Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jak czyścić żeliwną patelnię grillową?

  • Wysłany
  • 0
Jak czyścić żeliwną patelnię grillową?

Spis treści:
1. Jak czyścić żeliwną patelnię grillową
2. Co to jest żeliwna patelnia grillowa
3. Jak czyścić żeliwną patelnię grillową
4 .Sezonowanie żeliwnej patelni grillowej
5. Porady dotyczące dbania o żeliwną patelnię grillową

Jak czyścić żeliwną patelnię grillową?

 

Niezależnie od tego czy była przekazywana z pokolenia na pokolenie, czy kupiona w ostatnim czasie, żeliwna patelnia grillowa to niezbędne narzędzie, które warto mieć w swojej kuchni. Ale po zakończeniu pracy czy wiesz jak właściwie wyczyścić swoją żeliwną patelnię grillową? Przy odpowiedniej pielęgnacji, te patelnie mogą nawet służyć dłużej od najbardziej wytrzymałych patelni nieprzywierających lub ze stali nierdzewnej. Poniżej umieszczono kilka najczęściej używanych metod czyszczenia i przydatnych porad, aby zapewnić, że twoje przybory z żeliwa będą podstawową w twojej profesjonalnej kuchni.

 

Co to jest żeliwna patelnia grillowa?

 

Żeliwna patelnia grillowa posiada porowatą, żeliwną konstrukcję z ryflowaną powierzchnią do przyrządzania. Podczas gdy tradycyjne patelnie żeliwne mają płaską powierzchnię, to patelnie grillowe mają wypustki i zagłębienia, które zapewniają wizualnie satysfakcjonujące ślady przypieczenia na kanapkach, stekach, rybach czy warzywach. Konstrukcja zapewnia także kieszonki powietrza pomiędzy patelnią a żywnością, co pozwala na łatwiejsze zdejmowanie podczas wykładania na naczynia.

 

Jak czyścić żeliwną patelnię grillową?

Patelnia żeliwna

 

Poniżej znajdują się najbardziej popularne metody używane do czyszczenia grillowych patelni żeliwnych. Gdy patelnia zostanie właściwie wyczyszczona, kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się jak zachować integralność patelni poprzez usunięcie nadmiaru wody i ponowne wypalenie po każdym użyciu.

 

Gotująca się woda

 

Jeżeli nie masz środków lub patelnia zawiera duże ilości większych kawałków żywności, ta prosta metoda może być dla ciebie najlepsza. Warto zaznaczyć, że ten sposób zadziała tylko w przypadku patelni grillowych, które mają wysokie krawędzie, aby utrzymać w środku wodę.

  

  1. Ustaw swoją patelnię grillową na kuchni i napełnij ją wodą na wysokość około 5 do 7 cm.
  2. Po kilku minutach gotowania cząstki jedzenia powinny zacząć unosić się ku powierzchni.
  3. Użyj szpatułki i skrob pomiędzy wypustkami, aby usunąć resztki przywartej żywności.
  4. Pozwolić patelni ostygnąć przez kilka minut a następnie wylać wodę i osady.
  5. Opłukać pustą patelnię gorącą wodą.
  6. Użyj suchego ręcznika papierowego, aby zebrać pozostałe resztki jedzenia.

 

Sól i woda

 

Ponieważ zachowanie sezonowanej powierzchni żeliwnej patelni jest ważne, ma to sens, że  wielu kucharzy sięga po sól  zamiast detergentu podczas czyszczenia. Gruboziarnista sól jest niczym ścierny środek czyszczący, który pomaga usunąć z patelni przywarte resztki. Często uważany za najlepszy sposób czyszczenia żeliwnej patelni grillowej, oto w jaki sposób użyć soli i wody, aby efektywnie wyszorować patelnię.

  

  1. Pozwolić patelni ostygnąć tak, żeby można było ją dotykać, ale żeby nie ostygnęła całkowicie.
  2. Obficie przykryć powierzchnię gruboziarnistą solą.
  3. Dodać niewielką ilość gorącej wody na powierzchnię, tak aby sól się skleiła i konsystencją przypominała pastę.
  4. Użyć gąbki, aby rozprowadzić sól dookoła patelni, wprowadzając ją w zagłębienia między wypustkami i na wszystkie krawędzie.
  5. Opłukać patelnię gorącą wodą i usunąć sól i resztki. Powtórzyć jeżeli to konieczne.

 

Sól bez wody

Jeżeli głęboko wierzysz, aby trzymać swoją żeliwną patelnię z dala od wody, ta metoda może być doskonała dla ciebie. Oferuje taką samą ścieralność jak powyższa metoda, co czyni ją efektywną podczas usuwania przywartych resztek żywności.

  

  1. Obsypać powierzchnię patelni znaczną ilością gruboziarnistej soli.
  2. Użyj złożonego ręcznika kuchennego, aby wetrzeć sól w przywarte resztki.
  3. W razie konieczności dodać więcej soli i kontynuować szorowanie patelni solą i papierowym ręcznikiem.
  4. Używając nowego ręcznika jeszcze raz przetrzeć powierzchnię i usunąć wszystkie resztki i sól do kosza na śmieci.

 

Mydło i woda

 

Tak jak przekazywana jest żeliwna patelnia z pokolenia na pokolenie, tak samo przekazywano pomysł, żeby nigdy nie używać na niej mydła. Jednakże odpowiednie czyszczenie mydłem i wodą może być efektywnym sposobem usuwania rdzy lub czyszczenia całkiem nowej patelni żeliwnej. Ponieważ ta metoda może naruszyć i usunąć dodającą smak warstwę sezonowania, która zbierała się po każdym użyciu, zaleca się używanie niniejszej metody tylko, gdy będzie to konieczne.

  

  1. Umieścić niewielką ilość nieściernego mydła lub detergentu na środku patelni grillowej.
  2. Używając wełny stalowej, zmywaka lub gąbki, przetrzeć wszystkie powierzchnie patelni mydłem i małą ilością gorącej wody.
  3. Spłukać patelnię grillową gorącą wodą.
  4. Wziąć gąbkę lub nieścierny zmywak i jeszcze raz przetrzeć patelnię mydłem.
  5. Spłukać pozostały osad z mydła.

 

Sezonowanie żeliwnej patelni grillowej

Patelnia żeliwna

 

To co zrobisz ze swoją żeliwną patelnią grillową po czyszczeniu, będzie miało wpływ na długość jej użyteczności w twojej kuchni. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji pomiędzy użyciami, taką patelnię będzie można przekazać przyszłym pokoleniom. Po użyciu którejkolwiek z powyższych metod czyszczenia, należy usunąć z patelni wodę i w odpowiedni sposób ponownie poddać powierzchnię sezonowaniu.

Ponieważ żeliwo jest szczególnie wrażliwe na rdzę, należy ją wysuszyć na wiór przed odłożeniem. Po wyczyszczeniu żeliwnej patelni, umieścić ją na kuchni lub w piekarniku ustawionym na 230 lub 260 stopni Celsjusza, aby upewnić się, że resztki wody wyparują. Wziąć papierowy ręcznik i starannie wetrzeć neutralny olej lub tłuszcz do pieczenia wedle własnego wyboru na całej patelni. Upewnić się, że posmarowano powierzchnię do przyrządzania, krawędzie boczne, spód i uchwyt.

Gdy wcieranie zostanie zakończone, wziąć kolejny ręcznik papierowy i zebrać nadmiar tłuszczu. Pozwolić patelni leżeć na palniku, aż zacznie dymić. Jeżeli używasz piekarnika, wyłącz go po godzinie i pozwól patelni ostygnąć w urządzeniu. 

 

Porady dotyczące dbania o żeliwną patelnię grillową

 

Niezależnie od tego jakiej metody użyłeś do czyszczenia żeliwnej patelni grillowej, oto kilka porad dla wydłużenia żywotności twojej żeliwnej patelni:

 

  • Nigdy nie pozostawiaj wody w patelni i nigdy nie pozwalaj, aby nasiąkała, ponieważ może doprowadzić to do rdzewienia.
  • Jeżeli pozwoli się na kontakt gorącej patelni z zimną wodą, to może dojść do odkształceń. Żeby temu zapobiec pozwolić patelni ostygnąć lub czyścić ją bardzo gorącą wodą.
  • Jeżeli nie zetrze się nadmiaru oleju podczas sezonowania, na patelni może zostać lepka powłoka. Jeżeli to możliwe, używać tłuszczów stałych.
  • Jeżeli do żeliwnej patelni grillowej załączono pokrywę, nie przechowywać pokrywy na patelni. Może to zatrzymać wilgoć z powietrza pomiędzy pokrywą a patelnią, co może doprowadzić do rdzewienia.
  • Podczas czyszczenia patelni w zlewie, wyłożyć zlew ręcznikami, aby zapobiec zadrapaniom na spodzie patelni.
  • Podczas ponownego sezonowania nagrzej swój piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. To pozwoli tłuszczowi przekroczyć punkt dymienia i zacząć rozpadać się, co umożliwi jego połączenie się z żeliwną patelnią, tworząc gładką powierzchnię.
  • Podczas ponownego sezonowania w piekarniku, umieścić patelnię do góry dnem i umieścić folię po spodem, aby pozwolić wyciec nadmiarowi tłuszczu w czasie tego procesu.

  

Niezależnie od tego, którą metodę uważasz za najlepszą do czyszczenia żeliwnej patelni grillowej, zachowaj regularność i pilność czynności pielęgnacyjnych po przyrządzeniu żywności. Przy dobrym utrzymaniu, patelnie żeliwne z czasem stają się coraz lepsze. Pozwól, aby przez lata odkładały się warstwy wzbogacającego smak sezonowania, które pozwoli przygotować przepyszne jedzenie, dla którego goście będą od czasu do czasu powracać. 

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola