Z artykułu dowiesz się:
- Czym są naczynia z melaminy i jakie są ich główne zalety?
- O odporności melaminy na uszkodzenia, ciepło oraz zarysowania.
- Dlaczego melamina jest świetnym wyborem na różne okazje i do lokali gastronomicznych?
- Jakie są wskazówki dotyczące czyszczenia i konserwacji naczyń melaminowych?
- Jak melamina w porównaniu z tradycyjnymi materiałami, takimi jak porcelana, wypada pod względem wyglądu i trwałości?
- Czy naczynia z melaminy można stosować w kuchenkach mikrofalowych?
- Jakie są zalecenia dotyczące bezpieczeństwa i wpływu melaminy na zdrowie?
Po co wybierać naczynia z melaminy?
Naczynia melaminowe oferują wyjątkową trwałość i odporność na uszkodzenia, stanowiąc praktyczną alternatywę dla porcelany. Są one odporne na upadki i trudne do wyszczerbienia czy złamania podczas codziennego użytkowania, co czyni je idealnym wyborem do restauracji, cateringu oraz innych miejsc, gdzie konieczna jest wysoka odporność na zniszczenia. Ich elegancki wygląd oraz przyjemny w dotyku materiał sprawiają, że doskonale sprawdzają się na uroczystościach takich jak wesela czy w cateringu firmowym. Jej właściwości fizyczne i wygląd sprawiły, że zyskała popularność jako materiał do produkowania wytrzymałych produktów w wielu branżach.
Zainteresowanie naczyniami z melaminy stale rośnie. Dostosowane są do użytkowania w szkołach, szpitalach, domach opieki, stołówkach pracowniczych i jadłodajniach. Melaminowe naczynia posiadają szereg zalet i cech, które sprawiają, że są lepszym wyborem do różnych lokali niż porcelana czy porcelana kostna.
JAKIE SĄ ZALETY NACZYŃ Z MELAMINY?
Jedną z największych zalet melaminy jest jej trwałość. Dzięki swojej wytrzymałości, produkt może zostać upuszczony, a szanse na pęknięcie są minimalne, co daje znaczącą przewagę nad tradycyjną porcelaną. Ta cecha sprawia, że naczynia z melaminy są doskonałym wyborem do każdego lokalu, w którym mogłoby dojść do upuszczenia czy podobnego wypadku, na przykład w pubach, domach opieki, szkołach, szpitalach czy nawet jednostkach cateringu mobilnego.
Odporność na zadrapania
Kolejną zaletą melaminy jest odporność na zadrapania. Na przykład melaminowy talerz powinien wytrzymać znaczącą ilość intensywnego obchodzenia się, zanim całkowicie się zużyje. Pomimo odporności na zadrapania, o melaminę należy dbać, aby przedłużyć okres użyteczności wykończenia. Z tego powodu należy unikać korzystania z tego typu naczyń w połączeniu z ząbkowanymi nożami lub czyścić używając chemikaliów lub materiałów ściernych. Szorowanie może z czasem uszkodzić powierzchnię. Czyścić białymi ściereczkami i unikać używania wybielaczy.
Nieodpowiednie czyszczenie może doprowadzić do nawarstwiania się osadów na naczyniach. To może doprowadzić do takich problemów jak wygazowane napoje, brak piany w piwie czy zakażenia i nieprzyjemne zapachy. Czyszczenie naczyń w zlewozmywakach jest źle postrzegane przez niektóre organizacje zdrowotne oraz stwarza ryzyko ich uszkodzenia.
Odporność na ciepło
Nawet jeżeli na melaminowy talerz zostanie nałożona gorąca żywność, naczynie nie nagrzeje się, dzięki czemu świetnie się sprawdzi dla personelu w ruchliwych restauracjach. Ale to nie koniec zalet. Kolejną zaletą jest odporność na ciepło (do około 100 °C przez krótki czas). To oznacza, że naczynia mogą być używane do wszelkiego rodzaju gorących produktów, od mięs i warzyw po zupy i buliony. Przybory kuchenne z melaminy są również przydatne, ale należy pamiętać, że melamina nigdy nie powinna być używana do ogrzewania lub podgrzewania żywności.
Wygląd
Po wyglądzie bardzo trudno jest rozróżnić melaminę od tradycyjnych odpowiedników: jak porcelana kostna czy porcelana. Podczas gdy w dotyku melaminę jest inna, wygląd jest mniej więcej identyczny; to oznacza, że można zwiększyć wytrzymałość swoich naczyń bez strat na stylu. Świetnym przykładem są miski z melaminy
Dostosowanie do zmywarek
Niezależnie od tego czy obsługujesz kilka małych grup na raz czy setki osób w ciągu dnia, nie można zaprzeczyć, że dostosowanie naczyń do mycia w zmywarkach jest ogromną zaletą. Melamina jest dostosowana do zmywarek w normalnych warunkach.
KIEDY WYNALEZIONO MELAMINĘ?
Melaminę zaczęto wykorzystywać do produkcji naczyń na początku lat 40-tych XX wieku, ponieważ była przystępnym sposobem produkowania syntetycznych naczyń, mimo trudności związanych z wojną. Pionierskie naczynia “Melmac” były bestsellerami w latach 40-tych i 50-tych. Od tamtego czasu naczynia z melaminy zyskały zaufanie profesjonalnych i domowych użytkowników. Melaminowe naczynia vintage są bardzo poszukiwane i cenione na wydarzeniach w stylu retro czy do stylowej dekoracji wnętrz.
JAK PRODUKOWANA JEST MELAMINA?
Każdy producent wytwarza melaminowe naczynia w nieco inny sposób. Niemniej jednak melaminowe naczynia są produkowane z połączenia melaminy z czynnikami utwardzającymi, aby stworzyć żywicę melaminową. Dokonuje się tego w dwóch oddzielnych, podgrzewanych procesach produkcyjnych.
Z CZEGO ZROBIONA JEST MELAMINA?
Żywica melaminowa to połączenie melaminy i czynników konserwujących i utwardzających, które zapewniają naczyniom jak największą trwałość i wytrzymałość. Zasadniczo melamina jest zrobiona z węgla, wodoru i azotu, chociaż kompozycje różnią się w zależności od producenta.
CZY MELAMINA JEST DOSTOSOWANA DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH?
Tak jak większość tworzyw, melamina nie powinna być używana do podgrzewania żywności w kuchenkach mikrofalowych czy piecach. Żywność należy podgrzewać w naczyniach zaprojektowanych do użytkowania z kuchenkami mikrofalowymi i piecami, a następnie przełożyć do naczyń melaminowych. Używanie melaminy w mikrofalówkach może uszkodzić produkt i może dojść do jego zakażenia.
Czy melamina jest wolna do BPA?
Melamina firmy APS jest wolna od BPA, a Agencja Standardów Żywności (Food Standards Agency) ogłosiła, że nawet w innych opakowaniach żywności, które zawierają BPA, „poziomy narażenia nie są uważane za szkodliwe”. Wskaźnik toksyczności LD50 melaminy odpowiada mniej więcej soli kuchennej, zatem jest ona całkowicie bezpieczna do serwowania żywności klientom.
FAQ
Czy naczynia z melaminy są bezpieczne dla zdrowia?
Tak, naczynia z melaminy są bezpieczne w normalnych warunkach użytkowania. Należy jednak unikać podgrzewania w nich żywności w kuchenkach mikrofalowych oraz serwowania bardzo gorących lub kwaśnych potraw, aby zapobiec migracji melaminy do jedzenia.
Czy naczynia z melaminy można myć w zmywarce?
Tak, większość naczyń z melaminy nadaje się do mycia w zmywarce. Zaleca się jednak stosowanie programów o niższej temperaturze, aby przedłużyć ich trwałość.
Jakie są główne zalety naczyń z melaminy?
Naczynia z melaminy są lekkie, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak stłuczenia czy zarysowania. Charakteryzują się także atrakcyjnym wyglądem i są dostępne w wielu wzorach i kolorach. Dodatkowo, melamina jest łatwa w czyszczeniu, dobrze znosi intensywne użytkowanie i idealnie sprawdza się w lokalach gastronomicznych oraz podczas serwisu plenerowego.
Czy naczynia z melaminy nadają się do użytku na zewnątrz?
Tak, dzięki swojej lekkości i wytrzymałości naczynia z melaminy są idealne do użytku na zewnątrz, na przykład podczas pikników, kempingów czy w ogrodzie.
Jak dbać o naczynia z melaminy, aby służyły jak najdłużej?
Aby przedłużyć żywotność naczyń z melaminy, należy unikać używania ostrych narzędzi, które mogą je zarysować, oraz stosować łagodne środki czyszczące. Zaleca się również unikanie podgrzewania w nich żywności w kuchenkach mikrofalowych.

Marki








