Samowary
Samowary gastronomiczne to idealne rozwiązanie do parzenia herbaty i podgrzewania wody. Poznaj nowoczesne samowary dla restauracji i firm cateringowych.


5.115,88 zł netto


316,47 zł netto


6.707,90 zł netto


3.351,74 zł netto


596,75 zł netto


9.269,18 zł netto
Samowar - Samowary gastronomiczne
Samowary kiedyś cieszyły się dużą popularnością – potem można je było oglądać jedynie u dziadków. Ten rosyjski wynalazek do parzenia herbaty był używany przede wszystkim w Rosji oraz Iranie. Tradycyjny samowar wyposażony był w zbiornik na wodę z rurą na węgiel drzewny, ruszt, kranik do spuszczania wody, a także miejsce na esencję.
Samowary chętnie są stosowane także obecnie, ale do podgrzewania wody stosowane są grzałki elektryczne. Urządzenia te stanowią częsty element wyposażenia hotelowej restauracji czy innego zaplecza gastronomicznego. W ofercie naszego sklepu XXL Gastro znajduje się duży wybór modeli – warto wybrać samowar o odpowiedniej pojemności do naszych potrzeb i z dobrej jakości stali nierdzewnej.
Samowar – idealne urządzenia do parzenia herbaty
Samowary to doskonałe urządzenia pełniące funkcję czajnika elektrycznego do gotowania wody oraz czajnika do zaparzania herbaty oraz kawy rozpuszczalnej lub napoju typu instant. Najczęściej są one wykorzystywane w restauracjach hotelowych, firmach cateringowych oraz innych lokalach gastronomicznych. To bardzo praktyczne urządzenie, o szerokim zastosowaniu, chętnie wykorzystywane podczas różnych uroczystości, imprez okazjonalnych, przerw kawowych podczas konferencji, spotkań biznesowych oraz szkoleń. Temperatura wody utrzymywana jest na stałym poziomie – możemy ją dowolnie ustawić, dzięki czemu możemy użyć go w każdej chwili. Można wybrać modele o różnej pojemności, zależnie do naszych potrzeb – na przykład od około 3 litrów do 15 litrów. Wybierając konkretny z nich, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, m.in. materiał, z którego urządzenie zostało wykonane, pojemność, moc, a także dodatki typu automatyczny wyłącznik i ochrona przed przegrzaniem.
Jaki samowar wybrać?
Polecamy elektryczne samowary wyprodukowane ze stali nierdzewnej, gdyż będą one łatwe w czyszczeniu. Aby zapewniły komfort użytkowania, ważne jest też, czy zostały wyposażone w nienagrzewające się uchwyty, funkcję automatycznego wyłączania zasilania, opcję stałego utrzymywania ciepła. Zwykle w zestawie jest też filtr siatkowy do herbaty oraz dzbanek na kawę. Urządzenie nie jest skomplikowane, a przygotowanie herbaty w samowarze zapewnia jej odpowiedni smak oraz intensywny aromat. Co ciekawe, z powodzeniem można parzyć w nim także zioła.
Nowoczesny samowar do gastronomii
Obecnie samowary są bardzo popularne w małej i dużej gastronomii, gdzie pełnią funkcję zaparzaczy i podgrzewaczy herbaty oraz kawy. To bardzo praktyczne rozwiązanie, które z pewnością zostanie docenione przez miłośników tych napojów. Samowar wyposażony w dzbanek z sitkiem i wygodne uchwyty powinien znaleźć się w lokalach gastronomicznych, w których często serwowane są duże ilości herbaty czy kawy. Dzięki niemu goście mogą delektować się ulubionym smakiem bez ograniczeń. Stylistyka współcześnie produkowanych elektrycznych samowarów często nawiązuje do wzorów retro, ale najważniejsza jest funkcja praktyczna tych urządzeń. Prosta konstrukcja sprawia, że są wygodne w użyciu i pozwalają na przygotowanie herbaty czy kawy w dużej ilości – ograniczeniem jest jedynie ich pojemność. Do gastronomii polecamy modele 10- czy 15-litrowe, do domu wystarczający będzie samowar o pojemności około 3 litrów.
Warnik – specjalistyczny sprzęt gastronomiczny
Samowar często określany jest także jako warnik, czyli specjalistyczny sprzęt gastronomiczny służący do zagotowywania wody, jej przechowywania oraz dystrybucji. Chętnie kupowany jest do barów, restauracji oraz firm cateringowych. Pozwala na zagotowanie dużych ilości wody w tym samym czasie, a także do jej przechowywania w wysokiej temperaturze. Do gastronomii należy wybrać urządzenie wyjątkowo wytrzymałe, o odpowiedniej mocy i pojemności – wydajność konkretnego modelu powinna oznaczać kilkadziesiąt filiżanek dziennie. Warto też pamiętać, że czas zaparzania zależy właśnie od pojemności samowara – w największych urządzeniach zajmuje to zwykle od trzydziestu minut do godziny.


189,42 zł netto


325,80 zł netto


6.637,80 zł netto


230,40 zł netto