Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Grill kontaktowy - rodzaje, cechy i najczęściej zadawane pytania.

  • Wysłany
  • 0
Grill kontaktowy - rodzaje, cechy i najczęściej zadawane pytania.

 

CO TO JEST GRILL KONTAKTOWY?



Przemysłowy grill kontaktowy (znany również jako urządzenie do panini) to potężne, komercyjne urządzenie, które wykorzystuje połączenie płyt grzewczych i nacisku, aby szybko przyrządzać żywność. Dostępne są modele pojedyncze i podwójne, bardzo wszechstronne urządzenia, które są doskonałe do użytku w restauracjach, lokalach serwujących na wynos, budkach, kawiarniach i wielu innych.




zobacz wszystkie grille kontaktowe



OBJAŚNIENIE PŁYT GRILLÓW KONTAKTOWYCH



Grille kontaktowe działają poprzez używanie potężnych elementów grzewczych, które podgrzewają płyty. W związku z tym, każdy rodzaj płyty ma swoje właściwości przyrządzania, które zapewniają wyjątkowe rezultaty.

  • Grille kontaktowe z gładką płytą maksymalizują powierzchnię użytkową. Ponieważ więcej płyty wchodzi w kontakt z żywnością, ciepło jest szybciej rozprowadzane, co przyspiesza czas przyrządzania.

  • Grille kontaktowe z ryflowaną płytą posiadają dwie główne zalety. Po pierwsze, kanały pomiędzy ryflowaniem pomagają odprowadzać tłuszcz i oleje od żywności, co zapewnia zdrowsze posiłki. Po drugie, ponieważ tylko cześć płyty wchodzi w kontakt z żywnością, powstają atrakcyjne linie przypalenia, które dodadzą atrakcyjności stekom, szaszłykom czy panini.

  • Grille kontaktowe z mieszanymi płytami oferują połączenie dwóch rodzajów. Określenie “płyty mieszane” zazwyczaj odnosi się do gładkiej płyty dolnej i ryflowanej płyty górnej. To pozwala szybko przyrządzić żywność oraz zapewnić atrakcyjne linie przypalenia. Jednakże, wzór jest nadawany jedynie na górną stronę żywności. Niektóre większe grille kontaktowe posiadają płytę dolną w połowie gładką i w połowie ryflowaną, aby zapewnić maksymalną wszechstronność.




Płyty grillowe są dostępne w wersjach z różnych materiałów, każdy z wyjątkowymi właściwościami.

  • Płyty żeliwne są prawdopodobnie najczęściej spotykanym rodzajem, ze względu na doskonałe przewodnictwo cieplne. To sprawia, że są doskonałe do ruchliwych miejsce, w których ciągle się przyrządza żywność. Jednakże, płyty żeliwne wymagają okresowego sezonowania i dłużej się nagrzewają niż płyty z innego materiału.

  • Płyty ze stali nierdzewnej są doskonałe, jeżeli twój grill nie pracuje przez cały czas. Płyty szybko się nagrzewają i są świetne do wydajnego podgrzewania żywności. Jeżeli grill ciągle nie pracuje, to używanie nierdzewnych płyt będzie bardziej opłacalne.

  • Płyty ceramiczne są stosunkowo nowym rozwiązaniem. Dzięki użyciu podczerwonych elementów grzewczych pod płytą ze szkła ceramicznego, nagrzewanie jest błyskawiczne – prawie natychmiastowe. Dodatkowo te płyty są niezwykle łatwe w czyszczeniu i zazwyczaj nie wpływają na smak. Ze względu na jakość premium, grille kontaktowe są zazwyczaj droższe niż większość urządzeń w wersji tradycyjnej.



CECHY GRILLÓW KONTAKTOWCH I INNE UWAGI



Wiele grillów kontaktowych wygląda podobnie. Jednak, niektóre modele posiadają cechy, które mogą być bardzo użyteczne w codziennym użytkowaniu w kuchni.

 

  • Moc: grille kontaktowe są dostępne w szerokim zakresie mocy i większość nie musi być bezpośrednio podłączona do sieci. Im więcej mocy ma grill, tym szybciej powinien się nagrzewać i przyrządzać żywność. Niektóre z najpotężniejszych modeli mogą wymagać podłączenia za pomocą dwóch wtyczek 13 A.

  • Timery: chociaż można kupić oddzielne czasomierze odliczające, grille kontaktowe z wbudowanymi timerami mogą być szczególnie użyteczne, żeby zmniejszyć marnotrawstwo i zapewnić równomierne wykończenie za każdym razem.

  • Płyty obrotowe: płyta obrotowa naturalnie dopasowuje się żywności, więc bardziej prawdopodobne jest uzyskiwanie jednakowych rezultatów. Grille kontaktowe ze standardowymi zawiasami mogą czasami rozgnieść nierówne produkty lub przypalić niektóre miejsca.

  • Tace ociekowe: większość grillów kontaktowych posiada strefę, do której odpływa tłuszcz i olej z żywności. Warto rozważyć jak miałaby być czyszczona ta strefa po zakończeniu używania.

  • Tryby oszczędzania energii: oszczędzanie energii i zmniejszanie kosztów użytkowania, tam gdzie to możliwe, jest bardzo przydatne. Grille kontaktowe z trybami oszczędzania energii są doskonałe podczas bardziej spokojnych okresów, w czasie których nie chcesz całkowicie wyłączyć urządzenia.

 

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA




Jaka jest różnica między grillem kontaktowym a urządzeniem do panini?



Żadna. Grille kontaktowe są doskonałe nie tylko do przyrządzania panini, ale sprawdzą się również do przyrządzenia jaj sadzonych, smażonego bekonu czy burgerów wołowych jakości premium.



Jaka jest różnica między grillem kontaktowym a płytą grillową?



Grille kontaktowe i płyty grillowe są bardzo podobne. Główną różnicą jest to, że grill kontaktowy zazwyczaj posiada płytę górną, podczas gdy płyta grillowa tylko jedną płytę użytkową. Jednakże, ze względu na to, że płyty grillowe posiadają tylko jedną płytę, to zazwyczaj mają większą powierzchnię przyrządzania w porównaniu do grillów kontaktowych, co czyni je doskonałymi do przyrządzania kilku porcji jednocześnie.



Jaka jest różnica między grillem kontaktowym a urządzeniem typu salamander?



Jak wskazuje nazwa, grill kontaktowy przyrządza poprzez bezpośredni kontakt z płytą grzewczą, podczas gdy opiekacze typu salamander używają ciepła do przyrządzania i podgrzewania dań.



Czy trzeba sezonować grille kontaktowe? Jak?



Grille kontaktowe z żeliwnymi płytami wymagają sezonowania przed pierwszym użyciem. Najlepiej sprawdzić instrukcję obsługi danego urządzenia.



Dlaczego należy sezonować żeliwne płyty grzewcze?



Sezonowanie zapobiega przywieraniu żywności do płyty. Dodatkowo proces sezonowania zapobiega rdzewieniu.



Dlaczego powłoka schodzi z płyt grilla?



Jeżeli komercyjny grill kontaktowy jest reklamowany jako posiadający żeliwną płytę, to tak właśnie jest. Solidny kawałek żeliwa został specjalnie zaprojektowany do ciągłego użytkowania w zastosowaniu przemysłowym. W związku z tym, nie ma żadnej powłoki.




Jeżeli zauważysz czarne okruchy lub wydaje się, że płyta się niszczy, całkiem prawdopodobne jest, że to przypalone resztki żywności. Można uniknąć tego problemu w przyszłości poprzez odpowiednie sezonowanie grilla, po starannym wyczyszczeniu. Ilość czyszczenia można ograniczyć poprzez używanie komercyjnego papieru do panini

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola