszyć ich liczbę. Oczekuje się, że będzie to pierwszy krok w procesie czyszczenia. Powszechnie stosowane środki czyszczące obejmują:

 

  • Mydła
  • Detergenty
  • Odkurzacze
  • Miotełki do kurzu
  • Odtłuszczacze
  • Urządzenia do czyszczenia szkła

 

Odkażanie

 

Odkażanie oznacza zmniejszenie ilości mikroorganizmów takich jak bakterie, wirusy i grzyby na powierzchni po jej oczyszczeniu. Stosowany środek dezynfekujący musi zredukować liczbę bakterii do poziomu, który jest uznawany za bezpieczny przez normy zdrowia publicznego.

 

Mimo, że środki odkażające ograniczają rozwój szkodliwych bakterii, nie zabijają wszystkich wirusów na powierzchni. Odkażanie jest przeznaczone do stosowania jako środek zapobiegawczy i jest niezwykle ważną praktyką w restauracjach, szkołach, biurach i szpitalach. Każda powierzchnia, która ma kontakt z żywnością powinna być poddawana regularnemu odkażaniu.

 

Dezynfekcja a odkażanie

 

Różnica pomiędzy dezynfekcją a odkażaniem polega na ilości bakterii, które każdy proces eliminuje. Podczas gdy odkażanie ma na celu zabicie większości zarazków, nie ma ono właściwości antywirusowych. Dezynfekcja jest silniejsza niż odkażanie i może zabić prawie 100% bakterii, wirusów i grzybów, a jednocześnie jest ukierunkowana na konkretne mikroorganizmy przenoszące choroby, takie jak wirus grypy czy koronawirus.

 

Ponieważ dezynfekcja jest bardziej intensywna niż odkażanie, środek dezynfekcyjny będzie często stosowany w obszarach o wrażliwej populacji, takich jak placówki służby zdrowia i placówkach opieki medycznej. Środki do odkażania wystarczyłyby w przypadku artykułów spożywczych, takich jak blaty i deski do krojenia, ale środek dezynfekcyjny byłby potrzebny w takich miejscach jak łazienki i centra fitness.

 

Dezynfekcja

 

Dezynfekcja oznacza zabicie określonych wirusów i patogenów na powierzchni za pomocą środka dezynfekującego. Te środki czyszczące muszą zabić 99,999% zakaźnych bakterii, wirusów i grzybów w ciągu 5-10 minut. Zaleca się dezynfekcję często dotykanych powierzchni. Łazienki powinny być zawsze dezynfekowane ze względu na czynniki chorobotwórcze, które mogą być siedliskiem na tych powierzchniach, które mogą prowadzić do rozprzestrzeniania się chorób. Powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne obejmują:

 

  • Alkohol
  • Chlor

 

Różnica pomiędzy sterylizacją i dezynfekcją

 

Chociaż terminy te są stosowane zamiennie, istnieją różnice pomiędzy dezynfekcją i sterylizacją. Dezynfekcja eliminuje prawie 100% wirusów i bakterii na powierzchniach, a sterylizacja zabija wszystkie wirusy, bakterie, grzyby i zarodniki bakterii na przedmiocie.

 

Podczas gdy dezynfekcja jest przydatna w większości ustawień i na regularnie dotykanych powierzchniach, sterylizacja jest zazwyczaj zarezerwowana tylko dla narzędzi używanych w placówkach medycznych i szpitalach.

 

Sterylizacja

 

Sterylizacja przedmiotu oznacza całkowite wyeliminowanie mikrobów na jego powierzchni, w tym zarodników bakterii, bakterii, wirusów i grzybów. Placówki opieki zdrowotnej są w dużym stopniu uzależnione od sterylizacji żywności, leków i sprzętu w celu zapobiegania infekcjom w ranach i rozprzestrzenianiu się chorób z pacjenta na pacjenta. Do sterylizacji produktów można zastosować kilka metod:

 

  • Środki chemiczne
  • Para
  • Ciepło
  • Radiacja

 

Jaki jest właściwy sposób odkażania stołu, który został wykorzystany do przygotowania żywności?

 

Wykonaj poniższe kroki, aby umyć stół, który został użyty do przygotowania jedzenia:

 

  • Oczyścić powierzchnię z wszelkich widocznych zanieczyszczeń.
  • Spłukać powierzchnię mydłem i czystą wodą. Nie używać myjki wysokociśnieniowej, która może doprowadzić do rozpylenia bakterii na większej powierzchni.
  • Umyć powierzchnię środkiem dezynfekującym bezpiecznym dla żywności. W razie potrzeby wypłukać środek dezynfekujący zgodnie z instrukcją obsługi środka chemicznego.
  • Pozostawić powierzchnię do wyschnięcia na powietrzu na minimum 30 sekund do minuty, aby umożliwić działanie środka dezynfekującego.

 

Ze względu na to, jak łatwo bakterie mogą być przenoszone na żywność i powodować choroby, właściwe praktyki sanitarne są bardzo potrzebne w środowiskach restauracyjnych. Ważne jest, aby stosować metody sanitarne w kuchni restauracyjnej do czyszczenia blatów, desek do krojenia i przyborów kuchennych, aby zapobiec zakażeniom krzyżowym, które mogą powodować zatrucia pokarmowe i reakcje alergiczne.

 

Co należy odkażać

 

Ogólna zasada higieny jest taka, że jeżeli przedmiot ma kontakt z żywnością, powinien być poddany odkażaniu. Oto najczęściej spotykane przedmioty, które będą musiały być regularnie odkażane w Twojej kuchni:

 

 

Kiedy odkażać

 

Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby dowiedzieć się, kiedy powinieneś przeprowadzać dezynfekcję w kuchni:

 

  • Kiedykolwiek skończysz z przygotowaniem jedzenia.
  • Za każdym razem, gdy przełączasz się między rodzajami żywności i jej składnikami
  • Jeśli twoje zadanie zostanie przerwane, zmuszając cię do odejścia od stanowiska
  • Co 4 godziny

 

Jak dezynfekować

 

W przypadku często dotykanych powierzchni, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby je odpowiednio zdezynfekować:

 

  • Przeczytaj etykietę środka dezynfekującego, którego planujesz użyć, aby upewnić się, że rozumiesz wskazówki dotyczące tego produktu.
  • Oczyścić powierzchnię z wszelkich widocznych zanieczyszczeń.
  • Spłukać powierzchnię mydłem i czystą wodą. Do czyszczenia klamek i poręczy używać uniwersalnych ściereczek czyszczących.
  • Zdezynfekować powierzchnię środkiem dezynfekującym, postępując zgodnie z instrukcjami podanymi na produkcie. Pozostawić środek dezynfekujący na powierzchni na 3-5 minut lub tak długo, jak wymaga tego produkt.
  • Wypłukać środek dezynfekujący z powierzchni, jeśli produkt tego wymaga.

 

Co należy dezynfekować

 

Oto kilka przedmiotów w twoim otoczeniu, które powinny być regularnie dezynfekowane:

 

  • Włączniki światła
  • Klamki do drzwi
  • Przyciski w windzie
  • Poręcze
  • Powierzchnie w łazience
  • Uchwyty kranów
  • Klawiatury komputerowe i myszy
  • Telefony

 

Kiedy dezynfekować

 

Harmonogramy dezynfekcji mogą się różnić w zależności od ośrodka i liczby gości. Poniżej przedstawiono kilka sugerowanych momentów, w których powinna odbywać się dezynfekcja:

 

  • Przynajmniej raz dziennie rozpoczynając pracę
  • Z większą częstotliwością w okresie okresu zimowego i grypy
  • Z większą częstotliwością podczas wybuchu epidemii wirusa
  • Ilekroć płyny ustrojowe znajdują się na powierzchni

 

 Czy chusteczki dezynfekujące zabijają wirusy?

 

Kluczem do skutecznej dezynfekcji powierzchni jest zapoznanie się ze szczegółami dotyczącymi chusteczek do czyszczenia, które wybierzesz. Aby pewnie zwalczać takie wirusy powinno się używać chusteczek dezynfekujących, które zawierają co najmniej 60% alkoholu.

 

Zapobieganie chorobom

 

Podczas gdy czyszczenie, odkażanie i dezynfekcja są niezbędnymi elementami wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności w restauracji w zakresie zapobiegania chorobom, istnieją dodatkowe praktyki, które Ty i Twoi pracownicy możecie stosować w celu utrzymania czystego i zdrowego środowiska pracy.

 

Oto kilka metod zapobiegania chorobom, które możesz wdrożyć w swojej firmie:

 

  • Natychmiastowo czyścić widocznie zabrudzone powierzchnie
  • Stosować bezdotykowe dozowniki, krany i pojemniki na śmieci.
  • Używać rękawic podczas czyszczenia zabrudzonych powierzchni lub podczas przygotowywania jedzenia (nie dotykać innych powierzchni podczas pracy)
  • Ściereczki i ręczniki papierowe używane do czyszczenia powierzchni należy usuwać natychmiast po zakończeniu zadania.
  • Używać czystej wody do mopa przy przechodzeniu między pomieszczeniami lub gdy woda jest widocznie zabrudzona
  • Myć ręce przez przynajmniej 20 sekund wodą z mydłem po użyciu toalety, pomiędzy kolejnymi zadaniami, po kichnięciu lub dotknięciu zabrudzonych chusteczek.
  • Wysyłać pracowników do domu, gdy są chorzy
  • Unikać dotykania ust, oczu i nosa.
  • Przykryć usta i nos chusteczką przy kichaniu lub kaszleniu, a następnie natychmiast ją wyrzucić

 

Zalecenia dotyczące Koronawirusa

 

  • Często dotykane powierzchnie należy czyścić kilka razy dziennie za pomocą środków odkażających lub dezynfekujących.
  • Upewnij się, że Ty i Twoi pracownicy myjecie ręce wodą z mydłem przez przynajmniej 20 sekund.
  • Jeśli mydło nie jest łatwo dostępne, użyj środka dezynfekującego zawierającego 60% lub więcej alkoholu
  • .
  • Nie dotykaj oczu, ust ani nosa niemytymi rękami.
  • Jeśli COVID-19 rozprzestrzenia się w Twojej społeczności, wymuszaj dystans społeczny, jeśli to możliwe. Ogranicz swój personel tylko do niezbędnego. Każdy kto wykazuje objawy podobne do grypy powinien zostać w domu przez 2 tygodnie.

 

Porównując różne praktyki czyszczenia, ilość bakterii będzie się zmniejszać w miarę przechodzenia od czyszczenia do dezynfekcji, aż w końcu zostanie całkowicie wyeliminowana poprzez sterylizację. Jedynym sposobem na zapewnienie powodzenia programu czyszczenia jest zapewnienie pracownikom odpowiednich szkoleń i wytycznych. Możesz zdecydować się na wynajęcie usługi sprzątania dla Twojej restauracji, aby Twój biznes stał się zdrowym miejscem dla Twoich klientów i pracowników.

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields