Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Maszyna do lodów

Maszyna do lodów

Maszyna do lodów



Sezon letni nadchodzi wielkimi krokami, a to oznacza, że niedługo królować będą lody i inne chłodzące pokarmy. W tym roku zamierzasz serwować najlepsze lody w okolicy? Oprócz odpowiednich składników, potrzebować będziesz odpowiedniej maszyny do lodów.



Wybór jest spory, więc jak wybrać tę właściwą? Postaramy się w tym pomóc!



Na początku, zapoznaj się z najważniejszymi terminami, które musi znać każdy, kto produkuje lody:



FREZER – Czyli podstawowa maszyna wykorzystywana do produkcji lodów. Wytwarzanie lodów polega na przygotowaniu płynnej mieszanki, którą następnie ochładza się i jednocześnie ubija w specjalnych maszynach, popularnie nazywanych właśnie frezerami.



MIKSER/BLENDER - Rozdrabnia świeże lub mrożone owoce, niezbędny, gdy oferujemy różne smaki lodów.



PASTERYZATOR - Służy głównie do przygotowania mieszanki do lodów mlecznych i pełni trzy ważne funkcje:



1. ogrzewa mieszankę do temperatury pasteryzacji,

2. ochładza mieszankę do temperatury dojrzewania,

3. w trakcie obu tych czynności intensywnie miesza zawartość zbiornika.



DOJRZEWALNIK- bardzo przydatne urządzenie. Przelewa się do niego mieszankę z pasteryzatora i poddaje ją wielogodzinnemu procesowi dojrzewania, który polega na:



1. utrzymywaniu mieszanki w stałej temperaturze ok. +5°C,

2. łagodnemu mieszaniu zawartości zbiornika.



ZAMRAŻARKI- Niezbędne w każdym lokalu oferującym lody. Najczęściej potrzeba co najmniej dwóch urządzeń.



HARTOWNIK/ZAMRAŻARKA SZOKOWA – błyskawicznie ochładza lody wyjęte z frezera do temperatury magazynowania lub sprzedaży.



URZĄDZENIE DO SPRZEDAŻY - Do sprzedaży lodów potrzebne jest urządzenie, które umożliwi ich serwowanie w temperaturze znacznie niższej od zera. Może to być witryna mroźnicza, w której lody w kuwetach są dobrze widoczne, lub kontuar mroźniczy, w którym lody są schowane i przykryte.



Ok, skoro już znasz wszystkie potrzebne terminy, pozwól, że zrobimy z Tobą wywiad:



1. Jakie lody chcesz produkować?



To pierwsze pytanie, na które musisz sobie odpowiedzieć, ponieważ wiele maszyn znajduje zastosowanie tylko do jednego rodzaju lodów – są maszyny dedykowane lodom włoskim, amerykańskim, sorbetom, lodom gałkowanym (tradycyjne/rzemieślnicze).



Lody z automatu (czyli włoskie, amerykańskie, a także mrożone jogurty i sorbety) są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu niż lody tradycyjne oraz nie wymagają tak rozbudowanego zaplecza – zazwyczaj wystarczy sam frezer.



 
Maszyna do lodów
Maszyna do lodów tradycyjnych
Turbinowa maszyna do lodów z pasteryzatorem



Surowcem do produkcji lodów z automatu często jest gotowa mieszanka, którą miesza się z wodą/mlekiem, albo (jeżeli zależy nam na najwyższej jakości i zadowoleniu Klientów) mleko, śmietanka i cukier oraz ewentualne dodatki w postaci owoców, czekolady czy innych naturalnych składników.



Lody tradycyjne wymagają znacznie bardziej rozbudowanego zaplecza – nie wystarczy sam frezer jak w przypadku lodów z automatu. Potrzebny jest pasteryzator, dojrzewalnik, zamrażarka, hartownik oraz witryna z której będziesz sprzedawał lody.



Jakie surowce wykorzystuje się do produkcji lodów tradycyjnych? Po pierwsze nie ma mowy o gotowych mieszankach w proszku czy płynie – do produkcji używa się wyłącznie naturalnych składników, dlatego lody tradycyjne są zazwyczaj znacznie droższe niż te z automatu, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy i bardziej wyrazisty.



No dobra, ale z czego się je robi? Masz dwa warianty:



• Lody mleczne = mleko+cukier+śmietanka

• Lody owocowe (sorbety)=woda+cukier+owoce



2. Planujesz sprzedawać lody cały rok czy tylko w sezonie? Jako dodatek w swojej ofercie czy główny produkt?



To również bardzo ważne pytania – po pierwsze jeżeli chcesz sprzedawać lody cały rok, musisz liczyć się z tym, ze poza sezonem sprzedaż może być bardzo niska – wtedy postawienie dużej maszyny jest zupełnie nieekonomiczne, ponieważ niezależnie od porcji, maszyna pobiera tyle samo energii. Pozostaje również kwestia przechowywania – zamorzone i ponownie zahartowane lody tracą swoje walory smakowe, a składniki używane do produkcji lodów mają krótki termin przydatności. Na okres zimowy w pełni wystarczy maszyna o pojemności ok. 3-4 litrów.



Kolejna kwestia – menu. Lody będą główną pozycją czy tylko dodatkiem? Jeżeli zamierzasz oferować lody jako cos ekstra, polecamy najpierw przez jakiś czas zamawiać lody – sprawdź jakie jest zainteresowanie. Jeżeli sprzedajesz naprawdę bardzo mało deserów lodowych, przemyśl czy opłaca Ci się od razu kupować maszynę do lodów.



Maszyna do lodów włoskich | 1 smak
Maszyna do lodów włoskich | 40 L/h
Maszyna do lodów włoskich | 2 smaki + mix



3. Lody na wynos czy na miejscu?



To czy serwujesz lody w wafelku czy tworzysz z nich kompozycje w szkle jest również bardzo ważne, bo musisz się odpowiednio zaopatrzyć. Do wyboru masz wielu dostawców wafelków, albo jeżeli chcesz mieć całkowitą kontrolę nad smakiem i kształtem, możesz zakupić maszynę do wafli. Serwując lody w szkle, pamiętaj, że nie podasz lodów w zwyklej szklance czy miseczce – szkło do lodów rożni się technologią produkcji i będziesz musiał się w nie zaopatrzyć.



4. Gdzie produkujesz lody?



To pytanie jest istotne, ponieważ jeżeli dowozisz lody z innego punktu, musisz koniecznie nabyć termos do transportu żywności. Nie musisz kupować oddzielnego termosu dla każdego smaku – wystarczy, że kupisz pojemniki na żywność, a następnie odpowiednio duży termos, który je pomieści. Jeżeli produkujesz lody na miejscu, zapas możesz przechowywać w zamrażarce, jednak pamiętaj, że zamrażane i odmrażane lody tracą wiele walorów oraz zwiększają ryzyko salmonelli.



5. Ilość smaków



W przypadku lodów w kuwecie, istnieją dwie szkoły – pierwsza mówi o tym, że warto skupić się na kilku wybranych smakach i dopracować je do perfekcji. Druga, poparta dowodami w postaci badan i relacji doświadczonych lodziarzy mówi, że klienci uwielbiają duży wybór i warto pogłówkować nad wieloma oryginalnymi smakami. Pierwsza opcja jest dobra dla początkujących osób, które muszą wybadać swój rynek, jeżeli natomiast od kilku sezonów Twoje lody cieszą się dużym powodzeniem to może warto zastanowić się nad powiększeniem swojego lodowego menu?



Jeżeli chodzi o lody z automatu to większość maszyn posiada opcje dwóch smaków. Niektórzy kupują więc 2 lub 3 maszyny, aby zwiększyć swój asortyment. Jeżeli ta opcja na razie przerasta Cię finansowo, pomyśl o różnych polewach i posypkach, dzięki którym uatrakcyjnisz swoje lody.



Co do samych maszyn…



Wybór jest ogromny: maszyny do lodów miękkich (czyli z automatu) oraz maszyny do lodów twardych (gałkowanych), małe (pojemność 2 litry) i bardzo duże (pojemność 50 litrów), tańsze oraz droższe.



Wybór zależy głównie od tego czy produkcja lodów jest dodatkiem czy główną działalnością Twojej firmy – jeżeli nie planujesz dużej i intensywnej produkcji lepiej kupić małą maszynę, albo w ogóle zamawiać lody u producentów.



Gdy zdecydujesz się na kupno maszyny, zadzwoń do doradców XXLgastro – dobierzemy maszynę do lodów dopasowaną do Twoich potrzeb.



Co jeszcze powinieneś wiedzieć?



Mycie maszyn nie jest wbrew pozorom skomplikowane – musisz być po prostu ostrożny i uważać, żeby wszelkie misy, mieszadła, wężyki zostały dokładnie umyte, wypłukane i wysuszone. Mycie każdej maszyny wygląda trochę inaczej, ale pamiętaj, że każdą z nich MUSISZ najpierw odłączyć od źródła prądu!



Pucharek do lodów Gelato | 280 ml
Pucharek do lodów Bahita Babita | 290 ml
Pucharek GELATO | 280ml

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola