Czekoladowe fondue jest przepyszne, łatwe w przygotowaniu i gwarantuje efekt WOW!
Przygotuj je w swojej kuchni! Powiemy Ci jak.
Sprzęt, którego potrzebujesz to jedynie kociołek do czekoladowego fondue (dla większej liczby gości lepiej sprawdzi się fontanna) oraz długie wykałaczki (w kociołku dostępnym w XXLgastro, eleganckie patyczki i widelczyki są już w zestawie). I tyle!

Głównym składnikiem czekoladowego fondue jest oczywiście czekolada, ale nie wolno zapomnieć o tłustej śmietance, której tłuszcz sprawia, że czekolada lepiej się rozpuszcza oraz jest bardziej płynna.
Przepis na fondue czekoladowe dla 10 osób (lub jednego czekoladoholika):
Na początku wlej śmietankę do kociołka i lekko ją podgrzej, ciągle mieszając. Następnie do ciepłej, ale nie gotującej się śmietanki dosypuj stopniowo pokruszoną czekoladę. Jeżeli fondue jest zbyt gęste – dolej śmietanki, a w przypadku zbyt rzadkiego, śmiało dosyp czekolady!

Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, przełącz kociołek (lub fontannę) na tryb utrzymywania ciepła – to zapobiegnie przypaleniu czekolady (jest to ogromna przewaga kociołków nad amatorskimi sposobami przygotowania fondue w rondelku).

Do fondue konieczne są dodatki, które macza się w czekoladzie. Mogą to być owoce (najlepiej truskawki, winogrona, banany, kiwi, brzoskwinie), wafle, biszkopty, batoniki muesli i w zasadzie wszystko co lubisz i co możesz nadziać na wykałaczkę.
Jeżeli używasz owoców to najpierw dokładnie je umyj, a następnie nadziej niewielkie kawałki na wykałaczki i maczaj w fondue.

Pamiętaj, że po każdym użyciu należy dokładnie umyć kociołek i fontannę, ponieważ zaschnięta czekolada może zniszczyć sprzęt.
Dodatkowo - dzięki urządzeniu do czekoladowego fondue firmy Optimal, możesz przygotować własne czekoladki!
