Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Wszystko co musisz wiedzieć o warnikach do wody

  • Wysłany
  • 0



ZAKUP WARNIKA DO WODY



Jeżeli oferujesz herbatę, kawę czy inne gorące napoje, to profesjonalny warnik do wody pomoże zapewnić stały dopływ gorącej wody z kranu. Jednak nie zawsze łatwo jest dowiedzieć się, który model jest najlepszy dla twojej firmy, dlatego tez został stworzony ten poradnik, aby pomóc podjąć najlepszą decyzję.




zobacz wszystkie warniki do wody




RODZAJE WARNIKÓW DO WODY



Są trzy główne rodzaje warników do wody używane w branży cateringowej i hotelarskiej: warniki napełniane manualnie, napełniane automatycznie i podgrzewacze elektryczne z termosem.

 

  • Warniki napełniane manualnie to przenośne jednostki, doskonałe do catering mobilnego lub miejsc z ograniczonym dostępem do sieci wodnej. Jak sugeruje nazwa, woda jest dodawana poprzez otworzenie pokrywy i ręczne wlanie jej do zbiornika wewnętrznego.

  • Warniki napełniane automatycznie są bezpośrednio podłączane do sieci wodnej, w związku z czym są przechowywane w jednym miejscu, np. za ladą w kawiarni czy strefie samoobsługowej w stołówce. Ponieważ automatycznie napełniają się wodą, oszczędzasz czas i wysiłek w porównaniu do manualnych odpowiedników. Warniki napełniane automatycznie są dostępne w wersji nastawnej lub mocowanej ściennie.

  • Podgrzewacze elektryczne z termosem są najmniejszym rodzajem urządzeń do gotowania wody (oprócz komercyjnych czajników). Zaprojektowane głownie dla mobilności, te urządzenia do pracy lekkiej cicho podgrzewają wodę i utrzymują temperaturę na pożądanym poziomie – doskonałe do sal konferencyjnych, na imprezy czy do stref samoobsługowych.

 

PORADA: Jeżeli planujesz przestawić warnik napełniany manualnie lub podgrzewacz elektryczny z termosem, najpierw należy go opróżnić!




WARNIKI DO WODY KONTRA CZAJNIKI



Często błędnie zakłada się, że warniki do wody i czajniki spełniają dokładnie taką samą funkcję. Więc jaka jest różnica między warnikiem a czajnikiem? Poniższa tabela przedstawia główne różnice pomiędzy poszczególnymi urządzeniami.



  Duża pojemność (+10L) Przenośne Automatyczne ponowne zagotowywanie Krótki czas gotowania Gwarancja komercyjna
Warniki napełniane manualnie tak tak tak   tak
Warniki napełniane automatycznie tak   tak   tak
Podgrzewacze z termosem   tak tak   tak*
Czajniki komercyjne   tak   tak tak*

 

*Domowe czajniki nie posiadają gwarancji komercyjnej. Podgrzewacze elektryczne z termosem posiadają komercyjną gwarancję dla pracy lekkiej.




NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PODCZAS ZAKUPU WARNIKA DO WODY?



Gdy wybierzesz już któryś z rodzajów warnika do wody dla swojej firmy, powinno rozważyć się inne czynniki, które mają znaczący wpływ na ilość zagotowywanej wody.



Pojemność

 

Pojemność wskazuje jaką ilość wody warnik może pomieścić w swoim zbiorniku. Dla warników napełnianych manualnie, duża pojemność zazwyczaj oznacza dłuższy czas nagrzewania – w największym modelach czasami nawet ponad godzinę. Jednakże, urządzenie pojemności 40 litrów może rozlać do 180 filiżanek gorącej wody w ciągu dnia, na jednym napełnieniu. Jeżeli dysponujesz czasem, aby pozwolić na zagotowanie takiej ilości, użycie modelu o dużej pojemności może zapobiec ciągłemu napełnianiu zbiornika, zwłaszcza jeżeli spodziewasz się dużej ilości klientów każdego dnia.



W przypadku warników napełnianych automatycznie, pojemność odnosi się do zbiornika wewnętrznego i jednocześnie jest ograniczeniem ilości wody, która jest natychmiast dostępna w pożądanej temperaturze. Jeżeli ten limit zostanie przekroczony, to będzie dozowana chłodniejsza woda, dopóki urządzenie ponownie nie zagotuje wody.



Moc

 

Zakres mocy wynosi od 750 W (podgrzewacze elektryczne z termosem) aż do 6000 W w największych warnikach nastawnych. Moc bezpośrednio wpływa na to, jak szybko woda zostaje podgrzana do odpowiedniej temperatury serwowania.



Rodzaj zasilania

 

Warniki do wody są zazwyczaj dostępne w konfiguracji na gaz (ziemny lub propan) lub elektrycznej (13 A, jedna lub trzy fazy). Wybierając rodzaj zasilania, należy wziąć pod uwagę, że modele na propan i urządzenia napełniane ręcznie z wtyczką mogą być transportowane, co czyni je doskonałymi do cateringu mobilnego, a modele podłączane bezpośrednio do sieci elektrycznej lub gazowej wymagają ostrożnej instalacji przez specjalistę. Bezpośrednie podłączenie do sieci elektrycznej jest wymagane jedynie dla najmocniejszych modeli.



Wbudowana filtracja wody

 

Obecne głównie w warnikach napełnianych automatycznie, wbudowane filtry do wody zapewniają najlepszą jakość i zmniejszają zużycie urządzenia, szczególnie przydatne w miejscach gdzie jest twarda woda. Filtry zmniejszają osadzanie się kamienia i usuwają zanieczyszczenia, które mogą zmętniać wodę lub sprawić, że będzie źle smakować. Chociaż filtry pomagają zapewniać wodę w jakości premium, należy wliczyć okresowe koszty wymiany filtrów (zazwyczaj wymagają wymiany po sześciu miesiącach, w zależności od użytkowania). Należy zwrócić uwagę, że lokale z filtrami wodociągowymi nie muszą wymagać warników z wbudowanymi filtrami. Warniki napełniane manualnie muszą być regularnie odkamieniane – zobacz poniżej.



Krany czy przyciski

 

Ze względu na swoją prostość i efektywność, większość warników posiada solidne krany do dozowania wody. Jednak w niektórych firmach może być preferowane sterowanie przyciskami. Sterowanie przyciskami posiada taką zaletę, że pozwala na porcjowanie wody i perfekcyjne napełnienie filiżanek, co zmniejszy marnotrawstwo i zabrudzenie. Dodatkowo niektóre urządzenia ograniczają dozowanie jedynie dla osób posiadających chipy zbliżeniowe (pestki), aby zapewnić więcej bezpieczeństwa.



Programowane

 

Część warników premium może zostać zaprogramowana, aby zapewnić, że woda będzie gotowa w odpowiednim momencie. Używając wbudowanego timera, urządzenie nagrzewa się do pracy, co zapobiega konieczności wcześniejszego przyjścia, żeby nagrzać warnik. Programowane warniki czasami umożliwiają utrzymywanie wody w precyzyjnie ustawionej temperaturze – doskonałe do poszczególnych rodzajów herbaty.



Wyłącznik termiczny

 

Jednym z najczęstszych zabezpieczeń warników do wody jest wyłącznik termiczny. Podczas zapracowanych okresów można łatwo stracić kontrolę nad ilością pozostałej wody w zbiorniku wewnętrznym – nawet jeśli urządzenie posiada wskaźnik poziomu wody. Podczas pracy na sucho, większość warników została zaprojektowana tak, aby odciąć zasilanie i zapobiec uszkodzeniu urządzenia. Modele z takim zabezpieczeniem są wyposażone w przycisk resetowania, który pozwala na bezpieczne napełnienie warnika po ponownym uruchomieniu.




ODKAMIENIANIE



Szczególnie w obszarach z twardą wodą, w komercyjnych warnikach osadzają się duże ilości kamienia. To zmniejsza jakość wody i utrudnia urządzeniu uzyskać właściwą temperaturę. Z czasem, warstwa kamienia może doprowadzić do awarii warnika. Warto zaznaczyć, że uszkodzenia spowodowane kamieniem nie są objęte gwarancją, więc ważne jest, aby rozwiązać problem jak tylko się pojawi. Instrukcja obsługi każdego warnika zawiera informacje dotyczące utrzymania i odkamieniania – zapewnij, że posiadasz zaplanowane terminy regularnego odkamieniania. W celu zmniejszenia wpływu kamienia, warto rozważyć używanie warnika z systemem filtracji. Wiele urządzeń posiadających system filtracji wskaże, kiedy należy wymienić filtr.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola