Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Lista wyposażenia kawiarni

  • Wysłany
  • 0
Lista wyposażenia kawiarni

Spis treści:
1. Lista wyposażenia do kawiarni
2. Wyposażenie do kaw, espresso i napojów
3. Wyposażenie do pieczenia
4 .Urządzenia chłodnicze i myjące
5. Przybory i narzędzia do napojów
6. Towary konsumpcyjne
7. Produkty jednorazowe
8. Wyposażenie do czyszczenia i konserwacji
9. Filtracja wody

Lista wyposażenia do kawiarni

 

Posiadasz plan biznesowy, świetną lokalizację oraz doskonałą nazwę z niesamowitym logo, ale teraz, kiedy przyszła pora na zaopatrzenie swojej kawiarni, jesteś niepewny gdzie rozpocząć. Chociaż konkretne wymagania będą się różnić w każdym lokalu, to opracowaliśmy kompleksową listę wyposażenia do kawiarni, aby pomóc ci na starcie. W celu zorientowania się jakie wyposażenie będzie potrzebne do otworzenia kawiarni, czytaj dalej.

 

Wyposażenie do kaw, espresso i napojów

 

Ekspres kolbowy

 

1. Ekspres do kawy

 

Pierwszym krokiem dla każdej niezależnej kawiarni jest pozyskanie ziaren kawy, które nadadzą twoim napojom charakterystyczny, świeży smak, definiujący twoją markę. Kolejnym krokiem jest ekspres do kawy umożliwiający przemienienie tych ziaren w napoje typu latte, mokka, cappuccino i wiele napojów specjalnych. Napoje na bazie espresso nie tylko zwrócą uwagę klientów, ale bardziej zwiększą twoje obroty niż sprzedawanie zwykłej, czarnej kawy. Podczas gdy można kupić urządzenia używane, zakup nowego ekspresu do kawy jest zalecany, gdyż będzie on stanowić siłę napędową twojej kawiarni.

 

2. Młynek do espresso

 

Mielenie ziaren w lokalu w ciągu dnia jest kluczem do tworzenia najlepszych możliwych napojów. W rzeczywistości, mielenie ziaren nawet 10 minut przed zaparzeniem może w znacznym stopniu pogorszyć smak. Ale dlaczego świeżo zmielone ziarna kawy robią taką różnicę? Mielenie zwiększa powierzchnię zajmowaną przez ziarna i zapewnia dostęp do bogatych olejków i rozpuszczalnych cząstek, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak i aromat poszczególnych naparów. Młynki do espresso są zaprojektowane, aby bardzo drobno mielić ziarna, tak aby umożliwiały odpowiednią pracę ekspresów.

 

3. Zaparzacze do kawy

 

Podczas gdy zwykły zaparzacz do kawy powinien wystarczyć w każdej standardowej kawiarni, dostępnych jest wiele rodzajów urządzeń. Zaparzacze automatyczne, ekspresy przelewowe i urny do kawy to tylko niektóre z wielu sposobów zaparzania i serwowania kawy.

 

4. Dzbanki, termosy i dyspensery

 

Kawę często zaparza się do szklanych dzbanków, ale są jeszcze termosy i dyspensery, które zaparzają do pojemników, utrzymujących kawę ciepłą na dłużej. To świetne opcje dla stoisk samoobsługowych.

 

5. Blendery do frappe i smoothie

 

Blender z obudową dźwiękochłonną jest konieczny, aby przyrządzać napoje na bazie mrożonego espresso, na przykład takie jak mrożone latte, frappe czy macchiato. Obudowa dźwiękochłonna pozwoli używać urządzenia bez zakłócania otoczenia w twoim lokalu, co jest szczególnie ważne dla krótkich prac w miejscach, gdzie odstęp pomiędzy miejscem przyrządzeniem a serwowania jest niewielki. Blender wysokiej prędkości jest zalecany do gładszej konsystencji i szybszego serwowania. Alternatywnie można zainwestować w urządzenie do granity, aby utrzymać stały zapas zimnej lub mrożonej kawy i herbaty w gotowości!

 

6. Warniki do wody

 

Chociaż wiele ekspresów do kawy posiada wbudowaną dyszę do gorącej wody, niezależny warnik do wody zwiększy ilość wrzątku, a nawet pomoże usunąć przestoje spowodowane przez osobę przyrządzającą kawę, która w tym samym czasie napełnia kilka kubków gorącą wodą na herbatę. Ponieważ gorąca woda jest używana podczas wielu czynności czyszczących, posiadanie dostępu do gorącej wody za pociągnięciem dźwigni może skrócić czas potrzebny na rutynowe czyszczenie w ciągu dnia.

 

Wyposażenie do pieczenia

 

1. Urządzenia piekarnicze

 

Piec

Możesz nie oferować czterodaniowego posiłku, ale w obecnych czasach kawiarnie to nie tylko kawy czy napoje. Świeżo pieczone produkty to podstawa wielu kawiarni, a kanapki śniadaniowe czy w porze lunchu stają się coraz bardziej popularne. Lekki sprzęt piekarniczy, taki jak nastawne piece konwekcyjne i piece wysokiej prędkości to świetny sposób na zróżnicowanie swojego menu bez wymogu dużej przestrzeni czy znaczącej inwestycji finansowej. Takie urządzenia często nie wymagają okapu co jeszcze bardziej zwiększa wygodę, ale zawsze należy sprawdzić lokalne przepisy.

 

Urządzenia chłodnicze i myjące

 

1. Szafy chłodnicze

 

CD984

Zalecamy zainwestować w szafy chłodnicze, w których na zapleczu można przechowywać dodatkowe mleko, garnirunek do napojów i składniki na smoothie. Podczas gdy, jednodrzwiowa szafa chłodnicza powinna zapewnić dużo miejsca do przechowywania produktów do napojów, warto rozważyć większe urządzenia, jeżeli planuje się również serwowanie żywności.

 

2. Szafy podblatowe lub stoły chłodnicze

323-3152

 

Zakup dużej szafy chłodniczej do przechowywania na zapleczu dodatkowego mleka i innych pozycji z menu jest ważne, ale co produktami, po które często sięgasz? Szafy podblatowe lub stoły chłodnicze będą pasować bezpośrednią pod miejscem przyrządzania napojów, aby zapewnić baristom łatwy dostęp do produktów, których potrzebują najczęściej. Upewnić się, że zostały spełnione wszelkie wymagania odnośnie wolnego miejsca z tyłu i po bokach podane przez producenta, w celu zapewnienia jak najbardziej możliwego wydajnego działania urządzenia.

 

3. Stoły sałatkowe/kanapkowe

Stół sałatkowy

 

Jeżeli oferujesz kanapki i sałatki, to mały stół sałatkowy jest ważny. Te urządzenia część wydzieloną do przechowywania często używanych składników, takich jak ser czy sałata pod ręką, a szafka zapewni dodatkową przestrzeń do przechowywania, co pozwoli łatwo uzupełniać część górną. Zintegrowane deski do krojenia zapewniają dużo miejsca do przygotowywania twoich kanapek i sałatek.

 

4. Kostkarka do lodu

kostkarka do lodu

 

Lód jest niezbędnym składnikiem smoothies, mrożonych kaw i innych napojów na zimno, nie mówiąc już o oranżadach czy wodzie, więc posiadanie niezawodnej kostkarki do lodu jest niezbędne. Urządzenia są dostępne w małych wersjach podblatowych, które mogą zostać zainstalowane bezpośrednio pod ladą aż po duże urządzenia produkujące ponad 800 kg lodu na dzień.

 

5. Witryna

 Witryna chłodnicza

 

Wypieki, pączki, rogale i inne produkty cukiernicze są doskonałą przekąską do delektowania się kawą o bogatym aromacie, więc wyeksponowanie ich w witrynie obok kasy, zapewni maksymalny potencjał marketingowy i zwiększy impulsywną zakupy tych słodkości. Witryny cukiernicze są dostępne w różnych kształtach i rozmiarach, zarówno w wersji chłodniczej jak i neutralnej. Należy rozważyć jak dużo produktów planujesz serwować przed zakupem witryny do twojej kawiarni. Dla zalet obu rodzajów, warto pomyśleć o podwójnej witrynie, w której można przechowywać desery, bajgle i pieczywo w jednej części, a w drugiej, samoobsługowej części trzymać napoje i produkty do zabrania na wynos.

 

6. Basen gastronomiczny

basen gastronomiczny

 

Basen gastronomiczny pasuje bezpośrednią pod ladą i zapewnia twoim baristom wygodne, wydajne miejsce, gdzie mogą myć małe przybory, wylewać resztki płynów i myć ręce. Wiele basenów posiada również miejsce do osuszania szklanek i innych drobnych przedmiotów. Jeżeli nie masz miejsca na basen gastronomiczny, warto rozważyć myjkę barową i/lub płuczkę do gałkownic, aby zrekompensować potrzebę na prawdziwy zlew.

 

7. Zlew 3-komorowy

Zlew 3-komorowy

 

Głównie do użytku na zapleczu, 3-komorowy zlew jest świetny do wielu zadań, od mycia i dezynfekowania talerzy po mycie świeżych owoców, które zostaną później przygotowane i zblendowane na smoothie. Głębokość i typ każdej komory może się różnić. Warto rozważyć również rodzaj baterii, która będzie najlepiej dostosowana do twoich potrzeb. Na przykład czy będziesz potrzebować spryskiwacza do mocnego spłukiwania zabrudzonych talerzy czy wystarczy zwykły kran obrotowy? Większość zlewów 3-komorowych jest sprzedawana bez baterii, więc możesz zakupić doskonały kran i zapewnić właściwe dopasowanie do zlewu.

 

8. Zmywarka

Zmywarka

 

W zależności od ilości pracy w lokalu, 3-komorowy zlew może zaspokoić wszelkie potrzeby dotyczące zmywania. Jednak zakup zmywarki jest kolejną opcją. Zmywarki podblatowe to małe, kompaktowe jednostki (zwykle w rozmiarach urządzenia domowego), które mogą umyć do 35 koszy talerzy na godzinę. Dla wielu kawiarni podblatowa zmywarka poradzi sobie z ilością brudnych talerzy zwracanych do kuchni. Jeżeli hałas w strefie klienta budzi obawy lub uważasz, że zmywarka podblatowa będzie za mała, to zmywarka kapturowa może być lepszym wyborem!

 

Przybory i narzędzia do napojów

 

1.Tampery do espresso

tamper

 

Tamper espresso to małe, ręczne narzędzie, które jest używane do uciskania zmielonych ziaren kawy w potrafiltrze przed zaparzeniem. Ubijanie zmielonych ziaren jest ważną częścią przyrządzania doskonałego espresso, ponieważ zapewnia, że zmielone grudki są równomiernie umieszczone w pojemniku. Większość tamperów jest wykonana z metalu, a niektóre posiadają ozdobione uchwyty dla oryginalnego charakteru. Ważne jest, aby upewnić się, że rozmiary tampera pasują do portaflitra ekspresu do espresso.

 

2. Dzbanki do spieniania

Dzbanek do spieniania mleka

 

Konieczne do przyrządzania specjalistycznych napojów, takich jak latte czy cappuccino. Dzbanki do spieniania są używane w połączeniu z dyszą parową ekspresu, aby spienić mleko, które zostanie dodane do kawy podczas przyrządzania napoju. Przydatna wylewka pozwala twoim baristom na odrobinę kreatywności podczas dodawania mleka do espresso i tworzenia pięknych wzorów w filiżance.

 

3. Odbijaki

odbijak

 

Posiadanie pod ręką odbijaka do zbierania fusów i zmielonej kawy zapobiega wyrzucaniu wilgotnych i ciężkich resztek do kosza na śmieci. Odbijak posiada na środku pręt, który ułatwia usuwanie kawy z portafiltra i sprawia, że usuwanie odpadów na koniec dnia jest proste.

 

4. Miarki i łyżeczki do odmierzania

Miarki

 

Posiadanie odpowiedniej ilości każdego składniku jest istotne, więc upewnij się, że kupisz dużo miarek i łyżeczek do odmierzania. Niektórzy producenci nawet wytwarzają miarki specjalnie do zastosowań podczas przyrządzania kaw.

 

5. Wagi

Waga

 

Wagi są ważne do porcjonowania składników lub odmierzania kawy do sprzedawania w torebkach. Prosta waga elektroniczna lub mechaniczna sprawdzi się w większości małych kawiarni.

 

6. Pompki do syropu

pompka

 

Dobre jakościowo pompki pozostają drożne i dozują określoną ilość syropu za każdym naciśnięciem, co pozwala na przyrządzanie jednakowych napojów za każdym razem. Pomagają również lepiej zarządzać inwentarzem.

 

7. Termometry do spieniania

termometr

 

Termometry do spieniania są szczególnie świetnym wyborem do kawiarni, ponieważ zostały specjalnie zaprojektowane do zamocowania do dzbanków do spieniania mleka i pomagają dokładnie sprawdzać temperaturę.

 

8. Timery

timer

 

Timery są przydatne, gdy twoi pracownicy muszą przygotować wiele napojów jednocześnie. Mogą być użyte również do monitorowania, jak długo była parzona konkretna kawa i zaalarmować, gdy trzeba zaparzyć nowy dzbanek. Jeżeli potrzebujesz odmierzać wiele różnych rzeczy w tym samym czasie, warto poszukać timera, który może zostać zaprogramowany do śledzenia kilku różnych "wydarzeń" jednocześnie.

 

9. Kubki i filiżanki

kubek

 

Podczas gdy, wielu klientów weźmie kawę na wynos, inni będą woleli usiąść w kawiarni czytając książkę czy korzystając z darmowego wifi. To ci klienci, którzy będą oczekiwać, że ich Americano czy latte zostanie podane w prawdziwym, prostym kubku. Rozmiary, kształty i kolory kubków mogą się różnić, ale to posiadanie odpowiedniej ilości pod ręką jest kluczowe.

 

10. Filiżanki do espresso

tea ball

 

Mniejsze od tradycyjnych kubków, filiżanki do espresso zostały zaprojektowane, aby pomieścić pojedyncze espresso 30 ml lub podwójne 60 ml dla klientów, którzy potrzebują dodatkowego doładowania kofeiną, żeby przetrwać naukę późną nocą czy popołudniowy kryzys.

 

11. Sitka do herbaty

 

Zaprojektowane do dodawania przepysznego smaku do napojów, bez zostawiania drobin. Te akcesoria do herbaty będą hitem wśród klientów, którzy preferują herbatę sypaną od tej w torebkach. Poza tym sitka do herbaty pozwalają serwować herbatę sypaną klientom, w taki sposób, że mogą ją zaparzyć wedle własnego upodobania.

 

12. Porcelana

porcelana

 

Twoje zapotrzebowanie na porcelanę będzie się znacząco różnić w zależności od zakresu żywności, którą planujesz sprzedawać i od atmosfery, którą będziesz chcieć osiągnąć w swojej kawiarni. Każdy rodzaj materiału od porcelanę po melaminę czy drewno posiada swoje zalety i wady, więc ważne jest zrobić rozeznanie i rozważyć swoje menu przed zdecydowaniem się na zakup.

 

13. Dyspensery do cukru

cukiernica

 

Proste i łatwe w obsłudze, dyspensery do cukru pozwalają klientom słodzić napoje. Można je też łatwo napełnić, gdy są już prawie puste. Podczas gdy można umieścić dyspenser do cukru na każdym stole, kolejną opcją jest posiadanie centralnego stanowiska, gdzie klienci będą mieć zapewniony dostęp do cukru i innych dodatków zanim usiądą czy wyjdą z lokalu.

 

14. Mleczniki

mlecznik

 

Każdy doprawia swoją kawę inaczej, a umieszczenie świeżej śmietanki w stacji z dodatkami lub na stole na pewno zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających klientach. Dostępne mleczniki mają różne pojemności i są z różnych materiałów, więc możesz znaleźć odpowiedni styl, który będzie pasować do twojej wizji kawiarni.

 

15. Przyborniki na dodatki

 

straw organizer

Sprzedaż kawy oznacza oferowanie znacznej ilości dodatków, takich jak saszetki z cukrem i mleczniki, a dodanie przybornika na dodatki w twoim lokalu pozwoli na uporządkowanie lady. Ilość dostępnego miejsca na ladzie w twojej kawiarni pomoże ustalić wymiary przybornika lub możesz zainwestować w małe przyborniki na saszetki cukru i umieścić je na każdym stole.

 

16. Przyborniki na kubeczki, pokrywki i słomki

Przybornik

 

Przechowywanie kubeczków, pokrywek i słomek w ładzie może być wyzwaniem, ale przybornik może zmniejszyć bałagan i rozprowadzać te przedmioty w bardziej higieniczny sposób. Dodatkowo posiadanie kubeczków i pokrywek dostępnych w strefie serwowania pozwoli spieszącym się klientom obsłużyć się samemu, użyć jednego z termosów, zapłacić i udać się w drogę.

 

17. Oznaczanie kawy i napojów

Dozownik naklejek

 

Jak klienci mogą zdecydować jakiego rodzaju kawę chcą jeżeli nie wiedzą co zostało zaparzone? Magnetyczne etykiety na tablice to doskonały sposób do często zmieniającego się menu, podczas gdy, metalowe lub drewniane znaki z nadrukowanymi napisami są prostym rozwiązaniem oznaczania.

 

18. Fartuchy

window LED signs

 

Fartuchy nie tylko będą chronić odzież twojego personelu, ale zapewnią twoim pracownikom bardziej profesjonalny wygląd. Dodatkowo są one dostępne w szerokim zakresie kolorów i styli, co pozwoli je dopasować do wystroju twojej kawiarni.

 

19. Znaki LED

LED

 

Powieś znak LED nad swoim wejściem, aby zachęcić klientów do zajrzenia do twojego lokalu i spróbowania twoich specjałów! Widoczne grafiki i jasne światło pomoże zwrócić uwagę przechodnia, aby pomóc przyciągnąć tłum. Znaki LED są wyposażone w 12 W energooszczędne lampki, aby zapewnić widoczność na odległość do 150 m, nawet w ciągu dnia czy po umieszczeniu za szybą. Zużywają połowę prądu co tradycyjne neony wysokiego napięcia i działają dużo ciszej, więc klienci nie będą słyszeć uciążliwego hałasu wytwarzanego przez porównywalne oznaczenia. Dodatkowo działają w wielu trybach wyświetlania, pozwalając tobie na ich ustawienie zgodnie z pożądanymi preferencjami.

 

20. Ekspozytory

 

ekspozytor

Oprócz napojów, wypieków i kanapek, kawiarnie zwiększają oferowane opcje, aby zaspokoić każdy apetyt. Wydajny ekspozytor może zapewnić klientowi wszystko od świeżych produktów po torebki z czipsami czy pojedyncze porcje płatków.

 

Towary konsumpcyjne

Kawa

 

1. Kawa i espresso

 

Używane jako baza dla wielu specjalistycznych napojów kawowych, wysokiej jakości espresso posiada gęstszą konsystencję i większe stężenie kofeiny niż zwykła kawa, przez co posiada mocniejszy smak. Dodatkowo zwykła kawa jest niezbędna w każdej kawiarni oferującej napoje na wynos, więc dobrym pomysłem jest mieć kilka różnych mieszanek lub nawet odmian smakowych pod ręką.

 

2. Gorąca czekolada

 

Czekolada pitna na przestrzeni lat z prostego przysmaku stała się napojem dla smakoszy, ale tym ulubionym, klasycznym zimowym napojem można się cieszyć przez cały rok!

 

3. Syropy smakowe

Syrop Monin

 

Niezależnie od tego czy chcesz oferować tylko tradycyjne smaki, takie jak wanilia francuska i karmel lub bardziej oryginalne jak pieczona pianka czy toffi, przechowywanie syropów smakowych zapewni twoim klientom możliwość doprawienia swoich napojów. Dodatkowo syropy pozwalają promować ulubione świąteczne specjały z miętą pieprzową czy mieszanką przypraw do dyni!

 

4. Cukier, słodziki i zabielacze

Cukier

 

Wszystkie te dodatki pozwolą twoim klientom posłodzić swoje napoje według uznania. Niezależnie od tego, czy chcesz umieścić małe przyborniki na każdym stoliku lub stworzyć jedną stację centralną z dodatkami, oferowanie rozmaitych opcji pozwoli klientom zapewnić preferowaną słodkość w ich porannej kawie czy popołudniowym napoju pobudzającym.

 

Produkty jednorazowe

 

1. Papierowe kubeczki i pokrywki

jednorazowe kubki

 

Kubeczki są dostępne w różnych kolorach, stylach i z różnych materiałów. Być może bardziej ci się podoba wygląd zwykłego, białego kubeczka papierowego niż taki ze wzorem a może wolałbyś wersję izolowaną, ekologiczną, która eliminuję konieczność używania ochraniaczy i zmniejsza ilość odpadów. Najpopularniejsze rozmiary kubeczków to 350 ml, 470 ml i 590 ml, ale można znaleźć wiele innych rozmiarów między 120 ml a 700 ml, jeżeli uważasz, że lepiej sprostają twoim potrzebom.

 

2. Plastikowe kubeczki i pokrywki

jednorazowe kubki

 

Podobnie jak w przypadku papierowych kubeczków, na rynku dostępne są również plastikowe, w różnych rozmiarach, kolorach i z różnych materiałów. Jeżeli planujesz serwować smoothies i mrożone kawy na wynos, warto rozważyć bardziej wytrzymałe opcje, takie jak kubeczki o grubych ściankach z tworzywa PET. Jeżeli potrzebujesz czegoś prostszego do serwowania wody na miejscu, kubeczki o cienkich ściankach wystarczą.

 

3. Słomki i mieszadełka

Słomki

 

Dla klientów, którzy preferują śmietankę i cukier w swojej kawie, słomki i mieszadełka to konieczność! Taki prosty dodatek pozwoli twoim klientom wymieszać napoje do perfekcji. Produkty są dostępne z takich materiałów jak plastik czy drewno oraz w różnych długościach i kolorach.

 

4. Serwetki

serwetki

 

W przypadku kapania i rozlań, posiadanie pod ręką serwetek będzie bardzo pomocne. Trzymaj je na stołach w dyspenserach lub w jednym miejscu obok stacji z dodatkami. Serwetki są dostępne w różnych kolorach i wzorach, więc można wybrać takie, które pasują do twojego logo lub sprawdzą się na wydarzeniu okolicznościowym w twoim lokalu.

 

5. Filtry do kawy

filtry do kawy

 

Filtry są ogólnie wykonane z półprzepuszczalnego papieru, który pozwala przepływać płynom, ale zatrzymuje ciała stałe i nie rozpadają się po zamoczeniu. Zapobiegają dostawaniu się zmielonej kawy do gotowego napoju. Filtry do kawy są dostępne w różnych rozmiarach i pasują do różnych zaparzaczy, więc konieczne jest sprawdzenie urządzenia przed zamówieniem filtrów. Oprócz standardowych białych filtrów, na rynku dostępne są również opcje przyjazne dla środowiska.

 

6. Tacki na kubeczki

tacka

 

Dla osoby, która musi przenieść zamówienie dla całej grupy, tacki na wynos to spore ułatwienie. W zależności od rozmiarów napojów, które oferujesz, warto zainwestować w małe i wysokie kartonowe nosidełka lub tradycyjne tacki z pulpy, w przypadku których rozmiar kubka nie ma znaczenia.

 

7. Pudełka na wynos

 

Pudełka na wynos zaspokoją potrzeby klientów, którzy chcą złożyć większe zamówienie na wynos, na imprezę firmową czy spotkanie grupowe. Niektóre z tych produktów posiadają wylewkę, przez którą dozowana jest kawa, podczas gdy inne wymagają nalewania kawy z pudełka. Są również pudełka posiadające schowki na kubeczki, dodatki i inne potrzebne produkty.

 

8. Plastikowe sztućce

 

Jeżeli planujesz serwować żywność, jednorazowe sztućce dają klientom możliwość wzięcia na wynos wypieków razem z kawą a także ograniczą ilość zużytych talerzy, co pozwoli skrócić czas sprzątania. Ciężkie sztućce plastikowe to najbardziej wytrzymała opcja, ale do niektórych zastosowań sztućce o średniej wadze lub zwykłe plastikowe wystarczą.

 

Wyposażenie do czyszczenia i konserwacji

 

1. Środki do czyszczenia urządzeń i dzbanków

środki czyszczące

 

Komercyjne zaparzacze do kawy powinny być czyszczone codziennie, aby zapobiec nawarstwianiu się resztek kawy i olejów wewnątrz urządzenia czy dzbanka, które mogą spowodować zepsucie smaku czy nieprzyjemny zapach, jeżeli zbyt długo będą zalegać. Czyszczenie wnętrza urządzenia specjalnymi środkami czystości, przecieranie dysz i części zewnętrznych oraz staranne mycie wszelkich części ruchomych pomaga przedłużyć żywotność twojego urządzenia. Tego rodzaju środki czyszczące są dostępne we wszystkich formach, od płynów i proszków aż po tabletki.

 

2. Kosze na śmieci i do recyklingu

środki czyszczące

 

Kosze na śmieci i pojemniki są niezbędne, aby utrzymać obszary personelu i części wspólne kawiarni czyste. Dodanie kosza na śmieci i pojemnika do recyklingu obok stacji z dodatkami i w pobliżu wyjścia, to dobry sposób, aby zachęcić klientów do utrzymania stolików i innych części wspólnych w czystości, a posiadanie kilku koszy umieszczonych w kluczowych miejscach pozwoli twoim pracownikom pracować wydajniej. Należy pamiętać o zakupie worków na śmieci, żeby zwiększyć wydajność wyrzucania odpadów.

 

Filtracja wody

 

1. Filtry do wody do urządzeń do napojów

środki czyszczące

 

Podstawowym składnikiem każdego napoju jest woda, więc zainstalowanie filtra do wody poprawi smak, zapach i ogólną prezentację twoich produktów. Dodatkowo wiele filtrów usuwa osady i zmniejsza odkładania się kamienia, żeby chronić wewnętrzne części urządzenia, co zmniejszy ilość napraw i przedłuży żywotność twoich urządzeń.

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola