Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Zakup przemysłowego sprzętu chłodniczego

  • Wysłany
  • 0
Zakup przemysłowego sprzętu chłodniczego

ZAKUP PRZEMYSŁOWEGO SPRZĘTU CHŁODNICZEGO

Szafa chłodnicza jest jednym z najczęściej używanych urządzeń w profesjonalnej kuchni. W związku z tym musi być wystarczająco potężna, aby poradzić sobie w gorących warunkach i jednocześnie być wystarczająco niezawodna, aby pracować przy częstym otwieraniu drzwi. W końcu przemysłowa szafa chłodnicza często może mieć w sobie produkty warte kilkaset czy nawet kilka tysięcy złotych.

Niniejszy poradnik powinien pomóc zrozumieć różnice między wszelakimi rodzajami dostępnych urządzeń chłodniczych oraz jakie zalety oferuje każdy z nich.

ZOBACZ URZĄDZENIA CHŁODNICZE

WOLNOSTOJĄCE SZAFY CHŁODNICZE

Być może najczęściej spotykanym rodzajem przemysłowego sprzętu chłodniczego są wolnostojące szafy chłodnicze, których zaletą jest wysokość, a w przypadku węższych modeli również możliwość ustawienia w miejscach z ograniczoną przestrzenią. Jeżeli miejsca jest dużo, to szerokie modele zapewniają bardzo dużą pojemność, większą niż niemal wszystkie inne rodzaje urządzeń, ustępując jedynie tylko komorom chłodniczym.

  • Kompaktowa powierzchnia postojowa: urządzenia zajmują mniej przestrzeni w kuchni.
  • Duża pojemność: zwłaszcza jeżeli się wybierze model dwudrzwiowy.
  • Kompatybilność GN: wiele urządzeń jest dostosowana do standardu gastronorm, co oznacza, że tace i pojemniki mogą być przenoszone bezpośrednio z lodówki na kuchenkę czy do zamrażarki.
  • Szybki i łatwy dostęp: ze względu na swoje rozmiary, szafy chłodnicze mogą być ustawione bliżej miejsc przygotowywania żywności, w porównaniu do komór chłodniczych i zamrażarek.
  • Regulowane półki: pomagają przechowywać duże składniki lub pojemniki z żywnością.

ZOBACZ SZAFY CHŁODNICZE

STOŁY CHŁODNICZE

Stoły chłodnicze są zazwyczaj wysokie do pasa i zaprojektowane, aby zarówno zapewnić podblatowe miejsce do przechowywania i cenną powierzchnię roboczą. Powierzchnia stołów zazwyczaj wykonana jest z wytrzymałych materiałów, takich jak stal nierdzewna i może posłużyć jako przestrzeń do stawiania innych urządzeń kuchennych.

  • Chłodzone, podblatowe miejsce przechowywania: w połączeniu z wytrzymałym blatem roboczym zapewnia wydajne wykorzystanie miejsca w kuchni.
  • Elastyczność: urządzenia dostępne są z szufladami, drzwiami lub w różnych kombinacjach.
  • Kompatybilność GN: wiele urządzeń jest dostosowana do standardu gastronorm, co oznacza, że tace i pojemniki mogą być przenoszone bezpośrednio z lodówki na kuchenkę czy do zamrażarki.
  • Dopasowane rozmiary: dostępne są modele w różnych rozmiarach, od małych, jednodrzwiowych po duże, czterodrzwiowe do największych kuchni.
  • Solidna podstawa: można na nich ustawić inne mniejsze urządzenia np. blendery, miksery czy urządzenia do sous vide.

ZOBACZ STOŁY CHŁODNICZE

Stoły sałatkowe

Stoły sałatkowe są bardzo podobne do stołów chłodniczych, ale łączą zarówno elastyczność podblatowej przestrzeni do przechowywania z bardzo przydatnym blatem roboczym. Jednakże stoły sałatkowe poszerzają zakres wszechstronności jeszcze bardziej, poprzez posiadanie strefy do przechowywania w chłodzie lub temperaturze otoczenia żywności, do której ma się natychmiastowy dostęp.

  • Chłodzone, podblatowe miejsce przechowywania: w połączeniu z wytrzymałym blatem roboczym zapewnia wydajne wykorzystanie miejsca w kuchni.
  • Elastyczność: urządzenia dostępne są z szufladami, drzwiami lub w różnych kombinacjach.
  • Kompatybilność GN: wiele urządzeń jest dostosowana do standardu gastronorm, co oznacza, że tace i pojemniki mogą być przenoszone bezpośrednio z lodówki na kuchenkę czy do zamrażarki.
  • Marmurowe blaty: wiele modeli wyposażonych jest w nienagrzewające się marmurowe blaty, które świetnie sprawdzają się w piekarniach i pizzeriach.

ZOBACZ STOŁY SAŁATKOWE

PODBLATOWE SZAFY CHŁODNICZE

Kompaktowe i lekkie w porównaniu do innych modeli, podblatowe szafy chłodnicze zapewniają szybki dostęp do składników bez blokowania przestrzeni na szafki. Podobnie jak w domowych odpowiednikach, chłodziarki podblatowe posiadają solidne drzwi i cicho pracują. Z tego względu często używane są w strefach obsługi klienta lub tam, gdzie jest niewielki ruch.

  • Elastyczność: doskonałe do użytku jako urządzenia pomocnicze lub w strefach obsługi klienta.
  • Kompaktowe: umożliwiają łatwe ustawianie, gdyż większość modeli posiada tylko jedną parę drzwi.
  • Praktycznie bezgłośne: wiele modeli bardzo cicho działa – świetnie się sprawdzą w pokojach hotelowych lub niewielkich restauracjach.
  • Wydajne: ze względu na swoje małe rozmiary wiele szaf podblatowych ma niższe koszty użytkowania w porównaniu do większych urządzeń.

ZOBACZ SZAFY PODBLATOWE

NADSTAWY CHŁODNICZE

Nadstawa chłodnicza to przydatne urządzenie nastawne zaprojektowane do chłodzenia składników i zapewniania łatwego dostępu podczas przyrządzania żywności. Zazwyczaj używane w barach i pizzeriach, te urządzenia są również przydatne w strefach obsługi klienta i strefach samoobsługowych.

  • Kompatybilność GN: mimo tego, iż urządzenia wykorzystują mniejsze pojemniki GN, kompatybilność gastronorm pozwala na szybkie uzupełnianie zapasów.
  • Kompaktowe: bardziej szerokie niż głębokie, te nadstawy mogą być łatwo ustawione i zapewnią jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni.
  • Doskonałe do bufetów: przeszklona konstrukcja zapobiega skażeniu zawartości. Obudowa ze stali nierdzewnej jest łatwa w czyszczeniu.

ZOBACZ NADSTAWY CHŁODNICZE

INNE RODZAJE PRZEMYSŁOWYCH LODÓWEK

Istnieje również wiele więcej specjalistycznych urządzeń, w tym:

  • Lady chłodnicze: zaprojektowane do stref obsługi klienta, lady chłodnicze są doskonałe do prezentowania chłodzonego towaru. Szeroka kategoria urządzeń dostępnych w różnych typach – od chłodziarek do napojów po regały chłodnicze.
  • Szafy chłodnicze do mięsa: jak sugeruje nazwa, są to urządzenia specjalnie zaprojektowane do niezawodnego przechowywania kawałków mięsa. Ich główną funkcją jest przechowywanie produktów w precyzyjnym zakresie temperatury – istotnym podczas magazynowania drobiu, ryb czy czerwonego mięsa.
  • Schładzarki szokowe: dostępne w wersji chłodniczej i mroźniczej, te urządzenia szybko obniżają temperaturę przyrządzonej żywności, aby przestrzegać wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności.
  • Komory chłodnicze : największy rodzaj wyposażenia chłodniczego dostępny dla profesjonalnych kuchni.

CHARAKTERYSTYKA LODÓWEK PRZEMYSŁOWYCH

Oto lista cech, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu przemysłowych lodówek.

  • Pojemność: Postaraj się zakupić lodówkę o wystarczająco dużej przestrzeni, aby sprostać wymaganiom podczas największego natężenia ruchu. Zbyt małe urządzenia grożą marnowaniem żywności. Zbyt duże mogą zajmować za dużo przestrzeni i znacząco zwiększyć koszty użytkowania. Należy zwrócić uwagę, że lodówki posiadają pojemność i pojemność netto. Pojemność netto to całkowita przestrzeń użytkowa urządzenia.
  • Rozmiar: Będąc tak dużą i ważną częścią kuchni, niezbędne jest, aby przed zakupem sprawdzić i dopasować wymiary. Czy możesz sobie wyobrazić scenariusz, w którym nie możesz schować dostawy świeżych produktów, bo urządzenie nie zmieściło się przez drzwi? Nawet jeżeli nie będziesz czekać na dostawę, dużo łatwiej jest najpierw sprawdzić kilka prostych rzeczy. Poniższy filmik może być pomocny.
  • Klasa klimatyczna: reprezentuje najwyższą temperaturę otoczenia, w której efektywnie może działać urządzenie. Zazwyczaj klasa klimatyczna 4 oznacza „pracę średnią”, a klasa klimatyczna 5 „pracę ciężką”. Dobrą zasadą jest wybieranie klasy klimatycznej 5, jeżeli w kuchni temperatura regularnie osiąga ponad 32 °C. Zazwyczaj w opisie produktu można znaleźć klasę klimatyczną lub maksymalną temperaturę otoczenia.
  • Wydajność: zazwyczaj, im bardziej wydajne urządzenie, tym mniejsze koszty użytkowania. Większość urządzeń przemysłowych będzie posiadać oznaczenie wydajności energetycznej.
  • Rozmrażanie: Z czasem w urządzeniu może osadzić się lód. To może zmniejszyć wydajność, a nawet żywotność, więc wiele profesjonalnych urządzeń posiada wbudowane, automatyczne systemy rozmrażania, w których można programować czas uruchomienia. Jeżeli urządzenie nie posiada takiego systemu, konieczne będzie ręczne rozmrażanie.
  • Bezpieczeństwo: Zawartość lodówki często może być bardzo wartościowa, szczególnie jeżeli znajdują się w niej kawałki mięsa czy ryby. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, warto zastanowić się nad lodówkami wyposażonymi w zamki, aby zabezpieczyć produkty.
  • Drzwi: W przypadku drzwi warto zwrócić uwagę na kilka cech. Samozamykające się drzwi pomagają oszczędzać energie i są bardzo przydatne, gdy ma się zajęte ręce. Niektóre lodówki posiadają otwieranie pedałowe, co oznacz, że wcale nie trzeba dotykać drzwi – znacznie lepsza higiena. Drzwi dzielone są świetne, ponieważ pozwalają na otwieranie tej części, w której znajduje się produkt, a to pozwala lepiej utrzymywać temperaturę niż w modelach z całymi drzwiami.
  • Rodzaj zasilania: większość przemysłowych urządzeń może być podłączonych zwykłą wtyczką. Jednakże niektóre z najpotężniejszych urządzeń mogą wymagać stałego podłączenia do sieci.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Czym jest czynnik chłodniczy i czym się różnią poszczególne rodzaje

Czynnik chłodniczy to płyn lub gaz, który używany jest w urządzeniu podczas cyklu chłodzenia. W profesjonalnej kuchni nie ma znaczenia czy lodówka zawiera czynnik R404, R134a czy R600a.

Ogólna wydajność i pojemność produktu są zazwyczaj dużo ważniejsze podczas decydowania o zakupie. Jednakże, niektóre typy czynników chłodniczych są uważane za bardzie przyjazne dla środowiska niż inne. R290 jest uważany za czynnik ekologiczny, gdyż inne rodzaje czynników zawierają gazy cieplarniane.

Gdzie znajdę części zamienne do mojego urządzenia?

Istnieje bardzo szeroki zakres części zamiennych i dodatków, takich jak półki, kompresory, uszczelnienia drzwi i wiele innych. Skontaktuj się z ekspertem XXLgastro.

Czym się różni lodówka przemysłowa od domowej?

Lodówki przemysłowe są projektowane do znacznie częstszego używania. Domowa lodówka może być otwierana do kilkunastu razy w ciągu dnia, natomiast lodówka przemysłowa może być wielokrotnie otwierana w czasie kilku godzin. Przemysłowe urządzenia posiadają potężne kompresory, ze znacznie bardziej wytrzymałą konstrukcją i często są wspomagane wiatrakami – co wytwarza hałas.

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola