Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

3 porady które sprawią, że świąteczna kawa będzie jeszcze lepsza

20 Dec 2016

 

 

Dodanie świątecznego akcentu do jedzenia i picia jest łatwym sposobem, aby upewnić się, że wszystko co zostanie podane będzie współgrać z daną porą roku.



Dzięki tym prostym i wydajnym dodatkom, możesz dodać ostatni szlif, który zostanie zauważony i doceniony przez Twoich gości.



Kawa o smaku orzechów laskowych



Kawą o smaku orzechów laskowych można rozkoszować się przez cały rok, a efekt można osiągnąć na kilka różnych sposobów. Można dodać gotowy syrop o smaku orzechów laskowych, lub całe orzechy laskowe podczas ekstrakcji kawy. Obie metody są bardzo proste, ale każda z nich lepiej pasuje do poszczególnych rodzajów gotowych napojów.



Napoje mleczne



Do napojów, które potrzebują dużo spienionego mleka, jak na przykład latte, cappucino czy flat white, najlepiej dodać odrobinę syropu Monin. Syropy firmy Monin w przeciwieństwie do konkurencyjnych produktów nie zawierają szkodliwych dodatków i zawyżonej zawartości cukru. Brak jest w nich również tłuszczu, cholesterolu czy sztucznych konserwantów.



Kawa filtrowa



Jeżeli jesteś smakoszem kawy americano lub z minimalną ilością mleka, Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne za urozmaicenie napoju dodatkiem orzechów laskowych. Dzięki temu, kawa uzyskuje łagodny, ale wyczuwalny smak, który jest na pewno wart umieszczenia w Twoim menu. 



Jak przyrządzić taką kawę? Podamy Ci bardzo prosty sposób - wystarczy, że dodasz kilka zmielonych orzechów laskowych do kawy.  Orzechy możesz zmielić w młynku do kawy, jednak ich smak byłby wyczuwalny w kilku kolejnych filiżankach, a poza tym czyszczenie młynka byłoby koszmarem. Łatwiejszym sposobem jest umieszczenie orzechów w maszynce do mielenia przypraw i zmielić je do podobnych rozmiarów co zmielona kawa.



Po prostu wymieszaj dwie części zmielonej kawy z jedną częścią zmielonych orzechów i dodaj całość do filtra w ekspresie, aby uzyskać mieszankę z bogatą i kremową nutą orzechów laskowych. Prawda, że proste? 



- proszę zwrócić uwagę na ostrzeżenia i regulacje alergiczne podczas korzystania z orzechów laskowych w młynkach kawowych



Świąteczny nastrój z czekoladą



Czekolada jest ulubionym słodyczem wielu osób, a oprócz tego jest nadzwyczajnie wszechstronna i posiada zdolność zmieniania wyglądu i konsystencji niemal każdego deseru. Dzięki kilku prostym przedmiotom i odrobinie czekolady, będziesz mógł szybko i łatwo stworzyć własną wariację z czekoladą w roli głównej.



Jedyne czego potrzebujesz to:



Metoda



  1. Rozpuść czekoladę w preferowany sposób. Można tego dokonać z pomocą bemaru, mikrofalówki czy specjalnego urządzenia do rozpuszczania czekolady.
  2. Zlej płynną czekoladę do worka do szprycowania.
  3. Wytnij otwór na końcu worka. Zbyt duży spowoduje wyciekanie czekolady, a zbyt mały utrudni szprycowanie. Zacznij od małego otworu a następnie stopniowo go powiększaj. W ten sposób będziesz wiedział kiedy otwór jest odpowiedni.
  4. Narysuj swój świąteczny kształt na kawałku papieru do pieczenia lub taśmy.

Dobrze, a teraz kilka małych sztuczek, które sprawią, że twoje kształty będą jeszcze lepsze –

  • Możesz wydrukować kartkę z kształtami i wsunąć ją pod papier, na który będziesz wyciskać czekoladę. Pomoże to w odrysowaniu konturów. Co więcej, nie musisz być artystą by to zrobić!
  • Jeżeli będziesz szprycować szybciej osiągniesz bardziej gładkie i profesjonalnie wyglądające kształty.
  • Podgrzej czekoladę tak mocno, jak tylko możesz bez przypalania. To sprawi, że czekolada będzie wyciskana w gładkiej linii.



Śmietanki smakowe



Jeżeli ubijasz śmietanę w domu, jest jeszcze jedna, prosta sztuczka, którą z powodzeniem możesz stosować w ciągu całego roku, jednak w święta smakuje po prostu lepiej ;)

 

Śmietana posiada cechę pochłaniania każdego aromatu czy smaku, z którym wejdzie w kontakt. Na szczęście można wykorzystać tę cechę jako zaletę. Częstą praktyką w kuchni jest łączenie mleka ze smakiem z wykorzystaniem ciepła, ale to może z kolei uszkodzić Twoją świeżo ubitą śmietanę. Bez ciepła nadal można uzyskać pyszne rezultaty, ale potrwa to trochę dłużej.



Przyprawy takie jak wanilia czy cynamon świetnie się sprawdzą, ale możesz być też bardziej śmiały i dodać gotowego aromatu, jak na przykład pudding toffi, który j ma złożony smak, przez co jest bardziej interesujący dla niektórych smakoszy.
 

Metoda

Włóż śmietanę do szczelnego pojemnika (albo zostaw ją w oryginalnym opakowaniu jeżeli jest zamykane) i dodaj przyprawę lub jedzenie, którego smak ma zostać pochłonięty. Szczelnie zamknij i odstaw na noc do lodówki. Rano śmietana będzie miała wyczuwalną nutę smaku i może zostać przecedzona, gotowa do ubijania lub wykorzystania z syfonami do bitej śmietany.



Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz