Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jak używać kamienia do pizzy

  • Wysłany
  • 0
Jak używać kamienia do pizzy

Jak używać kamienia do pizzy

 

Nie ma nic takiego jak świeża, domowa pizza, ale ciężko może być z uzyskaniem chrupiących brzegów bez odpowiedniego pieca do pizzy. Jednym z narzędzi, które można użyć do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów jest kamień do pizzy, który jest płaskim, twardym dyskiem wykonanym zazwyczaj z ceramiki lub kamienia. Powierzchnia jest bardzo porowata, więc pochłania nadmiar wilgoci z ciasta pieczącego się na górze, pozostawiając je chrupiące. Oprócz pizzy, te kamienie mogą być wykorzystane do przyrządzenia ciastek, biszkoptów i pieczywa. Wszystko czego potrzebujesz to twój kamień i ten poradnik i możesz rozpocząć przyrządzanie żywności o lżejszej, bardziej chrupiącej fakturze, która z pewnością będzie hitem.

 

Instrukcje krok po kroku jak używać kamienia do pizzy

 

  1. Umieść swój kamień do pizzy w piecu, gdy zarówno kamień, jak i urządzenie będą w temperaturze pokojowej.

     

  2. Nagrzać piec do 260 stopni Celsjusza.

     

  3. Kamienie do pizzy powinny być zawsze ogrzewane i schładzane stopniowo. W przeciwnym razie mogą pęknąć w wyniku szoku termicznego.

     

  4. Czekając na nagrzanie się pieca przygotuj pizzę.

     

  5. Gdy piec będzie gotowy, użyj łopaty do pizzy obsypanej mąką kukurydzianą, aby zsunąć pizzę na gorący kamień w urządzeniu.

     

  6. Jeżeli masz problemy z przywieraniem pizz do kamienia, to obsyp kamień mąką kukurydzianą przed położeniem na nim pizzy lub użyj siatki do pizzy przez pierwszą połowę procesu pieczenia.

     

  7. Wyjmij pizzę używając łopaty. Zostaw kamień do pizzy w piecu.

     

  8. Gdy skończysz, przetrzyj kamień do pizzy używając szczotki drucianej, aby go wyczyścić.

     

  9. Ze względu na to, że kamień jest niezwykle porowaty, nigdy nie powinien być mokry lub czyszczony chemikaliami, chyba że zostało to wyszczególnione w zaleceniach producenta. Jeżeli ser lub inna żywność przywrze, zostaw piec włączony na wysoką temperaturę, aż niechciane resztki się spalą i będzie je można zmieść. To normalne, że kamień będzie mieć plamy czy ślady, które nie zejdą.

     

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola