Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Sprzęt kuchenny, którego potrzebuje każda restauracja

21 Sep 2020

Podczas otwierania nowej restauracji lub zaopatrywania istniejącej firmy, wybór odpowiedniego wyposażenia kuchni jest kluczem do sukcesu. Nasz zespół ekspertów stworzył listę niezbędnego wyposażenia, dzięki której, możesz mieć pewność, że przy wyposażaniu kuchni nie pominiesz niczego istotnego. Należy pamiętać, że różne typy restauracji mogą wymagać dodatkowego wyposażenia, którego nie ma na tej liście. Lista ta została stworzona z myślą o podstawowym wyposażeniu odpowiednim dla każdej restauracji.

Podzieliliśmy ten artykuł na pięć sekcji w oparciu o różne typy wyposażenia restauracji. Jeśli szukasz konkretnego typu wyposażenia, możesz skorzystać z poniższych linków, aby przejść do danej sekcji.

  • Sprzęt do gotowania
  • Sprzęt chłodniczy
  • Sprzęt do przechowywania żywności
  • Sprzęt do przygotowywania żywności
  • Naczynia i akcesoria
  • Wyposażenie do sprzątania i środki czystości

Sprzęt do gotowania

Sprzęt do gotowania to podstawa każdej kuchni komercyjnej. Wybierając sprzęt do gotowania w swojej restauracji, zastanów się, jakiego sprzętu będziesz używać najczęściej. Chociaż mniejsze urządzenia mogą okazać się tańsze, mogą nie spełniać Twoich potrzeb w zakresie wydajności, jeśli zamierzasz ich używać regularnie, co w dłuższej perspektywie będzie o wiele bardziej kosztowne dla Twojej firmy.

Oto nasza lista niezbędnego sprzętu do gotowania w restauracjach:

Piekarnik: To wszechstronne urządzenie może być używane do pieczenia, smażenia, duszenia i wielu innych rzeczy. W rezultacie w każdej kuchni jest on niezbędny (lub kilka piekarników, w zależności od firmy).

Kuchenki: możesz wybierać z pomiędzy modeli elektrycznych lub gazowych, w zależności od preferencji i konfiguracji kuchni.
Kuchnie wolnostojące

Frytkownica: Chociaż frytownice są przeznaczone do robienia frytek, polędwiczek z kurczaka i innych tak lubianych przez klientów dań, można ich używać do smażenia wielu różnych potraw.
Frytkownice

Grill: Charbroilery i inne rodzaje grillów nadają wędzony i lekko zwęglony smak, który jest idealny do wielu różnych przepisów.
Grille

Patelnie: podobnie jak grille, ale z płaską metalową powierzchnią, patelnie grillowe są podstawą w restauracjach i mogą być używane do różnych metod gotowania.
Patelnie

Sprzęt do przechowywania: Szafki do przechowywania żywności utrzymują określoną temperaturę, co czyni je idealnymi do przechowywania różnych dań, dopóki nie będą gotowe do podania lub do przechowywania ciasta na chleb przed pieczeniem.
Półki ze stali nierdzewnej

Salamandra gastronomiczna lub broiler: te produkty są idealne do końcowego podgrzewania potraw, opiekania chleba lub topienia sera. Ponadto salamandry osiągają wystarczająco wysoką temperaturę, aby smażyć łososia lub gotować potrawy.

Toster: Jeśli Twoja restauracja ma być otwarta w porze śniadaniowej, komercyjny toster jest konieczny do wypieku chleba i bajgli.
Tostery

Zaparzacz do kawy: Kawa jest popularnym napojem i jednocześnie doskonałym dodatkiem do Twojej oferty napojów, nawet jeśli nie otwierasz kawiarni ani piekarni.

Mikrofale: Mikrofale to wygodny sposób na podgrzewanie sosów, rozmrażanie mrożonek i podgrzewanie produktów.
Kuchenki mikrofalowe

Należy pamiętać, że do pomyślnego zainstalowania sprzętu kuchennego mogą być potrzebne dodatkowe węże gazowe i inne komponenty.

Sprzęt chłodniczy i magazynowy

Sprzęt chłodniczy i magazynowy zapewnia miejsce do przechowywania sprzętu i składników. Największym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu do przechowywania, jest pojemność i kształt. Musisz wybrać sprzęt, który pomieści taką ilość jedzenia, jakiej potrzebuje Twoja restauracja, a także upewnić się, że będzie pasował do układu Twojej kuchni.

Sprzęt chłodniczy

Istnieje wiele różnych stylów urządzeń chłodniczych, a wybrany styl będzie zależał od rodzaju restauracji i konkretnych potrzeb chłodniczych. Oto kilka przykładów, na które może się zdecydować przeciętna restauracja:

Lodówki: Niektóre typowe rodzaje lodówek obejmują konwencjonalne lodówki zamykane, szafy chłodnicze oraz witryny chłodnicze. Jest prawdopodobne, że Twoja restauracja będzie wymagać kombinacji różnych tych typów.

Zamrażarka: Podobnie jak lodówki, zamrażarki są dostępne w różnych rozmiarach i stylach, aby dopasować je do Twoich potrzeb i wymaganej pojemności na żywność.

Maszyna do lodu: Maszyny do lodu są niezbędnym elementem do przygotowywania napojów w każdej restauracji. Ponadto kawiarnie, bary i sklepy spożywcze mogą używać lodu do przygotowywania koktajli smoothies lub koktajli mieszanych.

Dozowniki napojów: niektóre lokale, takie jak fast food i fast casual, mogą być wyposażone w samoobsługowe dystrybutory napojów. Wybierając dystrybutor, zastanów się, ile różnych typów napojów bezalkoholowych chcesz serwować i jakie marki napojów wybierzesz.

Sprzęt do przechowywania

Każda restauracja będzie potrzebować wyposażenia do przechowywania składników, drobnego sprzętu i akcesoriów. Oto kilka standardowych elementów wyposażenia do przechowywania, które znajdziesz w większości restauracji:

Regały z półkami: Regały w swojej chłodni można wykorzystać do przechowywania różnych produktów spożywczych. Możesz również użyć ich do przechowywania garnków, patelni, zastawy stołowej, suchych składników i nie tylko. Regały są dostępne w różnych rozmiarach i konfiguracjach, co pozwala dostosować je do Twojej przestrzeni.

Wózki ogólnego przeznaczenia: Wózki są niezbędne w kuchni ze względu na ich użyteczność. Możesz ich używać ich do uzupełniania zapasów w swoich spiżarniach lub na zapleczu do przenoszenia ciężkiego sprzętu lub składników.

Stojaki na tace: Stojaki na tacki są przeznaczone do przechowywania i transportu żywności, ale można ich również używać do przechowywania i wyrastania chleba. Stojaki te są wysokie i wąskie, dzięki czemu zajmują niewielką powierzchnię, co jest idealne w przypadku ciasnych kuchni.

Pojemniki do przechowywania żywności: Pojemniki do przechowywania żywności to doskonałe narzędzia wielofunkcyjne. Możesz ich używać do przechowywania gotowych składników, mieszania sosów i bulionów lub przechowywania suchych produktów, takich jak makaron lub ryż. Co najważniejsze, wiele pojemników do przechowywania żywności ma kolorowe wieczka lub oznaczenia, dzięki czemu ułatwiają one organizację.

Suszarki: Suszarki zapewniają nie tylko miejsce do przechowywania sprzętu, ale także do suszenia go po umyciu. Możesz użyć ich do suszenia zastawy stołowej, szkła, naczyń kuchennych, desek do krojenia, przyborów kuchennych i wielu innych rzeczy.

Kosze do szkła: są podobne do stojaków do suszenia, ponieważ są używane do suszenia sprzętu, ale są to zwykle niskie stojaki, o wysokości kilkunastu centymetrów. Możesz ich używać do ciężkich przedmiotów, takich jak konserwy, worki ryżu czy też inne duże elementy wyposażenia.

Dodatkowo, wyposażając nową kuchnię w sprzęt chłodniczy i magazynowy, zastanów się, jak będzie wyglądać Twoje menu i jakie ilości żywności będziesz musiał przechowywać. Dzięki temu lepiej zorientujesz się, ile lodówek, zamrażarek i regałów będziesz potrzebować.

Sprzęt do przygotowywania żywności

Jeśli chodzi o sprzęt do przygotowywania posiłków, różne restauracje będą miały różne pozycje na liście wyposażenia kuchni, w zależności od ich przepisów. Zamiast wymieniać wszystkie potencjalne produkty, które możesz zamówić, ograniczyliśmy naszą listę profesjonalnego sprzętu kuchennego do podstawowych elementów, których potrzebuje większość lokali gastronomicznych:

Roboty kuchenne: Te wszechstronne urządzenia mogą pomóc skrócić cenny czas przygotowania pożywienia. Możesz ich używać do robienia sosów, miksowania składników, siekania warzyw, krojenia sera i nie tylko.

Stoły przygotowawcze: Umieść wszelkie urządzenia i sprzęty na tych solidnych stołach lub użyj ich jako powierzchni do przygotowywania składników.

Miksery: chociaż piekarnie i pizzerie mogą najczęściej używać komercyjnych mikserów, jest to przydatny element wyposażenia, który powinna mieć każda restauracja.
Miksery

Młynki do przypraw: Podczas gdy używanie wstępnie zmielonych przypraw jest tańsze, świeżo zmielone przyprawy i zioła mają niepowtarzalny smak, który może nadać potrawom głębszy smak.

Blendery: najczęściej spotykane w barach i kawiarniach, blendery mają wiele zastosowań. Możesz z ich pomocą robić drinki, zmiksować sosy czy tworzyć marynaty.
Blendery

Naczynia i akcesoria

Kategoria ta jest poświęcona akcesorią, których pracownicy będą używać w kuchni do przygotowywania i gotowania potraw. Zamawiając drobne artykuły do swojej kuchni, upewnij się, że kupujesz odpowiednią ilość, tak aby każdy pracownik miał do nich bezproblemowy dostęp. Oto nasza lista niezbędnych drobiazgów do Twojej komercyjnej kuchni:

Noże: Ostry zestaw noży to najważniejszy zestaw narzędzi w kuchni. Ostre noże nie tylko ułatwiają przygotowywanie potraw, ale także zmniejszają ryzyko wypadków i skaleczeń.

Deski do krojenia: możesz kupić deski do krojenia w wielu kolorach, zgodnych z wytycznymi HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

Miski do mieszania: Kupując miski do mieszania, upewnij się, że posiadasz kilka rozmiarów do różnych zastosowań.
Miski do mieszania

Patelnie: Jest wiele różnych rodzajów patelni, takich jak patelnie do sosów, smażenia, duszenia i saute. Przed złożeniem zamówienia zastanów się, jakiego typu patelnie i w jakiej ilości potrzebuje Twoja kuchnia.

Garnki: podobnie jak patelnie, istnieje wiele rodzajów garnków, takich jak garnki dwukomorowe, garnki do gotowania makaronu, sosów i inne.
Garnki

Trzepaczki: Trzepaczki to przydatne narzędzie, którego możesz użyć do wprowadzenia powietrza do składników, nadając im lekką i puszystą konsystencję. Możesz także wybierać spośród różnych typów trzepaczek, aby wybrać tę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Metalowe pojemniki na żywność: Przygotuj potrawy w piekarniku w metalowym pojemniku na żywność lub użyj go do przechowywania potraw w podgrzewaczu, aż będą gotowe do podania. Pojemniki te są szczególnie ważne dla firm cateringowych do transportu żywności i bufetów do serwowania potraw na szwedzkich stołach.

Łyżki kuchenne: mieszaj sosy na zapleczu, podawaj jedzenie w formie bufetu lub wyjmuj składniki z miski za pomocą łyżek kuchennych. Te wszechstronne narzędzia powinny znaleźć się na każdej liście wyposażenia restauracji.
Łyżki Kuchenne

Łopatki: Jeśli Twoja restauracja planuje używać patelni do pieczenia kotletów lub grilla, łopatki będą niezbędnymi narzędziami w kuchni. Wybierz modele z uchwytami odpornymi na wysoką temperaturę, aby zapewnić pracownikom bezpieczeństwo.

Szczypce: Szczypce mają wiele zastosowań i można ich używać do przygotowywania posiłków, układania składników na talerzach oraz serwowania jedzenia w zależności od potrzeb.

Sprzęt do sprzątania i środki czyszczące

Zachowanie czystości jest bardzo istotne w branży gastronomicznej, dlatego powinieneś mieć pewność, że Twoja nowa firma posiada potrzebny sprzęt sprzątający i środki czystości. Różne restauracje mogą wymagać różnych środków czyszczących w zależności od posiadanych urządzeń i rodzajów powierzchni. Poniżej załączamy listę podstawowych środków czyszczących, których będzie potrzebować każda restauracja:

Ściereczki z mikrofibry i szmatki do czyszczenia: Ściereczki i szmatki z mikrofibry mają wiele zastosowań w restauracjach, od usuwania wycieków, wycierania stołów i krzeseł, po polerowania szkła i nie tylko.
Ściereczki

Zlew 3-komorowy: Te produkty są niezbędne do całkowitego wyczyszczenia, dezynfekcji produktów oraz przestrzegania przepisów zdrowotnych. Oprócz 3-komorowego zlewu musisz również zainwestować w łapacz tłuszczu i komercyjny kran.
Zlewy

Chemikalia i środki odkażające dla branży spożywczej: Wybierz odpowiednie środki chemiczne do czyszczenia sprzętu i nie zapomnij o środkach odkażających, które zapewnią bezpieczeństwo Twoich produktów w kontakcie z żywnością.

Kosze na śmieci i kosze do recyklingu: Każdy zakład potrzebuje miejsca, w którym można pozbyć się śmieci. Kup kosze na śmieci i kosze do recyklingu, pamiętając o odpowiednim ich ustawieniu na terenie twojego zakładu.

Mopy i wiadra do mopów: Mycie podłóg na koniec dnia pomaga usunąć wszelkie zacieki i zabrudzenia nagromadzone podczas pracy.

Potykacze “Wet floor” : Oprócz mopów będziesz potrzebować potykaczy do ustawienia na mokrej podłodze, aby ostrzec klientów i pracowników przed śliską nawierzchnią.

Skrobaczki i gąbki: zamawiaj różnorodne skrobaczki i gąbki o różnej odporności na ścieranie, aby mieć do dyspozycji wytrzymałe narzędzia do czyszczenia trudnych zabrudzeń, a także miękkie gąbki do czyszczenia delikatnych przedmiotów.

Artykuły toaletowe: Pamiętaj, aby zaopatrzyć toalety w artykuły, takie jak papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło do rąk, kostki do pisuaru i przewijaki dla niemowląt.

Miotły i szufelki: zamiataj jedzenie upuszczone na podłogę, kurz i nie tylko za pomocą zmiotek. Możesz ich użyć do posprzątania bałaganu w jadalni lub na zapleczu.

Wiadra na chemiczne środki czystości: bezpiecznie mieszaj chemikalia czyszczące, używając odpowiednich wiader na środki chemiczne. Dodatkowo wiadra te są dostępne w różnych kolorach, aby ułatwić organizację.

Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz