Shop2market Order Tag

Welcome, guest, you can Login or Create an account

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
No products found...
From 24 hour
delivery
XXL
Product assortment
Most
shopping convenience
100%
Lowest price
XXL
Warranty
24/7 Expert
advice
Secure
payment

Różne rodzaje piekarni

  • Posted on
  • 0
Różne rodzaje piekarni

Jeśli chcesz otworzyć piekarnię, musisz zacząć od przyjrzenia się różnym typom piekarni, aby określić, która jest dla Ciebie najlepsza. Twój wybór ostatecznie wpłynie na wiele decyzji, które wkrótce podejmiesz, w tym na to, jakiego sprzętu będziesz potrzebować, ilu pracowników powinieneś zatrudnić i jaki rodzaju lokalu będziesz musiał wynająć.
Chociaż może to brzmieć zniechęcająco, tak naprawdę wybór rodzaju piekarni polega na doskonaleniu konkretnych umiejętności, więc nie bój się myśleć nieszablonowo.

Piekarnie detaliczne a piekarnie hurtowe

Zanim zaczniesz planować specyfikę swojej piekarni, musisz zdecydować, czy chcesz otworzyć piekarnię detaliczną, czy hurtownię. To ważny wybór, ponieważ od niego zależy, w jaki sposób będziesz wchodzić w interakcje z klientami, jakiego rodzaju lokalu sprzętu będziesz potrzebować, a także jaki początkowy wkład finansowy poniesiesz przy otwarciu.

Otwarcie i prowadzenie detalicznej piekarni

ciasto

Piekarnia detaliczna sprzedaje wypieki bezpośrednio klientom, w przeciwieństwie do sprzedaży za pośrednictwem innych firm lub dystrybutorów. Piekarnie detaliczne mogą przybierać różne formy, ale większość z nich będzie wymagała co najmniej jednego pracownika, który będzie odpowiedzialny za prowadzenie kasy i pomaganie klientom.

Piekarnie detaliczne również potrzebują przestrzeni frontowej i zaplecza. Jeśli wyobrażasz sobie klientów wchodzących do Twojej piekarni i siadających z filiżanką kawy i słodkim poczęstunkiem, potrzebujesz dla nich miejsca. Może wymagać to dodatkowych nakładów finansowych, ale pozwala za to wykazać się kreatywnością dzięki wystrojowi wnętrza, który pasuje do stylu Twojej piekarni.

Zalety otwierania piekarni detalicznej

  • Bardziej osobista interakcja z klientami
  • Możliwość wykazania się kreatywnością dzięki projektowi przestrzeni dla klientów
  • Zwykle mniej kosztowna w uruchomieniu

Wady otwierania piekarni detalicznej

  • Zwykle mniej regularne przychody pieniężne
  • Potrzebujesz pracowników do obsługi strefy frontowej

Posiadanie i prowadzenie piekarni hurtowej

Jeśli wolisz robić interesy z dużymi klientami zamiast z klientami indywidualnymi, możesz rozważyć otwarcie hurtowni. Piekarnie hurtowe zazwyczaj sprzedają swoje produkty innym firmom, takim jak restauracje, sklepy spożywcze, sklepy specjalistyczne, a nawet kawiarnie. Ponieważ hurtownie opierają się na stałych klientach, Twoje dochody nie będą zależały od osób przychodzących na przekąskę. Może to być ogromna korzyść w porównaniu z wypiekami detalicznymi.

Wypieki hurtowe zapewniają większą elastyczność, ponieważ możesz wybrać, czy chcesz pracować w domu, w zwykłej kuchni, czy w wynajmowanej kuchni komercyjnej. Chociaż możesz nie być w stanie stworzyć witryny sklepowej lub zaprojektować jadalni, nadal istnieje wiele możliwości do kreatywnego podejścia do pracy w przypadku pieczenia hurtowego, takich jak skupienie się bardziej na produkcie i jego opakowaniu.

Potencjalną wadą wypieku hurtowego są wysokie koszty ogólne. Jeśli przenosisz dużą partię produktu, będziesz potrzebować większej liczby pracowników do pomocy. Nie wspominając o tym, że prawdopodobnie będziesz potrzebować więcej sprzętu do produkcji wypieków na dużą skalę. Jeśli nie jesteś przygotowany na zainwestowanie większego kapitału z góry, duża piekarnia i może nie być najlepszym rozwiązaniem. Jednak fakt, że piekarnie hurtowe mogą być tak duże, jak fabryka "Tasty cake", nie oznacza, że muszą. Domowa piekarnia, która sprzedaje produkty kilku lokalnym restauracjom, również zalicza się do piekarni hurtowych i nie wymaga tak dużego kapitału, jak o wiele większe zakłady.

Zalety otwierania piekarni hurtowej

  • Duże zamówienia zapewniają stabilniejsze źródło dochodu
  • Nie jest wymagana przestrzeń frontowa
  • Większa elastyczność pod względem lokalizacji

Wady otwierania piekarni hurtowej

  • Większe koszty początkowe niż w przypadku piekarni detalicznej
  • Produkcja wielkoseryjna może wymagać dodatkowego personelu, co oznacza większe koszty ogólne

Wybierz swój styl obsługi

piekarnia

Gdy już zdecydujesz, czy chcesz prowadzić piekarnię hurtową czy detaliczną, możesz wybrać preferowany styl obsługi. Twoja metoda obsługi określa sposób dostarczania produktów z kuchni do klientów i będzie ona istotną kwestią, gdy będziesz pisać biznes plan piekarni.

Style obsługi piekarni

Poniżej przedstawiamy różne style obsługi, z których możesz wybierać otwierając piekarnię.

Piekarnia połączona z kafeterią

Piekarnie z kafeterią lub piekarnia z miejscami do siedzenia dla klientów to piekarnia detaliczna, która obejmuje jadalnię, w której klienci mogą usiąść i cieszyć się jedzeniem. Otwarcie tego rodzaju piekarni może być bardziej angażujące niż inne modele biznesowe piekarni, ponieważ potrzebujesz lokalizacji z przestrzenią zarówno na zapleczu, jak i w pomieszczeniu jadalnym. Piekarnie połączone z kafeterią oprócz wypieków oferują również jedzenie i napoje. Na przykład możesz specjalizować się w ciasteczkach i babeczkach, ale warto też rozważyć podawanie takich produktów, jak kawa, herbata i kanapki.

Piekarnie z ladą

Piekarnia z ladą jest podobna do piekarni połączonej z kafeterią, ponieważ oba rodzaje wymagają miejsca, w którym klienci mogą zamawiać produkty, do tego potrzebne są tylko odpowiednie ekspozytory - witryny chłodnicze. Jednak piekarnie z ladą mogą być mniejsze i nie mają jadalni. Ten model biznesowy może potencjalnie zaoszczędzić pieniądze związane z kosztami ogólnymi.

Kolejną zaletą piekarni z ladą jest to, że możesz obsługiwać klientów przychodzących, którzy chcą kupić tylko kilka produktów, a także klientów, którzy dzwonią z wyprzedzeniem w celu złożenia większego zamówienia. Bez dodatkowego (używając takiego wsparcia jak: pojemniki z szufladami) skupiania się na przestrzeni frontowej możesz spędzać więcej czasu na realizacji dużych zamówień.

Food truck

Food trucki sprzedające wypieki są bardziej popularne niż kiedykolwiek, a jest ku temu kilka powodów. Są stosunkowo niedrogie w zakupie (zwłaszcza w porównaniu do lokalu z salą jadalną), a ponadto zapewniają swobodę przemieszczania się w różne miejsca i sprzedawania dodatkowo np. Hot Dogi.

Jeśli jednak wybierzesz ten model biznesowy, prawdopodobnie będziesz musiał znaleźć inne miejsce, aby przygotować swoje produkty. Chociaż możliwe jest wyposażenie food trucka we w pełni wyposażoną kuchnię, może to być bardzo kosztowne. Na szczęście w wielu miastach są kuchnie, za których wynajem na określony czas można zapłacić. Jeśli zdecydujesz się przygotować wypieki w innym miejscu, potrzebujesz tylko tyle miejsca w ciężarówce, aby przechowywać i podawać swój produkt. Pomoże to obniżyć koszty.

Domowa piekarnia

Pieczenie w domu jest idealne dla przedsiębiorców, którzy nie mają tyle kapitału, aby zainwestować w nowy biznes. Do założenia domowej piekarni wystarczy odpowiednie wyposażenie takie jak małe blachy do pieczenia,przestrzeń oraz niezbędne pozwolenia. Niektóre stany, takie jak Teksas, zabraniają sprzedaży domowych wypieków, chyba że kuchnia jest całkowicie oddzielona od domu, dlatego ważne jest, aby sprawdzić przepisy obowiązujące w Twojej okolicy.

Jeśli zdecydujesz się założyć domową piekarnię, musisz również zastanowić się, w jaki sposób zamierzasz dostarczyć swoje produkty klientom. Czy będziesz sprzedawać swoje wypieki online? Jeśli tak, to jak zadbasz o ich świeżość, skoro będziesz realizować zamówienia z całego kraju? Jeśli planujesz sprzedawać tylko lokalnie, czy będziesz mieć ciężarówkę dostawczą lub furgonetkę z chłodnią? Odpowiedź na te pytania pomoże Ci określić, jak Twoja firma będzie funkcjonować na co dzień.

Piekarnia Specjalna

Piekarnia specjalistyczna skupia się na wypieku jednego lub kilku rodzajów wypieków np. czekoladowych.Na przykład cukiernia weselna byłaby uważana za piekarnię specjalną, ponieważ specjalizuje się w szczególnie dobrym wytwarzaniu jednego rodzaju produktów. Piekarnie przyjazne alergikom i dbające o zdrowie, takie jak placówki oferujące wypieki wegańskie lub bezglutenowe, również należą do kategorii piekarni specjalnych.

Wybór typu piekarni, jaki zechcesz otworzyć, bezpośrednio determinuje jak będzie wyglądał Twój biznesplan. Decydując, jaki typ piekarni zamierzasz otworzyć, decydujesz również, czy będziesz potrzebować dodatkowych pracowników, jaki rodzaj powierzchni do pieczenia powinieneś wynająć lub kupić oraz w jaki sposób zamierzasz promować swoją piekarnię. To poważna decyzja, ale jest to również ekscytujący pierwszy krok w nowym przedsięwzięciu biznesowym.

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published