Frytownica
Frytownica jest jednym z tych sprzętów, które po prostu warto mieć w swojej kuchni. Jest ogromnym ułatwieniem w procesie głębokiego smażenia wszelakich produktów, nie tylko ziemniaków! Wbrew pozorom, potrawy przygotowane we frytownicy są zdrowsze, ponieważ podczas krótszego smażenia, w mniejszym stopniu nasiąkają tłuszczem!
Jaką frytownicę wybrać?
Możesz wybierać spośród frytownic zasilanych energią elektryczną lub gazową oraz modeli nastolnych (wolnostojących) i do zabudowy. Pojemność frytownic też jest bardzo różnorodna….a więc co wybrać?
Pierwszym kryterium powinno być zasilanie – jeżeli Twoje podłączenie jest dosyć słabe i boisz się przeciążeń, zdecyduj się raczej na frytownicę gazową. Jeśli priorytetem jest obniżanie kosztów, wybierz frytownicę zasilaną tańszym źródłem energii.
Kolejną ważną kwestią jest pojemność frytownicy – na rynku dostępne są małe urządzenia o pojemności 2 litrów, oraz naprawdę spore maszyny, które pomieszczą aż 30 litrów! Jeżeli prowadzisz lokal, w którym sprzedajesz dużo porcji frytek, najlepszym wyborem będzie zakup sporej frytownicy, tak żeby Twoi klienci nie musieli za długo czekać na swoją kolej. Oprócz pojemności, bardzo ważna jest moc frytownicy. Im wyższa, tym olej szybciej się nagrzeje do odpowiedniej temperatury. W profesjonalnej kuchni powinno się używać frytownic o mocy wyłącznie powyżej 2000 W.
Kupno frytownicy najlepiej planować jeszcze w procesie projektowania kuchni, gdyż wtedy możemy bez problemu kupić model do zabudowy – później wiąże się to z wycinaniem blatów, szafek, albo przebudową całej kuchni.
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia frytownicy pamiętaj żeby ją wyłączyć! Jest to bardzo ważne, gdyż mogłoby dojść do porażenia prądem, uszkodzenia Twojego ciała lub sprzętu. Dodatkowo, frytownica musi być całkowicie wystudzona.
Wyłączone? Ok, to zaczynamy!
1. Wyjmij kosz i zanurz go w ciepłej wodzie z detergentem i środkiem do mycia pieców. Niech poleży tak jakiś czas, a Ty w tym czasie….
2. Wylej zużyty olej, a nadmiar wytrzyj ręcznikiem papierowym.
3. Wyskrob zaschnięty tłuszcz, a jeżeli jest bardzo uparty i nie chce odejść od ścianek…ugotuj w komorze rozrobiony z wodą ocet. Jeżeli zdecydujesz się na ten sposób, na koniec dokładnie wypłucz frytownicę! Jeżeli zawiedzie Cię również ocet, zaschnięty tłuszcz bardzo łatwo usuniesz bezpiecznymi w kontakcie z pożywieniem środkami.
4. Wyjmij wszystkie filtry – je również musisz dokładnie wyczyścić. Dodatkowo, wielu producentów zaleca wymianę filtrów mniej więcej co 15 użyć.
5. Dokładnie umyj frytownicę z zewnątrz – mokra szmatka nada się do tego idealnie.
6. Wysusz wszystkie części – woda w układzie może spowodować porażenie prądem, albo awarię urządzenia.
Niezależnie od tego jaki model wybierzesz, odpowiednia konserwacja frytownicy zapewni jej dłuższy żywot. Olej powinien być wymieniany mniej więcej co 10 użyć, jednak jeżeli widzisz ze drastycznie zmienił kolor bądź zapach, wymień go nawet wcześniej! Zwłaszcza produkty panierowane bułką tartą mają tendencję do szybszego „zużywania” oleju.
Doradcy XXLgastro pomogą Ci wybrać odpowiedni model frytownicy oraz odpowiedzą na wszelkie pytania dotyczące produktu.