Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jak policzyć koszt pracy w twojej restauracji?

  • Wysłany
  • 0
Jak policzyć koszt pracy w twojej restauracji?

Jak policzyć koszt pracy w twojej restauracji?

 

Koszt pracy to znaczny wydatek w branży restauracyjnej. Jako przedsiębiorca powinieneś dążyć do bycia wydajnym podczas kupowania produktów spożywczych i wydawać jak najmniej, ale z drugiej strony konieczne jest, aby restauracji zapewnić kompetentnych i produktywnych pracowników. Poprzez zatrudnienie odpowiedniego personelu, właściwe zarządzanie nim oraz wykorzystanie technologii w twojej restauracji można w znaczący sposób zwiększyć swoje zyski.

 

Liczenie kosztów pracy w restauracji

 

Kalkulator

 

Swoje koszty pracy, w zależności od preferencji, możesz śledzić w trybie kwartalnym, miesięcznym lub tygodniowym. Oto instrukcje jak policzyć koszty pracy indywidualnego pracownika.

 

  1. Pogrupuj swoich pracowników według wynagrodzeń w arkuszu kalkulacyjnym, na liście lub wykresie.
  2. Zapisz ich imiona, wynagrodzenia i ilość godzin, jaką przepracowali w ciągu jednego miesiąca.
  3. Pomnóż ich stawkę godzinową przez liczbę godzin, którą przepracowali, aby wyliczyć koszty pracy każdego pracownika.
  4. Jeżeli posiadasz pracowników najemnych, podziel ich roczne wynagrodzenie przez 12, aby uzyskać ich miesięczne koszty pracy.
  5. Dodaj wszystkie liczby do siebie i uzyskasz całkowite koszty pracy na jeden miesiąc.
  6. Jeżeli chcesz poznać koszty roczne, po prostu dodaj do siebie koszty każdego miesiąca.

 

Jak policzyć procent kosztów pracy?

 

Użyj tej ogólnej formuły, aby obliczyć jaki procent sprzedaży stanowią koszty pracy.

 

  1. Najpierw należy ustalić roczny przychód restauracji poprzez dodanie całej sprzedaży przed odliczeniem podatków za rok.
  2. Weź całkowite koszty pracy i podziel je przez całkowity przychód.
  3. Na koniec, pomnóż wynik przez 100, żeby ustalić procent kosztów pracy twojej restauracji.

Idealnie gdyby procent był mniejszy niż 30. Jeżeli jest większy niż 30%, to są inne czynniki, które mogą mieć wpływ, np. spowolnienie biznesu, rotacja pracowników itp.

 

Jak zmniejszyć koszty pracy restauracji?

 

Jako właściciel restauracji nie chcesz marnować pieniędzy. Koszty pracy pracownika mogą być jednymi z największych twoich wydatków. Kontynuuj czytanie, żeby dowiedzieć się, jak możesz zmniejszyć koszty pracy.

 

W pełni wykorzystuj potencjał personelu

 

Oto kilka porad w jaki sposób twoja restauracja może w pełni wykorzystać potencjał obecnych i przyszłych pracowników.

 

  • Dokładnie i regularnie szkolić swój personel
  • Szkolić pracowników z pracy na innych stanowiskach
  • Odświeżać szkolenia pracowników, aby polepszyć ich umiejętności i przypomnieć wszystkim właściwe procedury
  • Planować pracę weteranów razem z nowicjuszami
  • W zazwyczaj mniej ruchliwych okresach, stworzyć luźniejszy grafik, aby zapobiec nadmiarowi personelu

 

Używaj technologii w swojej restauracji

 

Terminal płatniczy

 

Technologia stała się niezbędnym narzędziem w branży gastronomicznej i coraz więcej nowinek technicznych, może pomóc obniżyć koszty pracy. Oto kilka sposobów w jaki technologia może pomóc.

 

  • Korzystaj z usług dostarczania żywności, takich jak UberEats, Pyszne.pl czy Wolt
  • Zainstaluj kioski informacyjne przed ladą, budką i stołami do zamawiania żywności
  • Posiadaj opcję płatności cyfrowych, aby przyspieszyć obsługę klientów
  • Wymienić niewydajne wyposażenie na nowoczesne urządzenia gastronomiczne, takie jak:
    • Piece konwekcyjno-parowe
    • Automatyczne miesiarki do żywności
    • Cyrkulatory zanurzeniowe sous vide
    • Nastawne piece przyspieszonego przyrządzania
    • Programowane frytownice

 

Wybór sposobu jak i gdzie dokonać cięć, które pomogą zmniejszyć twoje koszty pracy, może być trudną decyzją dla właścicieli restauracji, ale istnieją sposoby obniżenia kosztów bez zwalniania pracowników. Zmniejszając koszty pracy i wprowadzając technologię do swojej restauracji, można obciąć wydatki długookresowe i zwiększyć dochody. Dodatkowo można mieć znaczny wpływ na zyski poprzez użycie bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych i usług dostarczania żywności.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola