Walentynki już za rogiem, dlatego dziś, postaramy się zainspirować Was czymś niesamowitym!
Nasza romantyczna kolacja składa się z dania głównego, przystawki oraz deseru. Wszystko z mocnym akcentem miłości...Brzmi tajemniczo? Mamy nadzieję!
Zanim podamy przepis na przystawkę, uraczymy Was przepisem na walentynkowego drinka!
Drink Soft Love
Drink soft love jest delikatnym bananowo-wiśniowym połączeniem, idealny przed posiłkiem...
Czego potrzebujesz:
20 ml likieru bananowego
20 ml wiśniowej wódki
20 ml mocno ubitej śmietany
1 łyżeczka grenadiny
Przygotowanie:
Shaker wypełnij do połowy kostkami lodu i wlej wszystkie składniki. Mocno mieszaj! I voilla! Drink gotowy! Przelej do eleganckich kieliszków do margarity. Teraz przejdziemy do przystawki.
Przystawka
Sałatka z rukoli z gruszką w syropie malinowym i kozim serem.
Czego potrzebujesz:
garść rukoli
1/2 gruszki
4 łyżeczki syropu malinowego
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
2 łyżki orzechów włoskich
6 plasterków koziego sera
do sosu winegret:
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
szczypta cynamonu
Przygotowanie
Rukolę opłucz i osusz, a następnie włóż do miseczek. Gruszkę włóż na 2 minuty do wrzątku, następnie na patelni rozgrzej masło i od razu wsyp cukier. Uważaj, żeby nie przypalić! W tak powstały karmel włóż szybko pokrojoną w plasterki gruszkę i karmelizuj przez ok. minutę na wolnym ogniu. Często mieszaj, aby nie doprowadzić do przypalenia! Wyłóż plastry gruszki na rukolę i polej pozostałym karmelem.
Orzechy włoskie połam i zrumień na suchej patelni. Odłóż. Na gorącą patelnię połóż plasterki sera koziego i szybko obsmaż (jak zacznie się roztapiać, zdejmij z patelni i włóż do salaterek z sałatką).
Posyp orzechami i polej winegretem (składniki należy wymieszać w miseczce).
Danie to świetnie współgra z zarumienioną bagietką, posmarowaną masłem ziołowym.
To teraz czas na kolejnego drinka!
Drink Kiss on the Lips
Romantyczny, orzeżwiający i bardzo owocowy. Perfekcyjny na wyjątkowy wieczór!
Czego potrzebujesz:
45 ml brzoskiwniowego schnappsa
150 gram zamrożonego mango
1 łyżeczka grenadiny
2 filiżanki pokruszonego lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz grenadiny, włóż do blendera i blenduj aż otrzymasz w miarę głądką konsystencję (jeżeli lubisz większe kawałki lodu, wyłącz blender wcześniej). Teraz wlej grenadinę do kieliszka i powoli przelej miksturę z blendera. Przystrój ananasem i wisienką.
Pora na danie główne!
W walentynki nikt nie chce spędzać w kuchni całego dnia, dlatego proponujemy risotto z krewetkami i parmezanem.
Czego potrzebujesz:
8 -10 większych krewetek Black Tiger (mniejszych możesz dać więcej)
4 łyżki masła
1/4 cebuli
100 g ryżu arborio
40 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka passaty pomidorowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
natka pietruszki (opcjonalnie)
bulion
Przygotowanie:
W wysokim garnku roztop połowę (2 łyżki) masła, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 5 minut nie rumieniąc. Dodaj ryż i smaż, co chwilkę mieszając przez około minutę, aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.
Wlej wino i gotuj, aż całe wyparuje. Wówczas wlej około pół szklanki gorącego bulionu i dodaj passatę pomidorową. Dalej, gotuj risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Gotuj przez około 15 minut aż ryż będzie miękki. W środku ma pozostać al dente! Dodaj krewetki i gotuj przez minutę, następnie dodaj sok z cytryny i dopraw w razie konieczności solą i pieprzem. Zestaw z ognia, a po minucie dodaj pozostałe 2 łyżki masła. Podawaj z natką pietruszki.
Deser!
Po tak pysznej kolacji, przychodzi czas na wisienkę na torcie – deser! Deser w walentynki musi być pyszny, łatwy i romantyczny, dlatego naszą inspiracją jest waniliowy krem bawarski z truskawkami.
Czego potrzebujesz:
Waniliowy krem:
2 żółtka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
60 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii
1,5 łyżeczki (6 g) żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Frużelina truskawkowa:
250 g truskawek
1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Ponadto:
8 pokruszonych ciastek owsianych
Przygotowanie:
Żelatynę w proszku zalej małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (lub podgrzej w mikrofali). Nie doprowadź do wrzenia , bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące!. Zdejmij z palnika.
Do garnuszka przelej mleko, zagotuj.
W misie miksera umieść żółtka, cukier i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnego, prawie białego i puszystego kremu. Do otrzymanego kremu dodaj połowę zagotowanego mleka i zmiksuj.
Mleko z żółtkami z powrotem przelej do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzej. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta), zdejmij z palnika. Nie doprowadź do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył! Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj do połączenia. Odłóż do przestudzenia, nie pozwól jednak żeby krem stężał – musi być płynny.
Śmietanę kremówkę przelej do misy miksera i ubij. Do ubitej dodaj krem z żelatyną, wymieszaj dokładnie (lecz nie za długo, by nie kremówka nie zrobiła się rzadka) do połączenia.
Teraz czas na przygotowanie fruzeliny truskawkowej.
Żelatynę w proszku zalej 2 łyżkami wody i odstawi do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców i wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia! Zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Przygotuj pucharki do deserów. Na dno każdego wsyp ciasteczka. W pucharkach na zmianę układaj warstwy kremu bawarskiego i frużeliny truskawkowej. Wstaw do lodówki Przed podaniem, ozdób świeżymi truskawkami i miętą.