Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Wszystko na temat gotowania Sous Vide

  • Wysłany
  • 0
Wszystko na temat gotowania Sous Vide

CZYM JEST GOTOWANIE SOUS VIDE?



Często źle rozumiane, sous vide to po prostu gotowanie w bardzo precyzyjnych temperaturach. Zwykle żywność jest pakowana próżniowo w plastikowym worku i umieszczane w kąpieli wodnej, która jest utrzymywana określonej temperaturze przez system cyrkulacji wody.




Po właściwym przyrządzeniu żywność będzie równomiernie ugotowana, co pozwala przygotować przepysznie soczyste mięsa, które zachowują swoje soki, aromat i fakturę. Metodą sous vide można gotować wiele produktów, w tym skorupiaki, warzywa, a nawet jajka.

 

 

JAK GOTOWAĆ METODĄ SOUS VIDE?



Jeżeli planujesz gotować metodą sous vide, będziesz potrzebować co najmniej trzy produkty, żeby rozpocząć. Poniższy film pokazuje typowe przygotowanie do sous vide.

 

  • Urządzenie do sous vide: często nazywane cyrkulatorem, to urządzenie zapewniające ciepło i cyrkulację wody podczas gotowania. Działanie urządzeń sous vide jest wyjaśnione bardziej szczegółowo poniżej.

  • Pakowarka próżniowa: urządzenie, które usuwa powietrze z worka i zapewnia szczelne zamknięcie. Dostępne są pakowarki listwowe i komorowe.

  • Worki próżniowe: chociaż są często używane do przechowywania żywności, worki są niezbędne do przeprowadzenia procesu sous vide.

 

DLACZEGO SOUS VIDE?



Ponieważ gotowanie tą metodą jest doskonale dostosowane do profesjonalnych kuchni. Oto dlaczego.

 

  • Lepszy smak: smaki są wzmocnione ponieważ żywność marynuje się we własnych sokach. Reszki soków mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia pysznych sosów.

  • Minimalny dozór: gdy urządzenie zostanie przygotowane, prawie wszystko robi samo – wystarczy ustawić temperaturę i gotowe.

  • Bez rozgotowywania: urządzenia sous vide są tak precyzyjne, że jest niemal niemożliwym, aby rozgotować produkty.

  • Zdrowsze przyrządzanie: minerały rozpuszczalne w wodzie nie zostają w garnku, więc wartości odżywcze są zachowywane – nawet lepiej niż podczas gotowania na parze.

  • Stałe rezultaty: nawet najtańsze urządzenia można programować, co oznacza, że można je ustawić do gotowania w taki sam sposób za każdym razem. Proste.

 

RODZAJE URZĄDZEŃ SOUS VIDE I ICH CECHY

 

Cyrkulatory zanurzeniowe



Przenośne urządzenia sous vide zostały zaprojektowane, aby oszczędzać miejsce i umożliwiać proste mocowanie do odpowiednich pojemników GN lub naczyń. Ze względu na kompaktowe wymiary, mogą być łatwo przechowywane, gdy nie są używane, lub transportowane tam, gdzie mogą być potrzebne.




Zazwyczaj cyrkulatory zanurzeniowe posiadają wodoodporne sterowanie i cyfrowy wyświetlacz na górze. Ta opcja jest często najlepszym wyborem, jeżeli nie gotuje się metodą sous vide codziennie.



Urządzenia wolnostojące



Wolnostojące urządzenia sous vide, często też nazywane urządzeniami do kąpieli wodnych, są zazwyczaj większe niż cyrkulatory zanurzeniowe. Elementy odpowiedzialne za cyrkulację i podgrzewanie są wbudowane w komorę, co oznacza, że nie trzeba bawić się mocowaniami czy pojemnikami GN.




Ogólnie urządzenia wolnostojące posiadają większą wydajność niż cyrkulatory zanurzeniowe, ale ze względu na to, że są obudowane, ich cena zazwyczaj jest większa.




Zobacz wszystkie urządzenia do sous vide




Oba rodzaje urządzeń posiadają część lub wszystkie z poniższych cech:

 

  • Większość urządzeń jest programowana, co oznacza, że można dokładnie ustawić temperaturę i timer, który poinformuje o przyrządzeniu żywności.

  • Wykrywanie poziomu wody jest bardzo przydatne. Ze względu na swoje działanie, gotowanie sous vide może doprowadzić do utraty wody poprzez parowanie. Większość urządzeń po prostu się wyłącza, gdy poziom wody jest zbyt niski, inne alarmują lub nawet wysyłają powiadomienia na aplikację w smartfonie.

  • Wi-Fi to stosunkowo nowy dodatek do technologii sous vide, który pozwala na zdalne sterowanie urządzeniem, a także na pobieranie danych HACCP w celu zapewnienia pełnej zgodności z przepisami.

  • Pokrywy, kratki i element dzielące pomagają maksymalizować wydajność urządzenia sous vide. Pokrywy mogą być użyte, aby zapobiec utracie wody, podczas gdy kratki i element dzielące umożliwiają utrzymywanie żywności w zanurzeniu, rozdzielonej.

 

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

 

Jakie są ograniczenia gotowania sous vide?



Chociaż gotowanie sous vide zapewnia najlepiej smakującą żywność, to niestety nie jest w stanie zapewnić charakterystycznego efektu grillowania. Steki mogą świetnie smakować, ale będą bure i mało apetyczne. Szybkie obsmażenie lub grillowanie zazwyczaj wystarcza, aby uzyskać fantastyczny wygląd i smak.



Jak bezpieczne są plastikowe worki do sous vide?



Wszystkie worki do pakowania próżniowego w ofercie sklepu są dostosowane do użytku spożywczego i specjalnie zaprojektowane do gotowania sous vide. Jeżeli nie chcesz używać plastikowych worków, to możesz jak niektórzy kucharze, używać słoików, jednak gotowanie potrwa znacznie dłużej.



Jak bezpieczne jest gotowanie sous vide w niskiej temperaturze?



Obawy dotyczące gotowania w niskiej temperaturze są bardzo słuszne, ale przy odpowiednim przygotowaniu, jest ono całkowicie bezpieczne. Większość urządzeń w bardzo jasny sposób pokazuje jeżeli odpowiednia temperatura nie zostanie osiągnięta. Ogólnie, proces pasteryzacji żywności zabija bakterie, które powodują zatrucia pokarmowe.



Co jest lepsze? Piece parowe czy urządzenia sous vide?



To zależy od ciebie! Oczywiście, piece parowe pozwalają na gotowanie dużych ilości żywności na raz i szybciej niż większość urządzeń sous vide. Można także użwać blach GN zamiast kilku plastikowych worków próżniowych.




Jednakże, urządzenia sous vide pozwalają na dodawanie ziół i przypraw do worków, a także częściej gotują znacznie wydajniej niż duże piece parowe. Niektóre z najbardziej zaawansowanych pieców konwekcyjno-parowych pozwala na gotowanie sous vide – najlepsze połączenie obu rodzajów urządzeń.



Czy można używać bemaru jako urządzenia do sous vide?



Bemary są głównie projektowane do utrzymywania żywności w cieple – nie do gotowania. Wiele bemarów działa poprzez włączanie i wyłączanie, niż poprzez stałe i równomierne podgrzewanie. W związku z czym, nie zaleca się używania bemarów do gotowania sous vide, ponieważ może to nie wystarczyć do zabicia bakterii – nawet jeżeli zostanie ustawiony na najwyższą temperaturę.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola