Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Zlew w gastronomii

Zlew w gastronomii

UMYWALKA/ZLEWOZMYWAK W GASTRONOMII



Umywalki I zlewozmywaki to mus w każdym lokalu, w którym przygotowuje się jedzenie, czy to maleńka kawiarenka, czy ogromna I ruchliwa kuchnia hotelowa. Ich podstawowym zadaniem jest jest mycie rąk, naczyń oraz jedzenia. Do każdej z tych funkcji powinieneś posiadać oddzielny zlew, aby zachować maksymalną higienę i wydajność.


Nie powinno się myć mięsa w tym samym zlewie, w którym myjesz naczynia, dlatego w małych kuchniach z pomocą przychodzą dwukomorowe zlewy z oddzielnymi bateriami dla każdej z komór. Do mycia rąk konieczna jest oddzielna umywalka – w ofercie XXLgastro znajdziesz takie, które wygodnie uruchamia się kolanem, dzięki czemu nie musisz szorować baterii po każdym użyciu.


KONSTRUKCJA I MATERIAŁ


Zlewy/zlewozmywaki używane w gastronomii muszą być wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż jest to najtrwalszy I najbardziej higieniczny materiał. Technologia produkcji stali nierdzewnej sprawia, że zlewy wykonane z niej są w stanie znieść ciągłe użytkowanie. Musisz jednak wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje stali nierdzewnej: typ 430 i 304.


Typ 304 (inaczej 18/8, lub 18/10) pokryty jest dodatkową warstwą ochronną , która zapobiega oksydacji, dzięki czemu jest to najlepszy wybór, jeżeli przedmiot będzie ciągle narażony na działanie wody.


Wolnostojąca czy do montażu?

Kolejną rzeczą, którą trzeba rozważyć przy zakupie zlewu jest to czy ma on być wolnostojący ( i zazwyczaj montowany przez producenta) czy wolisz zamontować go sam w wybranym przez siebie miejscu. Dużą zaletą zlewów do samodzielnego montażu jest ich niższa cena oraz fakt, że nie zajmują tak dużo miejsca.



Przewagą zlewów wolnostojących jest ich trwałą konstrukcja oraz szafka pod zlewem, która zazwyczaj jest częścią zestawu.

CZEGO POTRZEBUJE TWOJA KUCHNIA?

Tak jak wspomnieliśmy na początku – aby zachować higienę i sprawną pracę, potrzebujesz różnych zlewów do różnych zadań:


Zlew do mycia rąk/umywalka Zlew do mycia produktów Zlew do mycia naczyń

Możesz również rozważyć dodatkowy zlew do mycia dużych naczyń i pojemników, który ma głęboką komorę dzięki czemu nie musisz się obawiać ochlapania całej kuchni.



Ilość zlewów jaką musisz posiadać zależna jest od rozmiaru kuchni, liczby pracowników i gości oraz od złożoności menu (ponieważ jaja i mięso powinny być myte w osobnych zlewach). Obowiązuje Cię również zamontowanie umywalki przy wejściu do kuchni – każda osoba wchodząca/wychodząca z kuchni ma obowiązek każdorazowo umyć ręce.

JAKI ROZMIAR?

Rozmiar zlewu zależny jest od wielkości Twojej kuchni oraz liczby Gości – im więcej Gości, tym więcej naczyń do mycia.


Wiele wolnostojących zlewów posiada wbudowane szafki pod komorą, które umożliwiają maksymalne wykorzystanie posiadanej przestrzeni.

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola