Kodowane kolorami deski do krojenia. Dlaczego z nich korzystamy?
- Wysłany
- 0

KODOWANE KOLORAMI DESKI DO KROJENIA
Deski do krojenia są niezbędnym wyposażeniem kuchennym dla każdego kucharza. Niezależnie czy gotujesz profesjonalnie, czy tylko w domu dla rodziny i znajomych, wybór odpowiedniej deski, przy tak szerokim zakresie materiałów, jest ważną decyzją. Na szczęście są deski kodowane kolorami, które sprawią, że wszystko będzie proste. To prawda, że nie w każdym domu potrzebny jest cały zestaw, ale zaleca się mieć co najmniej dwie deski, jedną do produktów surowych, a drugą do przyrządzonych, aby zmniejszyć ryzyko zakażeń krzyżowych. Oczywiście w każdej profesjonalnej kuchni powinien znajdować się co najmniej jeden kompletny zestaw.
Zobacz wszystkie deski do krojenia
PRZEWODNIK PO ZESTAWACH KODOWANYCH KOLORAMI
W profesjonalnej kuchni, zestawy kodowanych kolorami desek do krojenia są używane, aby pomóc personelowi szybko zidentyfikować, która deska powinna zostać użyta do danej grupy produktów spożywczych. Zalecane wykorzystanie kolorów:
Których desek używać do jakiej grupy produktów?
- Białe deski do krojenia - pieczywo i nabiał
- Żółte deski do krojenia - przyrządzone mięso
- Brązowe deski do krojenia - warzywa korzeniowe
- Czerwone deski do krojenia - surowe mięso
- Niebieskie deski do krojenia - surowa ryba
- Zielone deski do krojenia - sałaty, owoce i świeże warzywa
Używanie wyposażenia kodowanego kolorami jest szeroko stosowane w profesjonalnych kuchniach i dotyczy również np. noży czy przyborów do sprzątania. Kolory są używane umownie i nie są regulowane prawnie. Dostępne są również tabliczki dla szybkiego poinformowania personelu i pomocy w doborze odpowiedniego koloru do danego zadania. Tabliczki są bardzo przejrzyste i łatwe do odczytania.
Powszechnym mitem jest stwierdzenie, że plastikowe deski do krojenia są bardziej higieniczne od tych wykonanych z drewna, szkła, granitu, marmuru, bambusa czy materiałów kompozytowych. W rzeczywistości, każdy rodzaj może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, jeżeli nie będzie odpowiednio czyszczony. Zalecane procesy mycia i suszenia są jedynym sposobem, aby zapewnić bezpieczeństwo przed zakażeniami krzyżowymi.
ZAPOBIEGANIE REAKCJOM ALERGICZNYM W TWOJEJ KUCHNI
Jak zauważyło wielu profesjonalistów cateringowych, wymagania dietetyczne osób stają się coraz bardziej skomplikowane. Diety bez gluten stają się coraz bardziej popularne, a świadomość o celiakii jest większa. Jednocześnie wzrasta liczba alergii pokarmowych, np. w Wielkiej Brytanii liczba osób zgłaszających się do szpitali z alergiami pokarmowymi wzrosła o ponad 500% od 1990 roku.
To oznacza, że coraz większa liczba klientów musi dokładnie wiedzieć z czym w kontakcie mogła być żywność. Jeżeli nie otrzymają takiej informacji, to pójdą gdzie indziej! Kodowanie kolorami w kuchni gwarantuje Tobie i klientowi, że jego alergia lub inne wymagania dietetyczne będą bezpiecznie uwzględnione.
W związku z tym, że w miarę jak wymagania dietetyczne stają się coraz bardziej skomplikowane, wydajniejsze ich zaspokajanie będzie coraz ważniejszym (i opłacalnym) problemem. To zostało odzwierciedlone w nowych, fioletowych deskach do krojenia, które zostały specjalnie opracowane do składników “bez”, takich jak produkty bez gluten i podkreśla znaczenie ustalonych systemów kodowania kolorami.
DESKI DO KROJENIA Z TWORZYWA
Do wytwarzania plastikowych desek do krojenia wykorzystywane są głównie dwa materiały:
- Polietylen wysokiej gęstości (HDPE) – deski z tego materiału są najczęściej używane w profesjonalnych kuchniach, ze względu na swoją wytrzymałość. Forma wysokiej gęstości tworzy deskę, która jest odporna na zadrapania od noży i odkształcenia. Deski Hygiplas są dostępne w 2 grubościach: 12 mm i 25 mm, więc świetnie się sprawdzą do ciągłego użytkowania w restauracjach, kawiarniach i innych komercyjnych kuchniach.
- Polietylen niskiej gęstości (LDPE) – deski z tego lekkiego plastiku są zaprojektowane do częstej wymiany, pomagając w zapobiegnięciu zakażeń żywnościowych. Deski mogą odkształcić się i wygiąć pod wpływem wysokiej temperatury.
Plastikowa deska do krojenia powinna zostać wymieniona, gdy powierzchnia jest głęboko ponacinana. Głównym powodem jest fakt, że w takich nacięciach mogą rozwijać się bakterie, które po przeniesieniu na żywność mogą spowodować poważny uszczerbek na zdrowiu. Nawet po starannym umyciu, bakterie mogą pozostać w żłobieniach, więc nie ma pewności, że deska jest gotowa do ponownego przygotowywania żywności.
Plastikowe i akrylowe deski do krojenia są nieporowate i łatwiejsze w czyszczeniu niż deski drewniane. Jednakże mogą się odkształcić, jeżeli zostaną w zmywarce podczas cyklu suszenia. To może stworzyć nierówną powierzchnię do krojenia i stwarzać ryzyko skaleczeń. W celu uniknięcia odkształcenia, plastikową deskę należy wyjąć po cyklu mycia i pozwolić na normalne wyschnięcie. Odkształcona deska do krojenia musi zostać wymieniona, gdyż używanie noża na nierównej powierzchni stwarza ryzyko poślizgnięcia i odniesienia poważnych ran.
DREWNIANE DESKI DO KROJENIA
Drewniane deski do krojenia są bardziej odporne na bakterie niż plastikowe odpowiedniki. Jednakże laminowane deski drewniane nie są zazwyczaj dostosowane do mycia w zmywarkach, więc trudniej jest je starannie wyczyścić. Mimo tego, że drewno również może zostać ponacinane, to dodatkowo może pękać, a w szczelinach mogą osadzać się bakterie. Dlatego też, drewniane deski powinno się wymieniać gdy zaczną pojawiać się pęknięcia, żłobienia lub zaczną się rozwarstwiać. Drewnianych desek nie należy zanurzać w wodzie, ponieważ łatwo pochłaniają płyn, co powoduje odkształcenia i pęknięcia po wyschnięciu.
Jak zabezpieczyć drewniane deski do krojenia?
Drewniane deski powinny być zabezpieczane, co pozwoli zapobiec ich wysychaniu i powstawaniu pęknięć. Do tego celu zaleca się używanie oleju mineralnego, gdyż olej roślinny z czasem zjełczeje. Podczas nakładania oleju, wcierać w powierzchnię, dopóki nie przestanie absorbować oleju. Następnie nadmiar można zetrzeć papierowym ręcznikiem. Zabezpieczanie uszczelni wszelkie szpary i pomoże chronić przed wilgocią. Ten proces pozwoli odnowić starą deskę; być może tą, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie i wymaga odrobinę uwagi. Dla najlepszych rezultatów, przeprowadzać proces raz w miesiącu, aby zachować deskę w dobrym stanie i przedłużyć jej żywotność.
Drewno jest również najprzyjaźniejszym materiałem dla krawędzi tnących noży, ponieważ jest produktem naturalnym, który nie tępi ostrza tak szybko, jak inne materiały. W celu wyczyszczenia deski, umyć namydloną wodą i użyć spreju dezynfekującego. Ciężkie zabrudzenia i nacięcia można usunąć stalową skrobaczką. Suszenie powietrzem jest najbardziej wydajnym sposobem zapewnienia, że deska jest czysta, sucha i gotowa do użycia. Deski wykonane z twardego drewna z wąskim usłojeniem są bardziej wytrzymałe i gwarantują większą odporność na głębokie nacięcia.
POWIĄZANE RYZYKA
Deski do krojenia to typowe miejsce rozwoju szkodliwych bakterii i wymagają częstszej wymiany niż to może się wydawać. Wszystko co wchodzi w kontakt z żywnością może doprowadzić do rozniesienia zarazków, które są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych. Badanie przeprowadzone przez Global Hygiene Council (Światową Radę Higieny) wykazało, że prawie połowa przedmiotów dotykanych w domu jest skażona szkodliwymi bakteriami, w tym pałeczką okrężnicy. Ze wszystkich domowych przedmiotów, deska do krojenia zawiera najwięcej bakterii z dwóch głównych powodów:
- Często jest źle czyszczona
- Nie jest regularnie wymieniana
Pałeczka okrężnicy powszechnie występuje w surowym mięsie, drobiu, rybach i niemytych owocach i warzywach. Szkodliwe bakterie łatwo się rozprzestrzeniają poprzez deski do krojenia, ponieważ nie są one starannie dezynfekowane. Potencjalne ryzyko jest wysokie, gdyż jedna bakteria, w ciągu godzin, może zmienić się w miliony. Deski kodowane kolorami to najprostszy I najbardziej wydajny sposób zwalczania szkodliwych bakterii i utrzymania zdrowej kuchni.
PODPOWIEDZI I PORADY
- Żadnego rodzaju desek nie należy wycierać materiałowymi ścierkami, gdyż można w ten sposób łatwo przenieść bakterie, a także zostawić na ich powierzchni strzępki materiału. Najlepszy sposobem osuszenia desek jest pozostawienie ich do naturalnego wyschnięcia, ale jeżeli czas jest istotnym czynnikiem ,to można użyć papierowych ręczników.
-
- Podłożyć zwilżoną ścierkę lub ręcznik pod deskę, aby zwiększyć przyczepność.
- Zabezpieczyć deskę przy pomocy kitu lub innej masy plastycznej.
- Umieścić gumową podkładkę pod deską. Unieruchomi deskę i jest łatwa w czyszczeniu.
W zależności od powierzchni do przyrządzania żywności, cieńsze deski mogą się czasami przesuwać – oczywiste niebezpieczeństwo podczas używania noża. Ryzyko można zmniejszyć używając jednej z poniższych metod:
- Podłożyć zwilżoną ścierkę lub ręcznik pod deskę, aby zwiększyć przyczepność.
- Bakterie rozwijają się w wilgoci. Pionowe przechowywanie desek do krojenia w stojakach na deski pozwala na dobry przepływ powietrza i zapewnia, że są bezpiecznie czyste, suche i gotowe do użycia.
Komentarze
Bądź pierwszym który skomentuje...