Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Gofrownica

22 Feb 2017

Gofrownica

 

Pyszne gofry są idealnym dopełnieniem każdego menu. Kluczowy jest dobry przepis (który jest sekretem każdego kucharza), jednak nie bez znaczenia jest odpowiednia gofrownica. Domowe gofrownice zazwyczaj nie nadają się do przyrządzania gofrów w profesjonalnej kuchni (nie mówiąc o tym, że często nie sprawdzają się nawet w domowych warunkach). Odpowiednie urządzenie zminimalizuje ryzyko gumowatych, albo niedopieczonych w środku gofrów.

Rodzaje gofrownic

 

Zacznijmy od tego, że w zależności od Twoich potrzeb, powinieneś wybrać urządzenie o odpowiedniej mocy. Najczęściej, gofrownica gastronomiczna ma moc 1600W -2200W. Są modele, które mają ponad 4000W, ale są to już urządzenia służące do przygotowywania naleśników holenderskich czy gofrów na bazie cukru perłowego. Zazwyczaj w pełni wystarczająca jest moc ok 2000W, dzięki której urządzenie dosyć szybko upiecze produkt.

Wkłady

 

Wiele gofrownic ma wymienne wkłady – przygotujesz w ten sposób nie tylko gofry, ale również tosty, churros, holenderskie naleśniki, albo gofry o różnych kształtach i wielkościach.

 

Jeżeli zależy Ci na niezawodności, wybierz gofrownicę z żeliwnymi wkładami oraz elementami ze stali nierdzewnej. Żeliwo jest bardzo trwałe, a przy tym może nagrzewać się do wysokich temperatur (ok 330 stopni) oraz utrzymuje ciepło przez długi czas. Żeliwne gofrownice są zazwyczaj ciężkie (nawet ponad 30 kg), ale traktuj to jako zaletę – dzięki temu urządzenie jest stabilne, co jest niezwykle ważne biorąc pod uwagę temperaturę do jakiej może się rozgrzać. Stabilność jest dodatkowo wspomagana przez antypoślizgowe podkładki, które są standardem u najlepszych producentów.

 

Podwójna czy pojedyncza?

 

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Zazwyczaj, większość producentów oferuje zarówno pojedyncze jak i podwójne modele o tych samych parametrach – wybór zależy od tego ile gofrów serwujesz. Jeżeli nie jest to flagowa pozycja w Twoim menu, spokojnie wystarczy pojedyncza gofrownica, jeżeli natomiast Twoi goście ustawiają się po nie w kolejce, zastanów się nad kupnem podwójnej gofrownicy.

Czyszczenie

 

Odpowiednie utrzymanie czystości jest niezwykle ważne w przypadku każdego sprzętu. Nie inaczej jest z gofrownicą. Po każdym użyciu (oczywiście nie po każdym gofrze, ale po wyłączeniu) należy przetrzeć całą gofrownicę wilgotną szmatką.

 

Posiadacze gofrownic z wymiennymi wkładami mają nieco łatwiej, ponieważ mogą je dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą przy użyciu mydła, bądź w zmywarce. Niezależnie od tego czy masz wyjmowane wkłady czy nie, powierzchnia, która dotyka jedzenia musi być zawsze dokładnie oczyszczona z resztek jedzenia i tłuszczu.

Wytrawne gofry

 

A na sam koniec, podsuwamy propozycję gofrów na słono!

 

Czego potrzebujesz?

 

Ciasto:

 

• mąka 1 szkl.

• mleko 1/2 szkl.

• jajko 1 szt.

• proszek do pieczenia 1 łyżeczka

• sól 1/2 łyżeczki

• chili 1/4 łyżeczki

• olej 1 łyż.

• ser żółty 150 g

 

Do gofrów:

 

• Mozzarella

• Szynka

• Pomidory suszone

• Pietruszka

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól oraz chili. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj olejem, wlej cienką warstwę ciasta, pozwól aby się lekko upiekło (ciasto musi być blade – jedyne czego chcemy to żeby nie było płynne). Następnie posyp warstwą startego sera żółtego – rozłóż równomiernie i polej to wszystko kolejną warstwą ciasta. Ciasto koniecznie musi przykrywać ser, bo inaczej przypali się i przylgnie do gofrownicy. Upiecz gofry.

 

Na upieczone, gorące gofry połóż cienkie plastry suszonych pomidorów, pokrojoną szynkę oraz mozzarellę.

 

Udekoruj pietruszką i zajadaj!

 

W ofercie XXLgastro znajdziesz szeroki wybór profesjonalnych gofrownic. Sprawdź!

Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz