Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jak czyścić stal nierdzewną

  • Wysłany
  • 0
Jak czyścić stal nierdzewną

Jak czyścić stal nierdzewną

 

Stal nierdzewna jest wszędzie w komercyjnej kuchni i nic dziwnego - to wytrzymały, łatwy w czyszczeniu materiał, który też świetnie wygląda. Ale nie jest to materiał, który całkowicie nie wymaga uwagi i może nawet zacząć rdzewieć, jeżeli nie będzie się go odpowiednio konserwować. Na szczęście odpowiednie dbanie o sztućce, naczynia, stoły robocze, zlewy, a nawet wyposażenie ze stali nierdzewnej jest proste. Czytaj dalej, aby poznać najlepszy sposób czyszczenia stali nierdzewnej i utrzymać świetny wygląd swoich urządzeń, naczyń i sztućców przez wiele lat!

 

Co to jest stal nierdzewna?

 

W przeciwieństwie do żelaza czy stali, która łatwo koroduje, stal nierdzewna zawiera dodatkowe metale jak chrom czy nikiel. Nie należy mylić stali nierdzewnej ze stalą galwanizowaną - stal galwanizowana to zwykła stal, której powierzchnia została powleczona warstwą cynku.

 

Pomimo tego, że dostępnych jest wiele różnych "serii" (inny skład) stali nierdzewnej, dwie z najpopularniejszych, które można znaleźć w branży gastronomicznej to seria 400 i 300.

  • Stal nierdzewna z serii 400 zawiera chrom
  • Stal nierdzewna z serii 300 zawiera zarówno chrom jak i nikiel dla najlepszej wytrzymałości i odporności na korozję

 

Bez wchodzenia w zbytnie szczegóły techniczne, dodanie tych metali w określonych procentach do stali nierdzewnej zmienia jej skład aż do poziomu atomów i tworzy niewidzialną powłokę na powierzchni, która chroni metal przed korozją.

 

Ponieważ ta powłoka na grubość milionowych części centymetra, może ona zostać uszkodzona. Trzy podstawowe rzeczy, które mogą uszkodzić warstwę ochronną i pozwolić na rozwój korozji to:

  • Uszkodzenia mechaniczne - Wszystko co może zadrapać powierzchnię stali, w tym wełna stalowa, druciane szczotki i skrobki
  • Osady i woda - Twarda woda pozostawiona na powierzchni zawsze zostawi zacieki i rozbije warstwę ochronną, podobnie jest z resztkami żywności
  • Chlorki - Obecne w wodzie, żywności, soli kuchennej, ale przede wszystkim w wielu domowych i przemysłowych środkach czystości

 

Porady odnośnie pielęgnacji i czyszczenia stołów roboczych, zlewów i wyposażenia

Microfiber Cleaning Products

 

  • Używaj odpowiednich przyborów czyszczących: miękkie ścierki, mikrofibra, gąbki, czy plastikowe zmywaki są najlepsze. Unikać używania skrobek, drucianych szczotek, wełny stalowej lub innych rzeczy, które mogłyby zadrapać powierzchnię.
  • Czyść zgodnie z liniami wykończenia: stal nierdzewna zazwyczaj posiada wzór, który przebiega w jednym lub drugim kierunku. Jeżeli widzisz takie linie, zawsze najlepiej przecierać lub szorować równolegle do nich. Jest to szczególnie ważne podczas używania czegoś bardziej ściernego od ścierki lub zmywaka.
  • Używać odpowiednich środków chemicznych: Najlepszy środek do czyszczenia stali nierdzewnej będzie zawierać chemikalia alkaliczne, alkaliczne chlorowane lub niechlorowane.

     

    Środki nie tylko czyszczą i zapewniają połysk, ale również pomagają wzmocnić warstwę ochronną. Równie dobrym pomysłem jest częste czyszczenie i dezynfekowania, używając chemikalia o wymaganej mocy. Regularne czyszczenie stali nierdzewnej zapobiega również zasychaniu brudu i plam na powierzchni, przez co nie trzeba będzie wkładać dużo wysiłku w czyszczenie!

    W przypadku środków na bazie cytrusów, wybielaczy i środków odkamieniających, kluczem jest ich staranne spłukanie po użyciu.

 

  • Zminimalizować wpływ twardej wody: Jeżeli woda jest twarda zastosowanie systemu uzdatniającego wodę jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem, ale może nie być praktyczne w każdej sytuacji. Jeżeli woda jest twarda i nie ma możliwości uzdatnienia jej w całym lokalu, warto nie pozwalać jej przebywać przez dłuższy czas na powierzchni stali nierdzewnej i usuwać ją jak najszybciej.

 

Co zrobić, gdy zobaczę pierwsze ślady rdzy na wyposażeniu ze stali nierdzewnej?

 

Nawet przy właściwym czyszczeniu i pielęgnacji, na przestrzeni długich okresów mogą pojawić się plamy rdzy. Postępować z krokami poniżej, aby pomóc odnowić swoje produkty ze stali nierdzewnej.

1. Ustalić przyczynę korozji. Niezależnie od tego czy została spowodowana czynnikami mechanicznymi, osadami, wodą lub chlorkami/chemikaliami, konieczne jest ustalenie przyczyny korozji, aby móc ją wziąć pod uwagę w przyszłości i poprawić pielęgnację i czyszczenie.

2. Używać nieściernego zmywaka, aby usunąć rdzę z produktu. Nie aplikować wody czy chemikaliów na zmywak - po prostu użyć zmywaka na metalu. Delikatnie przecierać zgodnie z liniami na stali nierdzewnej.

Porada: Wypróbuj zmywak na małym, schowanym obszarze stali nierdzewnej, aż do "wyczucia" ilości wymaganego nacisku.

3. Nałożyć pastę lub proszek czyszczący, używając miękkiej ścierki lub szmatki z mikrofibry na rdzewiejący obszar.

4. Zwilżyć inną część ścierki i usunąć nadmiar pasty czy proszku.

5. Regularnie używać środka dostosowanego do polerowania stali nierdzewnej, aby pomóc usunąć wszelkie zardzewienia ze stali i pozwolić na odnowienie się powłoki. Pamiętać, żeby starannie umyć powierzchnie wchodzące w kontakt z żywnością w kuchni, po użyciu środka do polerowania.

 

Pielęgnacja sztućców ze stali nierdzewnej

Sztućce

 

Sztućce ze stali nierdzewnej starczą na dłużej i będą lepiej wyglądać, jeżeli weźmiesz pod uwagę następujące porady:

  • Usunąć wszystkie resztki żywności ze swoich sztućców najszybciej jak to tylko możliwe.
  • Namoczyć przez około 20 minut w odpowiednim środku chemicznym.
    • Nie zapominać o wymianie roztworu do namaczania po paru cyklach, w przeciwnym razie chemikalia i cząstki żywności będą się gromadzić i zmniejszać jej wydajność
  • Podobnie jak z innymi rzeczami ze stali nierdzewnej, twarda woda i detergenty o dużej zawartości chlorków z czasem rozbiją powłokę ochronną. Tak długo jak zachowa się odpowiednie procedury namaczania i suszenia, a zmywarka właściwie będzie spłukiwać, to detergenty wysokiej jakości czy produkty dezynfekujące nie powinny uszkodzić twoich sztućców.

 

Naczynia ze stali nierdzewnej

Miska

 

Większość ogólnych porad odnośnie pielęgnowania stali nierdzewnej można zastosować do naczyń. Kilka innych uwag:

 

  • Bezpośredni kontakt z solą może powodować wżery - zawsze dodawać sól do gotującej się wody, aby ją rozpuścić.
  • Plastikowe, drewniane lub silikonowe/gumowe przybory zminimalizują uszkodzenia powierzchni.
  • Naczynia będą dłużej służyć, jeżeli będą myte ręcznie przy użyciu gorącej, namydlonej wody. Zawsze szorować w kierunku linii na powierzchni metalu.
  • Sezonować naczynia przed pierwszym użyciem; powtarzać proces tak często, jak to konieczne.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola