Spis treści:
1. Jak policzyć koszt pracy w twojej restauracji
2. Liczenie kosztów pracy w restauracji
3. Jak policzyć procent kosztów pracy
4. Jak zmniejszyć koszty pracy restauracji
Jak policzyć koszt pracy w twojej restauracji?
Koszt pracy to znaczny wydatek w branży restauracyjnej. Jako przedsiębiorca powinieneś dążyć do bycia wydajnym podczas kupowania produktów spożywczych i wydawać jak najmniej, ale z drugiej strony konieczne jest, aby restauracji zapewnić kompetentnych i produktywnych pracowników. Poprzez zatrudnienie odpowiedniego personelu, właściwe zarządzanie nim oraz wykorzystanie technologii w twojej restauracji można w znaczący sposób zwiększyć swoje zyski.
Liczenie kosztów pracy w restauracji
Swoje koszty pracy, w zależności od preferencji, możesz śledzić w trybie kwartalnym, miesięcznym lub tygodniowym. Oto instrukcje jak policzyć koszty pracy indywidualnego pracownika.
- Pogrupuj swoich pracowników według wynagrodzeń w arkuszu kalkulacyjnym, na liście lub wykresie.
- Zapisz ich imiona, wynagrodzenia i ilość godzin, jaką przepracowali w ciągu jednego miesiąca.
- Pomnóż ich stawkę godzinową przez liczbę godzin, którą przepracowali, aby wyliczyć koszty pracy każdego pracownika.
- Jeżeli posiadasz pracowników najemnych, podziel ich roczne wynagrodzenie przez 12, aby uzyskać ich miesięczne koszty pracy.
- Dodaj wszystkie liczby do siebie i uzyskasz całkowite koszty pracy na jeden miesiąc.
- Jeżeli chcesz poznać koszty roczne, po prostu dodaj do siebie koszty każdego miesiąca.
Jak policzyć procent kosztów pracy?
Użyj tej ogólnej formuły, aby obliczyć jaki procent sprzedaży stanowią koszty pracy.
- Najpierw należy ustalić roczny przychód restauracji poprzez dodanie całej sprzedaży przed odliczeniem podatków za rok.
- Weź całkowite koszty pracy i podziel je przez całkowity przychód.
- Na koniec, pomnóż wynik przez 100, żeby ustalić procent kosztów pracy twojej restauracji.
Idealnie gdyby procent był mniejszy niż 30. Jeżeli jest większy niż 30%, to są inne czynniki, które mogą mieć wpływ, np. spowolnienie biznesu, rotacja pracowników itp.
Jak zmniejszyć koszty pracy restauracji?
Jako właściciel restauracji nie chcesz marnować pieniędzy. Koszty pracy pracownika mogą być jednymi z największych twoich wydatków. Kontynuuj czytanie, żeby dowiedzieć się, jak możesz zmniejszyć koszty pracy.
W pełni wykorzystuj potencjał personelu
Oto kilka porad w jaki sposób twoja restauracja może w pełni wykorzystać potencjał obecnych i przyszłych pracowników.
- Dokładnie i regularnie szkolić swój personel
- Szkolić pracowników z pracy na innych stanowiskach
- Odświeżać szkolenia pracowników, aby polepszyć ich umiejętności i przypomnieć wszystkim właściwe procedury
- Planować pracę weteranów razem z nowicjuszami
- W zazwyczaj mniej ruchliwych okresach, stworzyć luźniejszy grafik, aby zapobiec nadmiarowi personelu
Używaj technologii w swojej restauracji
Technologia stała się niezbędnym narzędziem w branży gastronomicznej i coraz więcej nowinek technicznych, może pomóc obniżyć koszty pracy. Oto kilka sposobów w jaki technologia może pomóc.
- Korzystaj z usług dostarczania żywności, takich jak UberEats, Pyszne.pl czy Wolt
- Zainstaluj kioski informacyjne przed ladą, budką i stołami do zamawiania żywności
- Posiadaj opcję płatności cyfrowych, aby przyspieszyć obsługę klientów
- Wymienić niewydajne wyposażenie na nowoczesne urządzenia gastronomiczne, takie jak:
- Piece konwekcyjno-parowe
- Automatyczne miesiarki do żywności
- Cyrkulatory zanurzeniowe sous vide
- Nastawne piece przyspieszonego przyrządzania
- Programowane frytownice
Wybór sposobu jak i gdzie dokonać cięć, które pomogą zmniejszyć twoje koszty pracy, może być trudną decyzją dla właścicieli restauracji, ale istnieją sposoby obniżenia kosztów bez zwalniania pracowników. Zmniejszając koszty pracy i wprowadzając technologię do swojej restauracji, można obciąć wydatki długookresowe i zwiększyć dochody. Dodatkowo można mieć znaczny wpływ na zyski poprzez użycie bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych i usług dostarczania żywności.