Makaron staje się bardzo silnym konkurentem popularnego w Polsce ziemniaka. Od kilku lat mnożą się przepisy na dania z makaronem w roli głównej w przeróżnych wariantach smakowych i wizualnych. Orkiszowy, szpinakowy, paprykowy, albo czarny makaron z atramentem kałamarnicy.
Jako baza dania, makaron musi smakować i wyglądać dobrze, a niestety bardzo często kupny wariant nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Jeżeli zależy Ci na najwyższej jakości, najlepiej przygotować go na swoim zapleczu! Brzmi jak dużo pracy? Niekoniecznie. Dzięki maszynce do makaronu, bardzo łatwo i szybko przygotujesz makaron, który smakuje jak ten, który podawała Ci Twoja babcia.
Maszynka do makaronu
Maszynka do makaronu to niewielkie urządzenie, które bardzo usprawni Twoją pracę. Na rynku dostępne są maszyny manualne oraz elektryczne.
Maszynki do makaronu manualne
Inaczej maszynki ręczne. Ich obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna. Zapomnij o nużącym wałkowaniu ciasta – maszynka poradzi sobie nawet z grubszym plastrem, wystarczy żeby zmieścił się między wałki maszynki. Tak przygotowane ciasto makaronowe możesz wsunąć między zęby maszynki i kręcić korbką, aż całe ciasto zamieni się w świeżutki makaron.
Standardowo, każda maszynka posiada 2 rodzaje zębów – do wąskich i grubszych nitek, jednak z powodzeniem możesz wytwarzać także inne warianty makaronu, przy pomocy specjalnych nakładek lub matryc. Dodatkowo, prawie każdą ręczną maszynkę możesz bez problemu przemienić w elektryczny model – w tym celu wystarczy zamontować na nią silnik.
Zobacz jak łatwo używa się manualnej maszynki do makaronu - wejdź w link
Maszyny do makaronu elektryczne
Zazwyczaj zajmują więcej miejsca niż manualne, jednak przyspieszają proces wytwarzania makaronu – najlepsze modele same ugniatają ciasto! Tak jak w przypadku maszynek ręcznych, tutaj również nie musisz cienko wałkować ciasta – wystarczy że zmieści się między walkami urządzenia.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie rozwałkowanego ciasta między zębami i włączenie maszyny. W przypadku makaronu typu fusilli, penne czy spaghetti (wszystkie warianty, które nie są spłaszczone), wystarczy wsunąć ciasto w maszynę bez rozwałkowywania. Istnieje szeroka gama nakładek i matryc nakładanych na maszynę, dzięki którym w zaciszu własnej restauracji szybko przygotujesz przepyszne pappardelle, gnocchi, bigoli, a nawet cannelloni.
Czyszczenie
Ręczną maszynkę do makaronu należy rozmontować i umyć każdą część oddzielnie w cieplej wodzie z detergentem, a następnie dokładnie osuszyć, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
W przypadku elektrycznych urządzeń, należy wyjąć i umyć ruchome części, a resztę przetrzeć wilgotną szmatką.
Pomoce
Aby jeszcze bardziej usprawnić swoją pracę w kuchni, zastanów się nad takimi narzędziami jak kosz lub wkład do garnka do gotowania makaronu – możesz wybrać wkład w którym ugotujesz 1 rodzaj makaronu, albo wkłady, tzw. ‘ćwiartki’, dzięki którym naraz możesz gotować aż 4 rodzaje makaronu!
Jeżeli przewidujesz większą produkcję makaronu, zastanów się nad zakupem specjalistycznego urządzenia do gotowania makaronu (dostępnych jest wiele pojemności).
Na koniec, przedstawiamy wam przepis na przepyszny makaron z lubczykiem. Jest niesamowicie aromatyczny, wspaniale pasuje do rosołu, pieczarek i parmezanem!
Czego potrzebujesz:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 4 żółtka
• 2 jajka
• pół łyżeczki soli
• łyżka oliwy z oliwek
• łyżka lubczyku suszonego lub garść świeżego, bardzo drobno posiekanego
• łyżeczka czosnku
Przygotowanie:
Na stolnicy usyp górkę z mąki i zrób w niej sporą dziurę. Dodaj sól, lubczyk oraz czosnek , dwa jajka, cztery żółtka i polej odrobiną oliwy. Wyrabiaj ciasto do środka, aż przestanie się kleić do rąk i stołu. Powinno być zbite i twarde, a na jego powierzchni nie może być widoczna mąka.
Możesz pozostawić ciasto przykryte ściereczką na 30 - 35 minut, by odpoczęło i lekko zmiękło.
Następnie przygotuj porcje ciasta – jeżeli chcesz mieć długi makaron, możesz rozwałkować całość nadając ciastu w miarę podłużny kształt, jeżeli natomiast chcesz otrzymać krótsze kawałki, podziel ciasto na mniejsze części i wałkuj do chwili, aż ciasto zmieści się miedzy walkami maszynki.
Przepuść ciasto przez maszynkę, a gotowy makaron odloz na moment na czystą, lnianą ściereczkę, lub profesjonalną suszarkę do makaronu (zapobiega przyklejeniu się makaronu do powierzchni oraz wzajemnym sklejeniu), aby lekko przesechł i nie sklejał podczas gotowania.
Gotuj przez ok 4 minuty i voila!
PS. Dania z makronu wyglądają najlepiej w głębokich talerzach!