Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Czym jest przyrządzanie indukcyjne?

  • Wysłany
  • 0
Czym jest przyrządzanie indukcyjne?

Czym jest przyrządzanie indukcyjne?

Czym jest przyrządzanie indukcyjne?

 

Niezależnie czy przygotowujesz nową restaurację lub rozważasz renowację, ważne jest, aby rozważyć opcje, gdy chodzi o wybranie najlepszego rodzaju urządzeń do przyrządzania w twoim lokalu. W ciągu lat przyrządzanie indukcyjne zyskało na popularności, ale zasada działania i korzyści jej użytkowania są dla wielu nadal tajemnicą. Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się czym jest indukcja i dlaczego jest popularnym wyborem wśród wielu restauratorów.

 

Czym jest kuchnia indukcyjna?

 

Kuchnia indukcyjna to powierzchnia do przyrządzania, która nagrzewa się poprzez przesyłanie prądu z pola elektromagnetycznego umieszczonego pod szklaną powierzchnią bezpośrednio do magnetycznych naczyń indukcyjnych umieszczonych na górze.

 

W przeciwieństwie do przewodnictwa cieplnego, kuchnia bezpośrednio nagrzewa naczynia, bez płomienia czy palnika. Ponieważ nie ma nagrzewania oddzielnego elementu, kuchnia indukcyjna może ogrzać naczynia szybciej niż każde inne medium.

 

Jak działa przyrządzanie indukcyjne?

 

Podczas gdy kuchnie gazowe czy elektryczne ogrzewają naczynia pośrednio, najpierw poprzez nagrzanie grzałki, palnika czy wytworzenie płomienia, przyrządzanie indukcyjne zapewnia bezpośrednie ciepło do naczyń, które następnie przekazują energię promienistą żywności. Zamiast elementów grzewczych, magnesy są używane do stymulowania atomów wewnątrz naczyń i ogrzewają garnek czy patelnię.

 

Ponieważ przyrządzanie indukcyjne zapewnia bezpośrednio ciepło naczyniom, jest to niezwykle wydajna opcja, która umożliwia użytkownikowi większą kontrolę nad przyrządzaniem niż tradycyjne alternatywy. Dodatkowo ciepło jest pozyskiwane bezpośrednio, co oznacza, że temperatura pozostaje bardziej równomierna niż w przypadku kuchni elektrycznych czy gazowych.

 

Które rodzaje naczyń mogą być używane do przyrządzania indukcyjnego?

 

Każde naczynie w twojej kuchni, które posiada magnetyczny spód, może być użyte na powierzchni kuchni indukcyjnej. Do najpowszechniejszych naczyń kompatybilnych z indukcją zalicza się te z żeliwa i niektórych rodzajów stali nierdzewnej. Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej, które zawierają dodatek niklu są niemagnetyczne i nie mogą być używane z indukcją. Do pospolitych rodzajów magnetycznej stali nierdzewnej zalicza się stal nierdzewną 430 i 18/0. W celu sprawdzenia swojego naczynia, wystarczy do jego dna przyłożyć magnes. Jeżeli mocno przywiera, to znaczy, że naczynie się sprawdzi. Jeżeli kupujesz nowe naczynia, rozejrzyj się za oznaczeniami typu “dostosowano do indukcji”.

 

Kuchnia indukcyjna nie będzie działać z niemagnetycznymi materiałami takimi jak miedź czy aluminium.

 

Czy przyrządzanie indukcyjne jest bezpieczne?

 

przyrządzanie indukcyjne jest metodą bezpieczną

 

Tak, przyrządzanie indukcyjne jest metodą bezpieczną. To dlatego, że w przeciwieństwie do kuchni elektrycznych czy gazowych szklana powierzchnia kuchni indukcyjnej się nie nagrzewa. Dzięki temu, takie urządzenie będzie bezpiecznym dodatkiem do każdej zatłoczonej kuchni, bufetu czy na wydarzenia cateringowe. Dodatkowo, niektóre urządzenia indukcyjne posiadają funkcję automatycznego wyłączania, gdy garnek lub patelnia zostanie usunięta z powierzchni. Zaleca się jednak, żeby osoby z rozrusznikami serca unikały korzystania z kuchni indukcyjnych, ze względu na prąd elektromagnetyczny.

 

Te energooszczędne urządzenia nie nagrzeją również kuchni czy miejsca przyrządzania. To dlatego, że ciepło przechodzi bezpośrednio do naczynia a nie do powietrza otoczenia.

 

Dlaczego przyrządzanie indukcyjne zyskuje popularność?

 

Przyrządzanie indukcyjne zawsze było popularne w Europie, ze względu na dużą wydajność energetyczną. Ceny energii w Stanach Zjednoczonych zazwyczaj były dużo niższe niż te w niektórych krajach europejskich, co sprawiało, że urządzenia gazowe czy elektryczne były bardziej dostępną opcją.

 

Dodatkowo urządzenia indukcyjne uważane są za całkiem drogie. Ale dzięki popytowi na rynku i większej dostępności, ceny stale spadają. To, w połączeniu z faktem, że restauratorzy, kucharze i osoby z cateringu zwracają coraz większą uwagę na wydajność energetyczną w lokalach, doprowadziło do wzrostu użycia indukcji w ostatnich latach.

 

Porównanie urządzeń

 

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o różnicach pomiędzy urządzeniami indukcyjnymi i innymi, popularnymi metodami przyrządzania najczęściej używanymi w restauracjach.

 

Indukcja Vs. gazowe

 

mała przenośna kuchenka gazowa

 

Kuchnia gazowa jest ogrzewana poprzez użycie różnych źródeł gazu w tym gaz ziemny, propan czy butan. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów sprzętu gastronomicznego w komercyjnych kuchniach. Podczas gdy kuchnie indukcyjne wymagają zasilania elektrycznego, kuchnie gazowe są zasilane gazem i nie wymagają prądu. To sprawia, że są doskonałym wyborem do odizolowanych miejsc, wydarzeń cateringowych na świeżym powietrzu i w kuchniach, które chcą zmniejszyć zużycie prądu.

 

Dodatkowo kuchnie gazowe posiadają pokrętła do regulowania wysokości płomienia. Taka regulacja może zapewnić natychmiastowy efekt na stopień ciepła niż regulacja w kuchniach indukcyjnych.

 

Oto kilka wad używania kuchni gazowych:

 

  • Ruszty szybko pokrywają się żywnością i brudem, co sprawia, że czyszczenie jest bardziej wymagające
  • Instalacja nowego gazu może wymagać wsparcia profesjonalisty, co sprawia, że proces jest czasochłonny i kosztowny
  • Możliwość wycieków gazu lub nieprawidłowej instalacji
  • Nie nagrzeją się tak szybko jak kuchnia indukcyjna

Indukcja Vs. elektryczne

 

Kuchnia elektryczna używa prądu do nagrzewania zwiniętych elementów grzewczych lub ceramicznej powierzchni promieniującej. Jest zazwyczaj tańsza i prostsza w instalacji niż kuchnie indukcyjne czy gazowe i wymaga bardzo niewiele konserwacji. W przeciwieństwie do kuchenek indukcyjnych, kuchnie elektryczne i gazowe mogą być używane z naczyniami każdego rodzaju.

 

Kuchnie elektryczne są bardziej energooszczędne niż gazowe, gdy chodzi o ilość ciepła, które dociera do żywności, ale i tak są mniej wydajne w porównaniu do 90% wydajności energetycznej kuchni indukcyjnych. Ogólnie kuchnie elektryczne mają niższy koszt początkowy i nie wymagają specjalnych naczyń, ale mniej reagują na regulację temperatury.

 

Oto kilka wad używania kuchni elektrycznych:

 

  • Powierzchnia bardzo się nagrzewa
  • Zmiana ciepła jest powolna, co oznacza mniejszą kontrolę nad temperaturą, w porównaniu do gazu czy indukcji
  • Nie nagrzeje żywności tak szybko jak gaz czy indukcja

 

Rzeczy, które warto rozważyć o przyrządzaniu indukcyjnym

 

usmażone jajko na patelni

 

Jest wiele korzyści z przyrządzania na kuchni indukcyjnej. jest szybka, wydajna i nie nagrzeje twojej kuchni. Ale zanim rozważysz zainstalowanie nowej kuchni indukcyjnej, ostrożnie rozważ poniższe punkty:

 

  • Jej pole magnetyczne może mieć wpływ na ważną elektronikę, w tym cyfrowe termometry.
  • Nie ma typowych znaków wizualnych, które wskazują, że palnik jest włączony, takich jak nagrzana powierzchnia, czerwone cewki czy prawdziwy płomień. To może zdezorientować osoby i sprawić, że będą niechętne do jej wypróbowania.
  • Posiadasz ograniczenie rodzajów naczyń, których możesz na niej użyć.
  • Kuchnie indukcyjne zazwyczaj szumią podczas użytkowania i mogą stać się głośniejsze podczas korzystania z ustawień wyższych temperatur.

 

Gdy kucharze i restauratorzy lepiej zrozumieją czym jest przyrządzanie indukcyjne i jakie korzyści ze sobą niesie, będą oni bardziej chętni, aby dać tej innowacyjnej technologii szansę. Jej wydajność i szybkie nagrzewanie może być dużą zaletą zarówno w małych jak i dużych kuchniach. Warto rozważyć włączenie urządzeń indukcyjnych do swojego lokalu podczas następnego remontu lub podczas otwarcia nowej restauracji.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola