Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jak czyścić komercyjną kuchnię?

  • Wysłany
  • 0
Jak czyścić komercyjną kuchnię?

Czystość jest niezbędna w każdej firmie cateringowej, a zwłaszcza w kuchni. Tylko postępując zgodnie z procedurami czyszczenia komercjalnych kuchni można utrzymać najwyższy poziom higieny.




W każdej komercyjnej kuchni, stołówce czy środowisku cateringowym, tłuszcz i brud naturalnie się nawarstwiają, przykrywając powierzchnie i wyposażenie kuchenne. To nie tylko stwarza ryzyko dla zdrowia, ale również ryzyko pożaru. Najpierw, zaoszczędź sobie czasu i wysiłku na sprzątanie poprzez rozpoczęcie od komercyjnych środków czyszczących. Następnie, tak jak wiele rzeczy w życiu, najlepszym sposobem jest podzielenie dużych przedsięwzięć na mniejsze, bardziej wykonalne zadania.



CZYSZCZENIE KODOWANE KOLORAMI



Na czyszczenie kodowane kolorami składa się wyposażenie różnego rodzaju, w tym deski do krojenia, mopy i ścierki. Ostatecznym celem jest uniknięcie zakażeń krzyżowych we wszystkich strefach kuchni i zatrzymać rozprzestrzenianie się zarazków, które powodują choroby. Konieczne jest, aby rozdzielić surową i przyrządzona żywność. Jednym z głównych powodów jest zapobieganie możliwym zatruciom pokarmowym.



JAK CZĘSTO POWINNO SIĘ CZYŚCIĆ POSZCZEGÓLNE PRZEDMIOTY I URZĄDZENIA KUCHENNE?



  • Powierzchnie i przybory: po każdym użyciu
  • Piece: co tydzień
  • Zlewy: pomiędzy użytkowaniem i w różnych momentach w ciągu dnia, przy częstym użytkowaniu
  • Lodówki i zamrażarki: co miesiąc
  • Kosze: co tydzień
  • Systemy wentylacji: co każde 3 miesiące lub 1 do roku (w zależności od użytkowania)
  • Ponieważ są to jedynie wskazówki, mogą być okresy, gdy urządzenia lub przestrzenie wymagają czyszczenia częściej niż przy zalecanej częstotliwości.



JAK PRZEDMIOTY KUCHENNE SĄ DEFINIOWANE W SEKTORZE CATERINGOWYM?



‘Wyposażenie ruchome’ to każdy przedmiot, który wchodzi w bezpośredni kontakt z żywnością. Na przykład zalicza się do nich:




Deski do krojenia, tace, pojemniki, szpatuły, łyżki serwisowe, wszelkie przybory używane podczas przyrządzania.




Do przedmiotów nie wchodzących w kontakt z żywnością zalicza się: powierzchnie robocze, uchwyty drzwi, ściany, krany i komory.



JAK CZYŚCIĆ ZLEW?



Chociaż gołe oko nie jest w stanie tego sprawdzić, kuchenny zlew może szybko stać się zbiorowiskiem zarazków, ponieważ jest ciągle wystawiany na brud i kuchenne odpady, więc bardzo zyskuje na regularnym czyszczeniu.




Zlewy mogą zostać starannie zdezynfekowane przy użyciu komercyjnych środków czyszczących.



JAK CZYŚCIĆ ZMYWARKI?



W celu zapewnienia warunków sanitarnych, zmywarki muszą osiągnąć temperaturę 82,2 stopni Celsjusza. Zawsze oddzielać wyposażenie w zmywarce, chyba że jest ona w stanie zapewnić odpowiednie ciepło. Dobrym pomysłem jest wstępne umycie talerzy, sztućców i podobnych przyborów przed umieszczeniem ich w zmywarce. Pozwoli to usunąć bardziej uporczywe, przypalone zabrudzenia, zanim zostaną umyte przez zmywarkę. Kolejnym problemem z resztkami żywności na naczyniach jest to, że mogą zapchać filtr co znacząco wpłynie na wydajność zmywarki, często skutkując „zamgleniem” twojej zastawy stołowej. Jeżeli twoja zastawa nadal wychodzi ze zmywarki z widocznymi śladami i zaciekami, to może oznaczać, że sama zmywarka potrzebuje czyszczenia.




  • Twarda woda utrudnia wydajne działanie zmywarki, ale sól do zmiękczania wody może pomóc rozwiązać ten problem
  • Użyj uniwersalnego środka czyszczącego, aby starannie wyczyścić zmywarkę, w tym również uszczelnienie drzwi. Użyj nieściernej gąbki do wyszorowania wszystkich powierzchni i przetrzyj wilgotną ścierką
  • Gdy zmywarka zakończy cykl, zostaw otwarte drzwi przez 10-15 minut, aby pomóc obniżyć wilgotność i zachować czyste wnętrze



JAK CZYŚCIĆ TWARDE POWIERZCHNIE?



Twarde powierzchnie są częstym miejscem występowania bakterii i zarazków. Pęknięcia na każdej powierzchni mogą zbierać okruchy żywności i nadmiar wody, tworząc doskonałe warunki dla rozwoju bakterii. Pęknięcia w przyborach również mogą zbierać resztki żywności i nadmiar wilgoci w ten sam sposób, więc ważne jest, aby upewnić się, że odpowiednio wyschły przed użyciem. Użyj głęboko czyszczących, sprejów sanitarnych, żeby wyczyścić powierzchnie i zapewnić im wykończenie bez zacieków, pozwól, aby naturalnie wyschły na powietrzu. Twarde i wytrzymałe powierzchnie nie powinny wymagać suszenia, ale jeżeli nadal pojawiają się zacieki, spróbuj użyć następnym razem mniejszej ilości środka.




  • W celu upewnienia się, że wszystkie powierzchnie zostały wyczyszczone, rozpocząć od wyjęcia przechowywanych przedmiotów i luźnych okruchów
  • Zawsze nosić rękawice i myć ręce po dezynfekcji powierzchni
  • Trzymać spryskiwacz w odległości co najmniej 20 centymetrów od powierzchni, aby zapobiec nadmiernej ilości środka
  • Dla głębszego oczyszczenia, pozwolić, aby sprej był na powierzchni co najmniej 10 minut
  • W przypadku zacieków, myć kolejno mniejsze sekcje powierzchni. Nadmiar wilgoci zetrzeć niebieskim papierem, dla wykończenia wolnego od zacieków
  • W celu uniknięcia uszkodzenia powierzchni, pamiętać aby używać tylko nieściernych zmywaków
  • Po wyczyszczeniu powierzchni kuchennych, ścierki powinny zostać wyprane w odpowiednio wysokiej temperaturze co najmniej 60 stopni. Ścierki powinny być płukane w ciepłej wodzie i przechowywane w misce ze środkiem odkażającym pomiędzy kolejnymi użyciami
  • Najlepiej nie pozostawiać plam podczas gotowania, wycierać je natychmiast po zabrudzeniu



JAK CZYŚCIĆ PIEC?



Dzięki mocnym, komercyjnym środkom czyszczącym i przydatnym poradom, czyszczenie pieca nie powinno wymagać nadmiernego wysiłku fizycznego. Gdy piec zacznie dymić, oznacza to, że wymaga porządnego wyczyszczenia. Zawsze używać zatwierdzonego środka czyszczącego i postępować zgodnie z zaleceniami firmy. Do tego zadania ważne jest również używanie rękawiczek, które chronią skórę przed chemikaliami czyszczącymi i postępować zgodnie ze środkami ostrożności twojej firmy i producenta pieca.




Środki czyszczące do pieców pomogą przyspieszyć proces i rozbić uporczywe, przypalone zabrudzenia. Po użyciu mocnego środka czyszczącego do pieców, czyszczenie będzie wymagać mniej wysiłku, aby zapewnić jak najlepsze rezultaty.




  • Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to zapewnić dobrą wentylację poprzez otworzenie okna lub włączenie wentylatora wyciągowego. Położyć papierowe ręczniki na podłodze tuż pod drzwiami pieca. Gdy zacznie się aplikować środki czyszczące, płyn może łatwo ściekać na podłogę i narobić bałaganu
  • Wyjąć ruszty, ponieważ mogą być wyczyszczone oddzielnie. Zanurzyć ruszty w zbiorniku napełnionym ciepłą wodą i przemysłowym środkiem czyszczącym. To wystarczy, aby poluzować wszelki brud i starannie wyczyścić ruszt
  • Wewnątrz pieca, poluzować wszelkie osady i uporczywe zabrudzenia tępym narzędziem, takim jak łyżka. To pomoże środkom chemicznym działać bardziej efektywnie i zapewnić najlepsze rezultaty. Teraz można zaaplikować środek czyszczący, uważając, aby nie spryskać elementów grzewczych czy wentylatora. Aplikowanie środka w narożnikach można ułatwić poprzez użycie pędzelka, aby zapewnić, że każdy obszar został wystarczająco pokryty.
  • Pozostawić środek, żeby działał tak długo, jak to tylko możliwe, najlepiej przez noc. (Zawsze stosować się do instrukcji na produkcie, które mogą zalecać pozostawienie przez krótszy okres). Używać wytrzymałych gąbek lub szczotek do zmywarek, aby usunąć cały brud i tłuszcz. Na koniec, użyć ścierki z mikrofibry, aby wyczyścić urządzenie z jakichkolwiek osadów. Te ścierki nie pozostawiają strzępków, które mogłyby się palić podczas następnego użytkowania pieca. Po wyczyszczeniu i osuszeniu ponownie włożyć ruszty i cieszyć się ze świeżego i niedymiącego pieca.



JAK CZYŚCIĆ LODÓWKĘ?



Przed rozpoczęciem, sprawdzić obowiązujące procedury firmowe, które maja większy priorytet.

 

  • Po opróżnieniu lodówki, sprawdzić czy wycieki lub okruchy można usunąć nieścierną gąbką
  • Wyjąć wszelkie półki lub szuflady, które mogą zostać wyczyszczone w zbiorniku pełnym ciepłej, namydlonej wody. Spłukać i pozwolić wyschnąć na powietrzu
  • Spryskać każdą część lodówki uniwersalnym środkiem czyszczącym. Przetrzeć ściany, łączenia i uszczelnienie drzwi, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Zetrzeć pozostały środek nieścierną gąbką, żeby zapewnić nieskazitelną czystość
  • Jeżeli wyłączono lodówkę, aby oszczędzać energię, teraz jest moment, żeby ją ponownie włączyć. Wyczyścić stronę zewnętrzną nawilżoną ścierką.
  • Wyczyścić i zdezynfekować uchwyt lodówki używając środka dezynfekującego lub ścierek antybakteryjnych i pozwolić wyschnąć na powietrzu.

 

JAK CZYŚCIĆ KUCHENKĘ MIKROFALOWĄ?



Zabrudzenia można poluzować poprzez włożenie dostosowanej do mikrofalówek miski, napełnionej około 2 szklankami wody. Po tym jak mikrofalówka była nastawiona na pełną moc przez 2-3minuty, użyć wewnątrz uniwersalnego środka czyszczącego w spreju i wytrzeć używając suchej ścierki.



JAK CZYŚCIĆ PODŁOGI?



Błyszcząca podłoga sprawi długotrwałe, pozytywne wrażenie na twoich gościach. Dbanie o twoje podłogi nie tylko pomoże stać się im bardziej widocznymi, co doda do ogólnej prezentacji, ale także poprawi jakość powietrza. Przy wydajnym czyszczeniu, nie powinno być konieczności korzystania z odświeżaczy powietrza, żeby maskować nieprzyjemny zapach. Na koniec, świeżo wyczyszczona strefa powinna mieć neutralny zapach. Urządzenia naturalnie skracają czas pracy o połowę, ale czasami nie ma alternatywy dla wysiłku, zwłaszcza dla trudno dostępnych miejsc. Jedynie używając profesjonalnego środka do czyszczenia podłóg natychmiast zobaczy się rezultaty, a każde użycie pozwoli zachować ten zdrowy, naturalny połysk świeżo wypolerowanej podłogi.




  • Używać mopa do czyszczenia szpar pomiędzy urządzeniami. Do trudno dostępnych miejsc można nawet użyć ścierki umieszczonej na samym uchwycie, aby zagwarantować, że wyczyściło się wszystkie strefy.
  • Podłogi łazienkowe są szczególnie ważne w utrzymaniu. Najlepiej najpierw skoncentrować się na czystszych strefach i kończyć na najważniejszych, takich jak toaleta. Czyszcząc w ten sposób można zminimalizować rozprowadzanie zarazków i upewnić się, że toaleta jest ostatnim czyszczonym miejscem, a następnie odłożyć ścierkę i przybory czyszczące




Porada: Prostą, ale bardzo przydatną radą jest czyszczenie podłóg na samym końcu. W ten sposób zaoszczędzi się czas na ponowne czyszczenie okruchów, które mogłyby spaść z powierzchni, sufitów oraz ścian i znowu zabrudzić podłogę.



JAK CZYŚCIĆ TŁUSZCZ NA KUCHENNEJ PODŁODZE?



Najlepszym sposobem na usunięcie tłuszczu z kuchennej podłogi jest najpierw usunięcie nadmiaru używając papierowych ręczników. Następnie zaaplikować przemysłowy preparat odtłuszczający na dotknięty obszar i pozwolić na działanie przez około 10 minut, nawet więcej, jeżeli to możliwe. Uważać, aby nie mieszać środka z wybielaczem lub innymi chemikaliami czyszczącymi. Formuła namierza i rozbija pojedyncze cząsteczki tłuszczu, więc można je łatwo usunąć z powierzchni. Użyć jednorazowych ścierek, aby usunąć pozostały osad i na koniec umyć podłogę przy pomocy mopa i namydlonej wody, aby zapewnić, że jest higienicznie czysta.



CZYSZCZENIE WYKŁADZIN



Podłogi pokryte wykładziną wymagają odkurzacza, aby usunąć brud i kurz, który głęboko wnika i przyczepia się do włókien. Dzięki odkurzaczowi można również czyścić tapicerkę, zasłony i inne bardziej delikatne element wnętrza, używając końcówki z miękkiego plastiku. Urządzenia do czyszczenia wykładzin, mogą kosztować mniej niż odkurzacze i doskonale działają podczas usuwania pojedynczych plam. Takie urządzenia zapewniają głębsze, bardziej staranne czyszczenie i zmniejszają ilość alergenów, które zbierają się we włóknach wykładziny.



CZĘSTO ZAPOMINANE OBSZARY



Są obszary, o których często się zapomina podczas sprzątania:




  • Wysokie półki
  • Odpływy i drenaże
  • Przestrzeń pomiędzy ścianami i urządzeniami
  • Pod urządzeniami: kuchniami/lodówkami/zamrażarkami i innymi powierzchniami
  • Uszczelki i drzwi/półki lodówek
  • Filtry i komory sprężonego powietrza
  • Systemy wentylacji



PUNKTY DOTYKU



“Punkty dotyku” to obszary, które często są dotykane i wymagają szczególnej uwagi podczas czyszczenia łazienek i toalet. Kiedykolwiek klient używa zasuwy, włącza światło czy otwiera drzwi, zawsze istnieje ryzyko rozprzestrzeniania zarazków i chorób. Takie obszary, w niektórych przypadkach, mogą mieć więcej bakterii niż muszla klozetowa, a jednak są nadal ignorowane. W biznesie cateringowym jednymi z najczęściej dotykanych punktów są spłuczki toaletowe, przełączniki świateł, krany, przyciski suszarek do rąk oraz dyspensery do mydła lub ręczników papierowych.




W celu efektywnego wyczyszczenia tych obszarów:




  • Spryskać powierzchnie środkiem dezynfekującym
  • Pozostawić chemikalia na kilka minut, aby zaczęły działać. (Zawsze czytać instrukcje, aby uzyskać więcej informacji).
  • Po kilku minutach przetrzeć powierzchnię czystą, suchą ścierką.



NIEZBĘDNE NARZĘDZIA I WYPOSAŻENIE DO CZYSZCZENIA



Najważniejsze przedmioty, które będą potrzebne to:




  • Wiadro na mopa
  • Szczotka
  • Zestaw zmiotki i szufelki
  • Mop
  • Ścierki z mikrofibry
  • Zmywaki
  • Przemysłowe rękawice do sprzątania
  • Uniwersalny środek czyszczący
  • Środek do czyszczenia podłóg
  • W zależności od rozmiaru czyszczonej powierzchni, warto rozważyć zakup zestaw do odkurzania wysoko położonych miejsc, aby zapewnić czystość w trudno dostępnych miejscach
  • Szczotki do fug, żeby usunąć trudniejsze zabrudzenia i okruchy z podłogi, zanim się ją starannie wyczyści.
  • Pompki pomogą utrzymać jednakowe dozowanie środków czyszczących, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć marnowanie produktów.
  • Czyszczenie grillów jest łatwe, jeżeli się posiada odpowiednie narzędzia. Prosty kamień grillowy z pumeksu jest doskonały do takich celów, usuwając tłuszcz i przypalone zabrudzenia z łatwością.
  • Mechaniczne szczotki do zamiatania gwałtownie przyspieszają proces, używając niebrudzących, gumowych elementów, które zamiatają, a kółka ułatwiają przemieszczanie po podłogach.




Oszczędzanie czasu i wysiłku na czyszczeniu zwalniają twój personel do skoncentrowania się na drobniejszych detalach. Jak to mawiają najlepsi restauratorzy i hotelarze “najważniejsze są szczegóły”.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola