Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Zalety naczyń z melaminy

  • Wysłany
  • 0
Zalety naczyń z melaminy

CZYM SĄ NACZYNIA Z MELAMINY?



Melaminowe naczynia to wytrzymała i nadzwyczaj odporna na uszkodzenia alternatywa dla porcelany. Bezpieczne, gdy się je upuści i prawie niemożliwe, aby się wyszczerbiły czy pękły podczas normalnego użytkowania. Naczynia melaminowe są doskonale dostosowane do użytku w półformalnych lokali restauracyjnych i cateringu na świeżym powietrzu. Ze względu na wyjątkowy wygląd i dobrą jakość w dotyku, melamina jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej zastawy na wesela czy do cateringu firmowego.




Melaminowe naczynia to termoutwardzalna żywica z tworzywa sztucznego wykonana z ze związków organicznych. Jej właściwości fizyczne i wygląd sprawiły, że zyskała popularność jako materiał do produkowania wytrzymałych produktów w wielu branżach.




Zainteresowanie naczyniami z melaminy stale rośnie. Dostosowane są do użytkowania w szkołach, szpitalach, domach opieki, stołówkach pracowniczych i jadłodajniach. Melaminowe naczynia posiadają szereg zalet i cech, które sprawiają, że są lepszym wyborem do różnych lokali niż porcelana czy porcelana kostna.




Produkty są dostępne w kategorii: Naczynia z melaminy




PORADA: Gdy szukasz produktów melaminowych czasami łatwiej jest patrzeć po markach, więc zalecamy zobaczyć marki takie jak Kristallon czy APS.



JAKIE SĄ ZALETY NACZYŃ Z MELAMINY?



Jedną z największych zalet melaminy jest jej trwałość. Dzięki swojej wytrzymałości, produkt może zostać upuszczony, a szanse na pęknięcie są minimalne, co daje znaczącą przewagę nad tradycyjną porcelaną. Ta cecha sprawia, że naczynia z melaminy są doskonałym wyborem do każdego lokalu, w którym mogłoby dojść do upuszczenia czy podobnego wypadku, na przykład w pubach, domach opieki, szkołach, szpitalach czy nawet jednostkach cateringu mobilnego.



Odporność na zadrapania



Kolejną zaletą melaminy jest odporność na zadrapania. Na przykład melaminowy talerz powinien wytrzymać znaczącą ilość intensywnego obchodzenia się, zanim całkowicie się zużyje. Pomimo odporności na zadrapania, o melaminę należy dbać, aby przedłużyć okres użyteczności wykończenia. Z tego powodu należy unikać korzystania z tego typu naczyń w połączeniu z ząbkowanymi nożami lub czyścić używając chemikaliów lub materiałów ściernych. Szorowanie może z czasem uszkodzić powierzchnię. Czyścić białymi ścierkami i unikać używania wybielaczy.




Nieodpowiednie czyszczenie może doprowadzić do nawarstwiania się osadów na naczyniach. To może doprowadzić do takich problemów jak wygazowane napoje, brak piany w piwie czy zakażenia i nieprzyjemne zapachy. Czyszczenie naczyń w zlewozmywakach jest źle postrzegane przez niektóre organizacje zdrowotne oraz stwarza ryzyko ich uszkodzenia.



Odporność na ciepło



Nawet jeżeli na melaminowy talerz zostanie nałożona gorąca żywność, naczynie nie nagrzeje się, dzięki czemu świetnie się sprawdzi dla personelu w ruchliwych restauracjach. Ale to nie koniec zalet. Kolejną zaletą jest odporność na ciepło (do około 100 °C przez krótki czas). To oznacza, że naczynia mogą być używane do wszelkiego rodzaju gorących produktów, od mięs i warzyw po zupy i buliony. Przybory kuchenne z melaminy są również przydatne, ale należy pamiętać, że melamina nigdy nie powinna być używana do ogrzewania lub podgrzewania żywności.



Wygląd



Po wyglądzie bardzo trudno jest rozróżnić melaminę od tradycyjnych odpowiedników: jak porcelana kostna czy porcelana. Podczas gdy w dotyku melaminę jest inna, wygląd jest mniej więcej identyczny; to oznacza, że można zwiększyć wytrzymałość swoich naczyń bez strat na stylu. Świetnym przykładem są miski z melaminy



Dostosowanie do zmywarek



Niezależnie od tego czy obsługujesz kilka małych grup na raz czy setki osób w ciągu dnia, nie można zaprzeczyć, że dostosowanie naczyń do mycia w zmywarkach jest ogromną zaletą. Melamina jest dostosowana do zmywarek w normalnych warunkach.



KIEDY WYNALEZIONO MELAMINĘ?



Melaminę zaczęto wykorzystywać do produkcji naczyń na początku lat 40-tych XX wieku, ponieważ była przystępnym sposobem produkowania syntetycznych naczyń, mimo trudności związanych z wojną. Pionierskie naczynia “Melmac” były bestsellerami w latach 40-tych i 50-tych. Od tamtego czasu naczynia z melaminy zyskały zaufanie profesjonalnych i domowych użytkowników. Melaminowe naczynia vintage są bardzo poszukiwane i cenione na wydarzeniach w stylu retro czy do stylowej dekoracji wnętrz.



JAK PRODUKOWANA JEST MELAMINA?



Każdy producent wytwarza melaminowe naczynia w nieco inny sposób. Niemniej jednak melaminowe naczynia są produkowane z połączenia melaminy z czynnikami utwardzającymi, aby stworzyć żywicę melaminową. Dokonuje się tego w dwóch oddzielnych, podgrzewanych procesach produkcyjnych.



Z CZEGO ZROBIONA JEST MELAMINA?



Żywica melaminowa to połączenie melaminy i czynników konserwujących i utwardzających, które zapewniają naczyniom jak największą trwałość i wytrzymałość. Zasadniczo melamina jest zrobiona z węgla, wodoru i azotu, chociaż kompozycje różnią się w zależności od producenta.



CZY MELAMINA JEST DOSTOSOWANA DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH?



Tak jak większość tworzyw, melamina nie powinna być używana do podgrzewania żywności w kuchenkach mikrofalowych czy piecach. Żywność należy podgrzewać w naczyniach zaprojektowanych do użytkowania z kuchenkami mikrofalowymi i piecami, a następnie przełożyć do naczyń melaminowych. Używanie melaminy w mikrofalówkach może uszkodzić produkt i może dojść do jego zakażenia.



Czy melamina jest wolna do BPA?



Melamina firmy APS jest wolna od BPA, a Agencja Standardów Żywności (Food Standards Agency) ogłosiła, że nawet w innych opakowaniach żywności, które zawierają BPA, „poziomy narażenia nie są uważane za szkodliwe”. Wskaźnik toksyczności LD50 melaminy odpowiada mniej więcej soli kuchennej, zatem jest ona całkowicie bezpieczna do serwowania żywności klientom.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola