Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Dbaj o detale - trendy w porcelanie

Dbaj o detale - trendy w porcelanie

Kształt talerzy


Razem z naszymi ekspertami przestudiowaliśmy ostatnie trendy w zastawie stołowej.


Czy jesteśmy zaskoczeni wynikami naszej analizy? Co jest najmodniejsze, a co powinieneś sobie odpuścić? Aby się dowiedzieć, przeczytaj nasz poradnik!



Odpowiednia zastawa stołowa jest niezwykle ważna. Każdy to wie. Właściwy kolor, kształt, a nawet materiał wykonania talerzy może polepszyć, albo znacząco pogorszyć doświadczenia naszych Gości. Na ładnym talerzu smakuje po prostu lepiej, a dodatkowo, ciekawe podanie może sprawić, ze Goście zaczną robić zdjęcia Twoich potraw i wrzucać je na swoje kanały w mediach społecznościowych, a Ty zyskujesz bezpłatny marketing szeptany (który jest bardzo skuteczny). Dlatego wybór talerzy nie powinien być przypadkowy – od czego jest uzależniony? Odpowiedź niżej!

 

Dostosuj do swojego menu




Istnieje „plate code”, czyli pewien zbiór zasad dotyczących serwowania poszczególnych rodzajów jedzenia i produktów na odpowiednich talerzach. Na przykład, najlepsze restauracje serwują makarony w głębokich talerzach, tak, by makaron z nich nie wypadał. Inaczej wygląda talerz, na którym serwujemy przystawki, czyli tzw. „tapas”, a inaczej talerz na starter, np. sałatki. Generalna zasada: trzymaj się jednego motywu talerzy, tak, żeby dobór nie wyglądał na przypadkowy.


Obecnie możesz wybierać spośród talerzy o przeróżnych kształtach i kolorach – finezyjne talerze w kształcie ryb lub egzotycznych kwiatów, złote, czarne, z porcelany, a nawet kamienia! Przy wyborze sugeruj się tematem przewodnim swojego lokalu – jeżeli podajesz szybkie, tańsze dania, najlepiej wybierać talerze, które sprawiają wrażenie lekkich. Bar mleczny, albo domowa kuchnia? Ostatnio modne stały się talerze, które wyglądają na żywcem wzięte z PRL-u, a do tego pasują bardzo ciekawe emaliowane kubki (i są naprawdę bardzo ładne!). Mamy też coś dla ekskluzywnych restauracji – dwustronnie szkliwione talerze w niezwykłych, nieregularnych kształtach, które wyglądają jak małe dzieła sztuki.

 

Co do samych kształtów…





• Trójkątne talerze



Nadal najrzadziej spotykane, ale zyskujące coraz większą popularność. Ich kształt pozwala na tworzenie bardzo ciekawych kompozycji, zwłaszcza deserowych. Przykładowo – umieszczamy kawałek ciasta w jednym z rogów talerza, a na pozostałej powierzchni możemy położyć owoce lub inne ozdoby. Ich ciekawy wygląd dodaje świeżości i polotu serwowanym daniom i sprawia, że Gość na pewno Cię zapamięta – w końcu nadal bardzo mało lokali oferuje talerze o tak niezwykłym kształcie. Dobrze się sprawdzą w menu lunchowym.


• Kwadratowe talerze



Niegdyś bardzo popularne, były synonimem nowoczesnej kuchni. Teraz, gdy dania serwowane są na płytach z łupka lub na talerzach, które nawet nie przypominają talerzy, ich blask delikatnie przygasł i nie wywołują już takiego zdziwienia wśród Gości, jednak nadal są często wybierane. Najlepiej wyglądają z małymi porcjami jedzenia, często udekorowanego kiełkami, jadalnymi kwiatami lub korzonkami dlatego są silnie kojarzone z kuchnią azjatycką.


• Owalne/okrągłe talerze



Nieśmiertelny kształt tych talerzy jest tak uniwersalny, że nigdy nie wyjdzie z mody. Pasuje dosłownie do każdego rodzaju kuchni oraz przedziału cenowego. Oprócz oczywistych korzyści wynikających z ich wielu zastosowań, są one również niezwykle poręczne – łatwe w przechowywaniu i co najważniejsze – najłatwiej je czyścic. Fakt, że wybierzesz okrągłą porcelanę nie oznacza wcale nudy na stole – do wyboru masz przecież mnóstwo kolorów i materiałów! Na koniec dodamy, że ten kształt pozostaje jednym z ulubionych, ponieważ niektórzy szefowie kuchni nie chcą niczym odwracać uwagi swoich Gości od jedzenia.

 


• Coupe



Stosunkowo nowy trend – talerze coupe, które czasami nazywane są „ściętą miską’. Są bardzo eleganckie i są jednymi z najczęściej wybieranych modeli, zaraz po okrągłych talerzach. Ich minimalistyczny charakter sprawia, że świetnie służą jako płótno, tło dla dzieł sztuki naszego szefa kuchni. Dodatkowo, pasują do większości rodzajów kuchni.






• Prostokątne talerze



Mogą mieć zarówno proste jak i zaokrąglone brzegi. Stają się coraz bardziej popularne, jednak rzadko zdarza się by serwowano na nich główne dania – zazwyczaj służą do podawania przystawek albo deserów – np. mix kilku ciastek na jednym talerzu. Prostokątny kształt sprawia, że talerz jest podłużny dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako talerz do ryby z frytkami, albo burgera z frytkami.




Kolor i materiał



Twoje talerze powinny kolorystycznie pasować do motywu przewodniego wnętrza, ale warto wyposażyć kuchnię w jeden lub dwa dodatkowe kolory (wystarczy kilkanaście talerzy) – w razie gdybyś zdecydował się serwować danie, które lepiej wygląda na tle danego koloru.

 





Czego na pewno się wystrzegać? Absolutnie niedopuszczalne jest podawanie dań na różnych rodzajach talerzy. Wiadomo, że inaczej podasz sałatkę, inaczej pierogi, a jeszcze inaczej mięso, jednak zadbaj, by talerze miały ten sam motyw. A kompletne faux pas to podanie do jednego stolika dania na zupełnie innych talerzach, gdy osoby przy stoliku zamówiły to samo danie – pokazuje to niedbalstwo managera lokalu. Jeżeli zdarzy Ci się taka sytuacja należy Gości niezwłocznie przeprosić i wyjaśnić dlaczego zaszła taka sytuacja – uwierz, Goście zwracają uwagę na takie rzeczy.


Zadbaj też, aby Twoje talerze nie były obtłuczone – niektórzy dobrzy producenci oferują nawet kilkuletnią gwarancję na obtłuczenia i pęknięcia.

 





W XXLgastro znajdziesz mnóstwo linii porcelany, przez co na pewno dobierzesz odpowiedni zestaw do swojego lokalu!

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola