Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Profesjonalny blender / mikser ręczny

  • Wysłany
  • 0
Profesjonalny blender / mikser ręczny

WYBÓR PROFESJONALNEGO BLENDERA/MIKSERA RĘCZNEGO

Niezbędny dodatek do profesjonalnej kuchni czy baru, przemysłowe blendery opracowywano na przestrzeni lat, w końcu stały się jednymi z najbardziej oszczędzających czas urządzeń używanych przez szefów kuchni, kucharzy, personel barów czy innych profesjonalistów.

Obecnie dostępne są trzy główne rodzaje blenderów przemysłowych. Ważne jest, aby wiedzieć czym się różnią, gdyż wyglądem mogą być do siebie podobne.

blender barowy

ZOBACZ BLENDERY

BLENDERY BAROWE

Jak sugeruje nazwa, blendery barowe najlepiej się sprawdzą w strefach obsługi klienta w barach, pubach, hotelach i klubach. Zaprojektowane głównie, aby mieć wytrzymałość i moc do kruszenia lodu. Te blendery zazwyczaj posiadają mocne, trwałe ostrza i wydajne silniki do blendowania koktajli i przyrządzania smoothies.

Ważne jest, aby dopasować pojemność pojemnika do przewidywanego popytu, gdyż choć małe, jednolitrowe blendery są świetne do okazjonalnego przygotowywania koktajli, to mogą się nie sprawdzić gdy klientów będzie więcej. Niektóre z największych blenderów są niezwykle potężne i mogą przyrządzać koktajle w dwóch pojemnikach jednocześnie.

  • Pojemność: blender musi być w stanie sprostać popytowi.
  • Moc: większa moc oznacza szybsze blendowanie. Szybsze blendowania oznacza obsłużenie większej ilości klientów.
  • Hałas:blendowanie koktajli czy kruszenie lodu może być bardzo głośne. Przydatne obudowy pomagają zmniejszyć hałas i zapewnić bardziej przyjemną atmosferę.

BLENDERY KUCHENNE

Blendery kuchenne świetnie się sprawdzą w kuchniach restauracyjnych, ale są stosowane w całej branży cateringowej. Podczas gdy blendery barowe są projektowane z myślą o napojach i kruszeniu lodu, to blendery kuchenne przodują w obróbce zarówno żywności, jak i napojów.

Blendery kuchenne są zwykle projektowane do blendowania gorącej żywności np. zup, co oznacza, że urządzenia świetnie sprawdzą się w lokalach często serwujących płynne potrawy np. w domach opieki czy żłobkach. Blendery kuchenne są znacznie większe niż blendery barowe, a pojemność naczynia może osiągać nawet do czterech litrów w największych modelach.

  • Pojemdność: blender musi być w stanie sprostać popytowi
  • Sterowanie manualne/programowanie: podczas gdy blendery manualne są łatwiejsze w obsłudze, blendery programowane pozwalają na zapisywanie wykonywanych czynności co oszczędzi czas i zapewni jednakowe rezultaty za każdym razem.

blender kuchenny

ZOBACZ BLENDERY KUCHENNE

Zarówno dla blenderów barowych, jak i blenderów kuchennych konstrukcja naczynia ma duże znaczenie. Poniższa tabela pozwoli zdecydować, który rodzaj pojemnika najlepiej pasuje.

 

Szkło

Plastik/poliwęglan

Stal nierdzewna

Odporność na pęknięcia

 

Odporność na zadrapania

 

 

Blednowanie gorącej żywności

 

 

Widać zawartość

 

Można myć w zmywarce

✓*

✓*

✓*

*Należy odnieść się do instrukcji obsługi, gdyż niektóre naczynia mogą być niedostosowane.

MIKSER RĘCZNE

Ostatnim dodatkiem do rodziny blenderów są miksery ręczne, które zostały opracowane w latach 50. XX w. jako lekka alternatywa mikserów nastawnych. Jak sugeruje nazwa, te urządzenia są trzymane w rękach i posiadają szereg zalet.

Świetną cechą mikserów ręcznych jest to, że zamiast nosić żywność do blendera, mikser ręczny jest na tyle przenośny, iż można go przynieść do żywności – doskonałe rozwiązanie w cateringu mobilnym lub zatłoczonych kuchniach. Miksery ręczne zazwyczaj posiadają różne ustawienia prędkości i regulowane, wymienne końcówki, które pozwalają na szeroki zakres czynności: blendowanie, mieszanie, miksowanie, siekanie, ubijanie, emulgowanie czy przyrządzanie puree.

  • Długość ramienia: im większe ramię, tym lepsza wydajność blendowania. Ramiona są dostępne w zakresie od 160 mm, aż do ponad 550 mm.
  • Regulacja prędkości: prędkość blenderów ręcznych jest różna i może wynosić od 700 do 19000 obrotów na minutę. Niektóre modele mają stopniową regulację prędkości, a inne regulację płynną, która zwiększa precyzję blendowania.
  • Wyjmowane ramiona: dla wszechstronności, wiele blenderów ręcznych posiada wyjmowane ramiona, co pozwala na montowanie różnych końcówek np. ubijaczek. Demontowane ramiona ułatwiają i przyspieszają czyszczenie.
  • Modele przewodowe/bezprzewodowe: czasami przewody i kable po prostu przeszkadzają. Nowoczesne, bezprzewodowe miksery ręczne są równie skuteczne co ich przewodowe odpowiedniki, jednak należy wziąć pod uwagę czas ładowania baterii i dodatkową wagę urządzenia.mikser ręczny

ZOBACZ MIKSERY RĘCZNE

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola