Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Inspiracje na Walentynki

3 Feb 2017

Walentynki już za rogiem, dlatego dziś, postaramy się zainspirować Was czymś niesamowitym!

 

Nasza romantyczna kolacja składa się z dania głównego, przystawki oraz deseru. Wszystko z mocnym akcentem miłości...Brzmi tajemniczo? Mamy nadzieję!

 

Zanim podamy przepis na przystawkę, uraczymy Was przepisem na walentynkowego drinka!

 

Drink Soft Love

 

Drink soft love jest delikatnym bananowo-wiśniowym połączeniem, idealny przed posiłkiem...

 

Czego potrzebujesz:

 

20 ml likieru bananowego

20 ml wiśniowej wódki

20 ml mocno ubitej śmietany

1 łyżeczka grenadiny

 

Przygotowanie:

 

Shaker wypełnij do połowy kostkami lodu i wlej wszystkie składniki. Mocno mieszaj! I voilla! Drink gotowy! Przelej do eleganckich kieliszków do margarity. Teraz przejdziemy do przystawki.



Przystawka

 

Sałatka z rukoli z gruszką w syropie malinowym i kozim serem.

 

Czego potrzebujesz:

 

garść rukoli

1/2 gruszki

4 łyżeczki syropu malinowego

4 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżka masła

2 łyżki orzechów włoskich

6 plasterków koziego sera

 

do sosu winegret:

2 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz

szczypta cynamonu

 

Przygotowanie

 

Rukolę opłucz i osusz, a następnie włóż do miseczek. Gruszkę włóż na 2 minuty do wrzątku, następnie na patelni rozgrzej masło i od razu wsyp cukier. Uważaj, żeby nie przypalić! W tak powstały karmel włóż szybko pokrojoną w plasterki gruszkę i karmelizuj przez ok. minutę na wolnym ogniu. Często mieszaj, aby nie doprowadzić do przypalenia! Wyłóż plastry gruszki na rukolę i polej pozostałym karmelem.

 

Orzechy włoskie połam i zrumień na suchej patelni. Odłóż. Na gorącą patelnię połóż plasterki sera koziego i szybko obsmaż (jak zacznie się roztapiać, zdejmij z patelni i włóż do salaterek z sałatką).

Posyp orzechami i polej winegretem (składniki należy wymieszać w miseczce).

 

Danie to świetnie współgra z zarumienioną bagietką, posmarowaną masłem ziołowym.

 

To teraz czas na kolejnego drinka!

 

Drink Kiss on the Lips


Romantyczny, orzeżwiający i bardzo owocowy. Perfekcyjny na wyjątkowy wieczór!

Czego potrzebujesz:

 

45 ml brzoskiwniowego schnappsa

150 gram zamrożonego mango

1 łyżeczka grenadiny

2 filiżanki pokruszonego lodu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz grenadiny, włóż do blendera i blenduj aż otrzymasz w miarę głądką konsystencję (jeżeli lubisz większe kawałki lodu, wyłącz blender wcześniej). Teraz wlej grenadinę do kieliszka i powoli przelej miksturę z blendera. Przystrój ananasem i wisienką.



Pora na danie główne!

 

W walentynki nikt nie chce spędzać w kuchni całego dnia, dlatego proponujemy risotto z krewetkami i parmezanem.

 

Czego potrzebujesz:

 

8 -10 większych krewetek Black Tiger (mniejszych możesz dać więcej)

4 łyżki masła

1/4 cebuli

100 g ryżu arborio

40 ml białego wytrawnego wina

1 łyżeczka passaty pomidorowej

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

natka pietruszki (opcjonalnie)

bulion

 

Przygotowanie:

 

W wysokim garnku roztop połowę (2 łyżki) masła, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 5 minut nie rumieniąc. Dodaj ryż i smaż, co chwilkę mieszając przez około minutę, aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.

 

Wlej wino i gotuj, aż całe wyparuje. Wówczas wlej około pół szklanki gorącego bulionu i dodaj passatę pomidorową. Dalej, gotuj risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.

 

Gotuj przez około 15 minut aż ryż będzie miękki. W środku ma pozostać al dente! Dodaj krewetki i gotuj przez minutę, następnie dodaj sok z cytryny i dopraw w razie konieczności solą i pieprzem. Zestaw z ognia, a po minucie dodaj pozostałe 2 łyżki masła. Podawaj z natką pietruszki.



Deser!

 

Po tak pysznej kolacji, przychodzi czas na wisienkę na torcie – deser! Deser w walentynki musi być pyszny, łatwy i romantyczny, dlatego naszą inspiracją jest waniliowy krem bawarski z truskawkami.

 

Czego potrzebujesz:

 

Waniliowy krem:

2 żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

60 ml mleka

1 łyżeczka pasty z wanilii

1,5 łyżeczki (6 g) żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

 

Frużelina truskawkowa:

250 g truskawek

1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny

3 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Ponadto:

8 pokruszonych ciastek owsianych

 

Przygotowanie:

 

Żelatynę w proszku zalej małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (lub podgrzej w mikrofali). Nie doprowadź do wrzenia , bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące!. Zdejmij z palnika.

 

Do garnuszka przelej mleko, zagotuj.

 

W misie miksera umieść żółtka, cukier i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnego, prawie białego i puszystego kremu. Do otrzymanego kremu dodaj połowę zagotowanego mleka i zmiksuj.

 

Mleko z żółtkami z powrotem przelej do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzej. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta), zdejmij z palnika. Nie doprowadź do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył! Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj do połączenia. Odłóż do przestudzenia, nie pozwól jednak żeby krem stężał – musi być płynny.

 

Śmietanę kremówkę przelej do misy miksera i ubij. Do ubitej dodaj krem z żelatyną, wymieszaj dokładnie (lecz nie za długo, by nie kremówka nie zrobiła się rzadka) do połączenia.

 

Teraz czas na przygotowanie fruzeliny truskawkowej.

Żelatynę w proszku zalej 2 łyżkami wody i odstawi do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika.

 

Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców i wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia! Zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

Przygotuj pucharki do deserów. Na dno każdego wsyp ciasteczka. W pucharkach na zmianę układaj warstwy kremu bawarskiego i frużeliny truskawkowej. Wstaw do lodówki Przed podaniem, ozdób świeżymi truskawkami i miętą.

 

We wszystkie potrzebne naczynia i urządzenia, zaopatrzysz się w XXLgastro!

Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz