Sposób na smaczny kawałek mięsa
Sezon coraz bliżej więc grille wkrótce powrócą do ogródków. A co przyrządzamy na grillu? Praktycznie wszystko. Tradycyjne kiełbaski, karkówkę, mięso drobiowe i wołowe w postaci szaszłyków, boczek, ryby - na przykład łososia, warzywa takie jak cukinia, papryka, cebula, bakłażan oraz inne dodatki w postaci chleba (często przekładanego między kromkami masłem), czy ziemniaków.
Grille gazowe i elektryczne cechuje łatwa regulacja temperatury i szybki czas nagrzewania, w odróżnieniu od grilli węglowych. Posiadamy do wyboru kilka rodzajów urządzeń - od jednego palnika do kilku, co daje możliwość przyrządzania różnych dań w tym samym czasie. Potrawy przyrządzane na grillach zachowują soczystość a tłuszcz wytapia się do oddzielnych pojemników i nie spływa do ognia, jak w przypadku grilli węglowych. Przy użyciu wiórków z różnych gatunków drewna można wzbogacić potrawy aromatem paleniska węglowego co nada potrawie aromat jak przy tradycyjnej metodzie grillowania.
Natomiast grille węglowe są w większości wyposażone w pokrywę, która sprawia, że potrawy przygotowywane są w krótszym czasie. Największymi zaletami grilli tradycyjnych jest duża powierzchnia rusztu, co umożliwia przyrządzanie większych kawałków mięsa oraz to, że grillowane potrawy posiadają niezwykły aromat. Dla miłośników wypoczynku w ogrodzie i przyrządzania potraw na świeżym powietrzu jest to wybór idealny.