Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Rodzaje naczyń kochennych

  • Wysłany
  • 0
Rodzaje naczyń kochennych

JAKIEGO NACZYNIA UŻYĆ?



Dobry wybór naczynia zapewni, że się osiągnie najlepsze rezultaty szybciej, prościej i w bardziej niezawodny sposób. Niezależnie od tego czy obsmażasz, dusisz czy smażysz, kształt i materiał każdego naczynia jest projektowany do konkretnych zadań, tak jak narzędzia, więc trzeba wybrać odpowiedni produkt do właściwej pracy.




Wybór właściwego naczynia zapewnia również bezpieczniejsze przyrządzanie i pozwala przenieść twoje umiejętności techniczne na talerz. Materiały, konstrukcja i kompatybilność to główne czynniki podczas wyboru odpowiedniej patelni. Który rodzaj patelni jest najlepszy do każdego zadania? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć.




Zobacz wszystkie naczynia kuchenne



RODZAJE NACZYŃ



Podczas rozważania rodzaju patelni czynniki, takie jak utrzymanie ciepła, materiały i wykończenie się różnią. Więc które rozwiązania są najlepsze do danego zadania? Jaka jest różnica między patelnią do smażenia a wokiem? Czym się różni patelnia do sauté od zwykłej patelni? Czas się dowiedzieć.



Patelnia do smażenia



Patelnie do smażenia są zazwyczaj całkiem płytkie, z szeroką, płaską podstawą zapewniającą dużą powierzchnię do podgrzewania żywności. Lekko odchylona krawędź ułatwia nakładanie żywności na talerz jednym, sprawnym ruchem, a długi uchwyt pozwala trzymać rękę w bezpiecznej odległości od pryskającego tłuszczu. Smaż, przypiekaj i zarumieniaj wszystko, od piersi z kurczaka po kiełbaski, używając niewielkiej ilości oleju, aby pozbyć się wilgoci i zapewnić lepszą chrupkość.




Dostępne materiały: aluminium, stal nierdzewna, żeliwo.




PORADA: Pomiędzy patelniami do sauté i smażenia jest niewielka różnica – to ich kształt. Patelnie do sauté posiadają szerszą powierzchnię i wyższe ścianki, które pozwalają wlać więcej płynu.



Rondel



Niezbędne w każdej kuchni, rondle są dostępne w różnych rozmiarach i z różnych materiałów, mogą być płytkie lub głębokie, w zależności od potrzeb. Posiadają wystarczająco wysokie ścianki, aby potrząsać i mieszać zawartość, a długi uchwyt ułatwia podnoszenie ciężkiej zawartości. Dobry rondel sprawdzi się do każdej czynności, od gotowania ziemniaków po przyrządzanie jajecznicy, sosów czy podgrzewania zupy.



Garnki



Każda kuchnia powinna mieć co najmniej jeden duży garnek. Garnki są dostępne w różnych rozmiarach, w kształcie okrągłym lub owalnym i posiadają dwa uchwyty, które ułatwią podnoszenie z palnika. Kompaktowa konstrukcja pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła po bokach i utrzymuje stałą temperaturę przez długi czas, co sprawia, że jest to najlepszy rodzaj naczyń do duszenia potraw.




Dostępne materiały: stal nierdzewna, żeliwo.



Patelnia do sauté



Patelnie do sauté posiadają szeroką podstawę i wysokie ścianki, które zapobiegają wypadaniu składników podczas potrząsania naczyniem. Smażenie sauté wymaga szybkiej zmiany temperatury, więc ważne jest, aby zainwestować w szybko reagującą patelnię z dużą powierzchnią do doskonałego zarumieniania żywności, bez jej przypalania. Patelnie saute są dostosowane do różnych zastosowań, od obsmażania mięsa po redukowanie sosów.




Dostępne materiały: stal nierdzewna, aluminium, tri-wall, miedź.



Wok



Woki są najbardziej rozpoznawalne ze wszystkich naczyń kuchennych. Bardzo zakrzywione ścianki nagrzewają się i pozwalają podrzucać i mieszać żywność bez zbyt dużej ilości tłuszczu, więc składniki zachowują swoją fakturę i smak. Woki są znane z tego, że używa się ich do orientalnych metod przyrządzania, takich jak szybkie smażenie mieszając czy smażenie na głębokim oleju. Tradycyjne woki posiadają zaokrągloną podstawę, która może być używana na kuchenkach gazowych z rusztem, podczas gdy, nowoczesne woki posiadają płaską podstawę, która jest kompatybilna z płytami elektrycznymi i indukcyjnymi.




Dostępne materiały: żeliwo, aluminium, stal.



Patelnia do paelli



Cały smak paelli zbiera się na dnie patelni, więc patelnie do paelli muszą posiadać dużą powierzchnię, aby zmaksymalizować ilość ryżu docierającego do tego, co najlepsze. Dwa uchwyty zapewniają elastyczność podczas podrzucania zawartości w celu zapobiegnięcia przywierania żywności do dna. Te patelnie nie są ograniczone wyłącznie do przyrządzania paelli. Duży rozmiar pozwala na przyrządzanie dań dla całej rodziny, za jednym razem.




Dostępne materiały: aluminium, stal.



Patelnia do naleśników



Dedykowane patelnie do naleśników posiadają dużą podstawę i niskie ścianki, specjalnie stworzone do zsuwania naleśników na talerz w jednym kawałku. Kształt patelni zapewnia, że warstwa ciasta jest równomiernie rozprowadzana, więc naleśniki są szybko i równomiernie przyrządzone.




Dostępne materiały: aluminium, żeliwo, stal.



Patelnia



Patelnie mogą być okrągłe lub kwadratowe i posiadają gładką lub ryflowaną powierzchnię, w zależności od potrzeb. Mogą wytrzymać wysoką temperaturę i szybko obsmażyć mięso, tak aby soki zostały wewnątrz. Dostosowane są również do nadawania warzywom i rybom grillowanego wykończenia, bez pozbawiania ich smaku w ciągu długiego przyrządzania. Należy wybrać rozmiar odpowiedni do ilości przyrządzanej żywności.




Dostępne materiały: żeliwo, nieprzywierający.



MATERIAŁY NACZYŃ



Materiał to prawdopodobnie największa zmienna, gdy chodzi o wybór odpowiedniej patelni. Na przykład, podczas przyrządzania delikatnych sosów ważne jest przejrzyste widzenie przyrządzanego produktu, więc stal nierdzewna może być bardziej preferowana od aluminium. Wszystkie materiały posiadają poszczególne zalety i wymagania pielęgnacyjne.



Aluminium



Dobre przewodniki ciepła, takie jak aluminium są świetne do ogólnego przyrządzania, ponieważ szybko reagują na zmiany temperatury – nagrzewają się do takiej temperatury, jaka jest ustawiona na źródle ciepła, prawie natychmiast. Większość patelni aluminiowych jest lekka i łatwa w obsłudze, więc jeżeli dużo gotujesz, warto mieć w swojej kolekcji aluminiowy rondel. Należy uważać, żeby nie przyrządzać kwasowych produktów, takich jak sosy pomidorowe, sosy na bazie wina czy nadzienia owocowe, gdyż patelnie aluminiowe mogą zepsuć ich smak.



Żeliwo



Mogą być ciężkie, ale żeliwne patelnie zasługują na miejsce w twojej kuchni i zasługują na pielęgnację. Duża grubość materiału jest świetna do utrzymania równomiernego rozprowadzania ciepła, które jest doskonałe do żywności wymagającej powolnego i ciągłego przyrządzania. Jednolite rozprowadzanie ciepła doskonale się sprawdzi w patelniach czy garnkach, gdyż pozwala na naturalne rozwinięcie się pełni smaku i faktury żywności.



Miedź



Miedź nie tylko wygląda profesjonalnie i atrakcyjnie, ale jest również najlepszym przewodnikiem, który można znaleźć w naczyniach kuchennych. Ta właściwość jest świetna dla patelni do sauté i rondli, gdy potrzeba czułego naczynia do rozpuszczania cukru czy przyrządzania delikatnych sosów. Miedziane naczynia wymagają częstego polerowania i muszą być myte ręcznie, aby uniknąć matowienia. Większość współczesnych miedzianych naczyń to połączenie miedzi z warstwami aluminium i stali nierdzewnej, aby zapewnić zalety wszystkich metali w jednym produkcie.



Nieprzywierający



Zyskujące na popularności pokrycie nieprzywierające na naczyniach ułatwia czyszczenie po użyciu. Jest świetne do przyrządzania delikatnej żywności, takiej jak ryby czy jaja, ponieważ nie będą one przywierać do naczynia i się rozpadać. Należy używać przyborów, które nie zarysują powierzchni twojego naczynia.



Stal nierdzewna



Dzięki połączeniu chromu i niklu otrzymuje się stal, która jest niezwykle wytrzymała i nie reaguje na kwaśną żywność. Stal nierdzewna to preferowany materiał dla rondli i patelni do smażenia, gdyż jest łatwa w czyszczeniu i jest używana do ogólnego przyrządzania. Ponieważ stal nierdzewna nie jest najlepszym przewodnikiem ciepła, podstawa naczynia może być wykonana z warstw aluminium, aby zwiększyć wydajność przewodzenia.



Tri-Wall



Wiele warstw metali świetnie się sprawdza, aby zwiększyć przewodnictwo cieplne. Na trzy warstwy składa się aluminium, zewnętrzna warstwa szczotkowanej stali nierdzewnej i wewnętrzna warstwa polerowanej stali nierdzewnej. Rdzeń termiczny jest nadzwyczaj wydajnym przewodnikiem cieplnym, jest łatwy w czyszczeniu i można z niego bezpiecznie korzystać do przyrządzania każdego rodzaju żywności.



RODZAJE KUCHNI



Różne rodzaje kuchni naturalnie mają wpływ na wybór podczas zakupu garnków i patelni. Niektóre kuchnie są lepiej dostosowane do pewnych materiałów, a inne nie będą w ogóle działać, jeżeli nie użyje się odpowiedniego materiału.



Gazowe



Kuchnie gazowe zapewniają dokładną regulację temperatury, z możliwością użycia największej mocy. Na kuchni gazowej można używać każdego rodzaju patelni, ale należy upewnić się, że płomień nie wykracza poza podstawę naczynia.




Kuchnie gazowe są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami materiałów naczyń kuchennych.



Elektryczne



Podstawa patelni musi być całkowicie płaska, aby umożliwić pełny kontakt z powierzchnią płyty. Kuchnie elektryczne wolniej się nagrzewają/dłużej stygną i są mniej czułe niż kuchnie gazowe, ale są za to bardzo łatwe w czyszczeniu.




Kuchnie elektryczne są kompatybilne ze wszystkimi naczyniami o płaskim spodzie, wykonanych z każdego materiału.



Indukcyjne



Moc i czułość kuchni indukcyjnych jest porównywalna z kuchniami gazowymi, ale kuchnie indukcyjne wykorzystują pole magnetyczne elementu indukcyjnego, aby podgrzać naczynie a nie powierzchnię kuchni. Gładkie, ceramiczne płyty są łatwe w czyszczeniu, oszczędzają czas i ułatwiają pracę.




Kuchnie indukcyjne są kompatybilne z naczyniami ze stali nierdzewnej, żeliwa oraz aluminiowymi z podstawą ze stali nierdzewnej.




PORADA: Kompatybilność naczynia z kuchnią indukcyjną można sprawdzić poprzez przyczepienie magnesu do podstawy naczynia. Jeżeli magnes się trzyma, to jest ono kompatybilne.



DBANIE O SWOJE NACZYNIA



Korzystaj z naszych rad, aby zadbać o swoje naczynia i zapewnić wiele lat użytkowania.

 

  • Nie umieszczać pustego naczynia na kuchni czy w piecu.

  • Nie umieszczać gorącego naczynia w zimnej wodzie lub polewać zimną wodą, gdyż podstawa może się odkształcić.

  • Pozostawić naczynia namoczone zanim usunie się uporczywe zabrudzenia.

  • Unikać korzystania z metalowych przyborów w połączeniu z naczyniami, które posiadają powłokę nieprzywierająca.

  • Naczynia miedziane wymagają częstego polerowania, aby zachować profesjonalny wygląd.

  • Należy upewnić się, że naczynia są całkowicie suche, zanim się je schowa.

  • Sprawdzić instrukcję produktu, w celu ustalenia czy dostosowano do czyszczenia w zmywarkach czy trzeba myć ręcznie.

  • Naczyń z niemetalowymi rączkami nie należy używać w piecach, ponieważ rączki mogą się stopić lub zapalić.

  • Naczynia z żeliwa i stali węglowej muszą przejść proces sezonowania.

  • Nigdy nie zanurzać żeliwnych naczyń w wodzie lub umieszczać ich w zmywarkach.

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola