Sezon na grilla właśnie się rozpoczął, a to oznacza, że wiele osób będzie spędzało wieczory przy grillowanych kiełbaskach i burgerach. To również świetna okazja dla Ciebie, aby poszerzyć swoje menu.
Jeżeli posiadasz lokal stacjonarny, możesz wybierać spośród grilli węglowych, gazowych,gazowo-węglowych, lub betonowych w których opala się drewnem. Chcesz dodać bardziej swojski akcent? Pomyśl nad paleniskiem! Jego dużą zaletą jest to, że w przeciwieństwie do ogniska, możesz je łatwo przenosić z miejsca w miejsce.
Firmy cateringowe również bez problemu znajdą dla siebie odpowiedni grill – w XXLgastro oferujemy Ci wiele lekkich modeli, które bardzo łatwo przetransportujesz.
Grill gazowy
Najlepiej sprawdzi się w stacjonarnych lokalach ze względu na dużą wagę. Zdecydowanie najszybciej przygotujesz na nim potrawy i masz większą kontrolę nad temperaturą, więc Twoi Goście nie będą musieli czekać w długich kolejkach. Cały proces grillowania usprawnisz umieszczając w grillu kamienie lawowe, które utrzymują i równomiernie rozprowadzają temperaturę.

Niektórzy uważają, że gazowe grille nie dają tego charakterystycznego dla ich węglowych odpowiedników smaku. Ponownie z pomocą przychodzą kamienie lawowe, które w pewnym stopniu odwzorowują dymny posmak. Dodatkowo, cena odpycha wiele osób – bardziej skomplikowana technologia produkcji wymusza wyższą cenę.

Grill węglowy
Nadal najbardziej popularne grille węglowe sprawdzą się zarówno w stacjonarnej jak i ruchomej gastronomii ze względu na szeroki wachlarz dostępnych modeli. Ich ogromna popularność wynika z mnogości dostępnych opcji cenowych jak i gabarytowych, więc z powodzeniem znajdziesz idealnego grilla na wyjazd ze znajomymi oraz model, w którym przygotujesz grillowane mięso dla wielu Gości.

Grill węglowy ma rzesze fanów, ale znajdą się też przeciwnicy. Minusem jest wolny proces grillowania, a skapujący tłuszcz sprawia, że czasami może wybuchnąć mini pożar, więc kucharz musi cały czas kontrolować ruszt. Wiele osób narzeka również na trudności z zapaleniem grilla.

AKCESORIA
Każdy kto chce parać się grillowaniem w bardziej profesjonalny sposób, powinien zaopatrzyć się w:
![]() | ![]() |
- Dodatkowy stół, tzw. „pomocnik”, czyli miejsce gdzie przygotujesz mięso, pokroisz warzywa i chleb. Niezbędny.
- Termometr – bezpieczeństwo żywności jest sprawą kluczową, nawet, gdy grillujesz w środku lasu. Z tego powodu warto mieć przy sobie cyfrowy termometr, który pomoże Ci kontrolować stopień wysmażenia mięsa.
- Jednorazowe talerze – prywatnie możesz zajadać się grillowanym mięsem prosto z chleba, ale oferując je gościom, zainwestuj w tanie talerzyki. Wygoda bardzo niskim kosztem!
- Dyspensery do sosów – niektórzy oferują sosy za dodatkową opłatą, inni wliczają w cenę mięsa. Niezależnie od tego jak to robisz Ty, możliwość polania potrawy keczupem, albo majonezem uatrakcyjni doświadczenia Twoich Gości, a sosy w specjalnych pojemnikach będą wyglądały apetycznie i schludnie.

- Akcesoria do czyszczenia – grilla najlepiej myć tak często jak to możliwe – zapieczony tłuszcz jest niebezpieczny dla zdrowia oraz prawie niemożliwy do zdrapania. Zainwestuj w profesjonalne szczotki i drapaczki, które usprawnią Twoją pracę.
![]() | ![]() |