Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Złoty trójkąt w kuchni

Złoty trójkąt w kuchni

Złoty trójkąt w kuchni



Dobrze zaprojektowana kuchnia znacząco usprawnia pracę każdej kuchni. Jeżeli urządzasz lub przebudowujesz kuchnię, wykonawca będzie potrzebował planu technologicznego, który pomoże zapobiec kosztownym przeróbkom w przyszłości, gdy będziesz chciał dokupić sprzęt, który wymaga dostępu do wody i prądu.

 

Zanim zaczniesz cokolwiek planować, przemyśl jaki rodzaj usługi zamierzasz oferować – wykwintne dania czy proste i szybkie posiłki – przeznaczenie Twojej kuchni jest ważne, ponieważ jej projekt musi spełniać konkretne wymagania.

 

Każda kuchnia, profesjonalna czy domowa powinna mieć dobrze przemyślany układ. Niezależnie od budżetu, rozmiaru czy stylu, układ kuchni powinien być zaprojektowany na tak zwanym ‘złotym trójkącie’. Najczęściej używane urządzenia, sprzęty oraz miejsca do pracy powinny znajdować się blisko siebie, tak żeby jak najwygodniej było się poruszać po tej przestrzeni, dzięki czemu automatycznie wzrasta efektywność oraz szybkość procesu przygotowania potraw.

 


STREFY




W profesjonalnej kuchni możemy wyróżnić 3 najważniejsze strefy:

1. Przygotowanie i przechowanie jedzenia (np. lodówka, zamrażarka, mikrofalówka, urządzenia chłodnicze),

2. Gotowanie i serwowanie (np. piekarnik, kuchenka),

3. Mycie (np. zmywarka, zlewozmywak).

Wszystkie powyższe strefy powinny znajdować się możliwie najbliżej siebie, umiejscowione tak, aby układały się w kształt trójkąta. W idealnym trójkącie, strefy oddalone są od siebie na maksymalnie 3 metry, dzięki czemu możesz się swobodnie przemieszczać, ale również wszystko jest praktycznie pod ręką.

 

ZAKUP SPRZĘTU


Pewne sprzęty możesz kupić taniej – zamiast markowych, możesz wybrać ich tańsze zamienniki, np. akcesoria. Nie powinieneś jednak oszczędzać na urządzeniach, gdyż w długim okresie są one bardziej opłacalne – usprawniają prace, wiec w takim samym czasie przygotujesz więcej porcji, nie wymagają częstego serwisowania oraz są zazwyczaj lepiej przemyślane przez producenta co czyni je bardziej intuicyjnymi w użytku.

 

Kupując meble zwróć uwagę czy są pojemne – najlepiej żebyś w każdej ze stref umieścił wszelkie akcesoria i drobne sprzęty związane z przeznaczeniem danej strefy.

 

WENTYLACJA



Każda kuchnia musi być odpowiednio wentylowana, niezależnie czy gotujesz w niej ogromne ilości porcji czy nie. Wentylacja musi być zaplanowana już na etapie planu technologicznego.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola