Okapy ze stali nierdzewnej
Eleganckie okapy ze stali nierdzewnej zapewniają czystość i styl w kuchni – trwałe, odporne na korozję, z cichą pracą i nowoczesnym designem.


3.982,95 zł netto


1.929,21 zł netto


1.173,03 zł netto


4.066,25 zł netto


1.393,19 zł netto


4.899,94 zł netto


2.528,64 zł netto


1.488,89 zł netto


2.468,76 zł netto


4.590,84 zł netto


1.655,28 zł netto


1.893,98 zł netto


3.514,38 zł netto


1.347,98 zł netto


1.511,28 zł netto


1.387,90 zł netto


1.692,61 zł netto


3.772,70 zł netto


3.167,99 zł netto


1.858,76 zł netto


1.660,32 zł netto


5.611,78 zł netto


1.893,98 zł netto


2.023,15 zł netto
Okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej przyścienne i centralne
Profesjonalne kuchnie w barach, restauracjach czy stołówkach wymagają odpowiedniego sprzętu, wydajnego, niezawodnego i funkcjonalnego. Niezwykle przydatne w takich miejscach są między innymi okapy gastronomiczne, których głównym zadaniem jest usuwanie powstających w czasie gotowania oparów, dymu czy pary wodnej. Pomagają również zmniejszyć panującą we wnętrzu temperaturę, znacząco poprawiając tym samym komfort pracy. Urządzenia te występują w wielu różnych odmianach, różniących się zasadą działania jak też użytymi do ich produkcji materiałami. Jednymi z popularniejszych sprzętów tego typu, bardzo chętnie wybieranymi przez właścicieli lokali gastronomicznych, są okapy ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest bardzo trwały i odporny na działanie różnych czynników, a jednocześnie pozwala na wygodne, bezproblemowe czyszczenie. Dużą zaletą okapów nierdzewnych jest ich nowoczesny, elegancki wygląd, dzięki czemu można je stosować w nawet najbardziej ekskluzywnych wnętrzach.
Okap gastronomiczny: konieczny sprzęt kuchenny
Sprzęt agd stanowi obowiązkowe wyposażenia każdej kuchni: bez względu na to, czy jest to profesjonalna kuchnia zatrudniająca zawodowych kucharzy czy domowy azyl pasjonatów gotowania. Jednym z ważniejszych urządzeń, jakie musi znaleźć się w każdej kuchni jest okap gastronomiczny. Usuwa on opary i niweluje osiadanie tłuszczów na ścianach i innych przedmiotach znajdujących się w pomieszczeniu. Jak wybrać ten najlepszy?
Okap okapowi nie równy
Okap wybieramy mając na uwadze to, w jaki sposób mamy urządzoną kuchnię. Co oczywiste, ustawienie okapów uzależnione jest od tego, gdzie zlokalizowane są kuchenki gastronomiczne: jeśli na środku pomieszczenia, konieczny jest okap centralny, jeżeli zaś przy ścianie ̶ okap przyścienny. Okap dopasowuje się również do wielkości kuchni gastronomicznej, dlatego oferujemy sprzęty o szerokości od 1000 do 5000 mm i głębokości 700 ̶ 2200 mm, w zależności od Waszych wymagań. W naszym sklepie znajdziecie idealny okap do Waszej kuchni: potrzebujesz okap przyścienny skośny ̶ mówisz i masz; musisz przydałby Ci się okap centralny trapezowy bądź centralny skrzyniowy? Takie też na Ciebie czekają!
Funkcjonalność przede wszystkim
Okap ma być przede wszystkim funkcjonalny. Wybierając okap gastronomiczny z wentylatorem, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na takie jego aspekty, jak czujniki umożliwiające stopniową regulację mocy (by mógł usuwać opary w zależności od ich ilości) czy rodzaj silnika. Okap gastronomiczny z wyciągiem podczas swojej pracy może bardzo hałasować, dlatego warto wybrać taki sprzęt, który wyposażony jest w trójfazowy silnik zapewniający cichą pracę i odpowiednią moc.
Pomoc w walce z niechcianym tłuszczem
Podczas urządzania (nie tylko) profesjonalnej kuchni, warto upewnić się, że wybiera się okapy gastronomiczne z łapaczami tłuszczu, które wyposażone są w specjalne filtry wchłaniające mgłę olejową i opary tłuszczu. Nic tak przecież nie potrafi zniechęcić do dalszej pracy, jak lepiące plamy na meblach i ścianach. Co ważne: aby ułatwić sobie pracę, należy sprawdzić, czy zainstalowany w okapie filtr tłuszczu łatwo się zdejmuje i czy można myć go w zmywarce. Niektóre modele okapów mają możliwość zainstalowania labiryntowych łapaczy tłuszczu. Filtry takie doskonale chłoną, a ryzyko, że tłuste krople będą kapać do przygotowywanych dań jest zerowe.
Okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej
Na rynku spotkać można niezwykle stylowe okapy gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej. Okapy takie są nie tylko funkcjonalne, lecz jednocześnie atrakcyjne wizualnie. Stalowe okapy swym wyglądem pasują do każdej kuchni: zarówno nowoczesnej, jak i tej urządzonej w tradycyjnym stylu. Niezastąpione są z kolei w lokalach gastronomicznych. Dodatkowym ich atutem jest to, iż łatwo utrzymać je w czystości. Zaopatrzenie swojej kuchni w wyposażenie gastronomii ze stali nierdzewnej, przede wszystkim w stalowe stoły gastronomiczne, to decyzja, której nigdy nie pożałujesz.