Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

ZAKUP PROFESJONALNEJ FRYTOWNICY

  • Wysłany
  • 0
ZAKUP PROFESJONALNEJ FRYTOWNICY

ZAKUP PROFESJONALNEJ FRYTOWNICY

Niezależnie czy smażysz rybę, kurczaka, pączki czy frytki, przemysłowa frytownica to doskonałe urządzenie do przyrządzania przepysznych i chrupiących produktów. Jednakże, wybór właściwej frytownicy z tak szerokiego zakresu może na początku wydawać się przytłaczające. Dla wielu firm, profesjonalna frytownica to główne urządzenie do przyrządzania, więc niezbędne jest, aby zrozumieć cechy i ograniczenia urządzenia przed jego zakupem.

RODZAJE PRZEMYSŁOWYCH FRYTOWNIC

Frytownice można podzielić na trzy ogólne kategorie – frytownice nastawne, frytownice wolnostojące i frytownice indukcyjne.

  • Frytownice nastawne są zazwyczaj mniejsze i projektowane do ustawienia na blatach roboczych czy ladach. Świetne do miejsc z ograniczoną przestrzenią. Dostępne w wersji pojedynczej lub z dwiema komorami.
  • Frytownice wolnostojące posiadają dużą pojemność, dużą wydajność i są doskonałe do codziennej pracy ciągłej. Wiele modeli wolnostojących posiada wbudowane jednostki filtrujące w podstawie, aby pomóc usunąć okruchy z oleju.
  • Frytownice Indukcyjne mogą być zarówno nastawne, jak i wolnostojące. Używając najnowszej technologii przyrządzania indukcyjnego, te urządzenia zostały zaprojektowane, aby zwiększyć wydajność użytkową, zmniejszyć koszty utrzymania oraz przyspieszyć czyszczenie.

Ponadto istnieją wyspecjalizowane rodzaje frytownic, które zostały zaprojektowane, aby osiągać najlepsze rezultaty w danych zadaniach np. frytownice do pączków, frytownice bezolejowe oraz frytownice combi, które są połączone z innymi urządzeniami, aby zapewnić maksymalną wszechstronność.

CECHY I ZALETY

  • Moc i pojemność: niezależnie od tego czy spodziewasz się nagłych wzrostów popytu czy stałego, dużego obrotu żywnością, należy rozważnie przemyśleć moc i pojemność oleju frytownicy. Urządzenia wysokiej mocy zazwyczaj szybciej się nagrzewają i szybciej odzyskują temperaturę (proces czasami zwany czasem reakcji), co oznacza przetwarzanie większej ilości żywności w krótszym czasie. Podobnie, jeżeli używasz frytownicy tylko okazjonalnie, mniejsza frytownica półprzemysłowa może być bardziej wydajna na dłuższą metę. Chociaż używanie urządzenia wysokiej mocy zapewnia możliwość przyrządzenia dużej ilości produktów za jednym razem, jest to jednoznaczne z większymi wymiarami i większym zużyciem oleju, a to może spowodować zajęcie dużej ilości tak cennej przestrzeni kuchennej i zwiększenie zużycia energii.
  • Rodzaj zasilania: przemysłowe frytownice zazwyczaj wykorzystują podłączenia gazowe lub elektryczne, a modele o największej mocy wymagają bezpośredniego i stałego podłączenia do sieci, aby wydajnie działać. Ponieważ różnica w wydajności pomiędzy modelami gazowymi a elektrycznymi jest znikoma, wybór zazwyczaj zależy od preferencji użytkownika i dostępności podłączenia gazowego lub elektrycznego.
  • Pojedyncza lub podwójna komora: główną zaletą frytownic dwukomorowych jest możliwość oddzielnego przyrządzania dwóch rodzajów żywności w różnych temperaturach, bez ryzyka zakażeń krzyżowych. Dodatkowo modele podwójne są czasami uznawane za bardziej wydajne, ponieważ można korzystać tylko z jednej komory, gdy jest mniejszy ruch. Jednakże, duży pojedynczy zbiornik może pomieścić większe kosze, pozwalając na hurtowe smażenie, podczas ruchliwych okresów.
  • Ilość koszy: wiele koszy pozwala na przyrządzenie większej ilości produktów na raz, jednakże w mniejszych ilościach niż przy dużych, pojedynczych koszach. Używanie frytownicy z dużą, pojedynczą komorą pozwala na korzystanie z kilku małych koszy lub z jednego dużego, w zależności od menu.
  • Manualna lub programowana: komercyjne kuchnie mogą być bardzo ruchliwe, więc niektóre frytownice posiadają opcję powiadamiania o zakończeniu przyrządzania. Niektóre z modeli najwyższej jakości nawet podnoszą kosz, gdy żywność zostanie przyrządzona. Pomimo tego, że modele programowane mogą kosztować więcej, to w znaczący sposób oszczędzają czas.
  • Koszty użytkowania: bez wątpienia największym kosztem użytkowania profesjonalnej frytownicy jest olej do smażenia. Gdy olej zostanie wykorzystany, jakość i smak smażonej żywności może ulec pogorszeniu – więc olej powinien być często wymieniany. Wiele nowoczesnych frytownic jest projektowana do wydłużania przydatności oleju dzięki inteligentnej filtracji lub zastosowaniu strefy zimna, która zapobiega przypalaniu się okruchów i zanieczyszczaniu oleju. Ze względu na rozmiary i złożoność systemów filtracyjnych, są one głównie dostępne w modelach wolnostojących.
  • Wymiary: wolnostojące frytownice są dostępne w zakresie od wąskich po te z dwiema komorami. Ze względu na dostęp tak zróżnicowanych wymiarów, ważne jest, aby urządzenie pasowało do miejsca, w którym ma zostać ustawione.

PORADA: Zużyty olej może zazwyczaj zostać poddany recyklowaniu, są nawet firmy, które go skupują. Zużyty olej może szybko zablokować odpływy, więc należy go zutylizować w odpowiedni sposób.

CZYSZCZENIE I UTRZYMANIE

Czyszczenie jest jedną z najbardziej czasochłonnych czynności kuchennych, więc ważne jest by rozważyć jak długo zajmie czas czyszczenia i utrzymania. Najłatwiejszą metodą usuwania zużytego oleju jest użycie przedniego zaworu spustowego, który jest dostępny w wielu komercyjnych modelach nastawnych czy wolnostojących – wystarczy tylko się upewnić, że olej ostudził się przed spuszczeniem i używa się odpowiedniego pojemnika zbiorczego np. wiadra ze stali nierdzewnej. Jeżeli frytownica nie posiada zaworu spustowego, to zbiornik oleju i elementy grzewcze mogą zazwyczaj być całkowicie wyjęte, aby ułatwić opróżnienie i wyczyszczenie urządzenia.

Większość koszy do frytownic można zwykle umyć w komercyjnej zmywarce lub zmywarce do naczyń i przyborów.

Zewnętrzna część frytownicy może zazwyczaj być czyszczona w taki sam sposób jak inne urządzenia cateringowe.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Co to jest frytownica indukcyjna?

Frytownica indukcyjna to nowy rodzaj frytownicy. Zamiast elementów grzewczych zanurzonych w oleju, to cały zbiornik jest podgrzewany poprzez indukcję. Takie rozwiązanie posiada liczne zalety. Frytownica jest wydajna, szybciej się nagrzewa i łatwiej się ją czyści – w szczególności w porównaniu z urządzeniami z elementami grzewczymi zamocowanymi na stałe. Dobrym przykładem komercyjnej frytownicy indukcyjnej jest ten model marki Buffalo.

Czy muszę zakupić pokrywę do swojej frytownicy?

Podczas gdy wiele urządzeń posiada pokrywy w standardzie, nie wszystkie je mają. Chociaż pokrywy nie są używane podczas smażenia, to stanowią wydajną ochronę przed wpadaniem ciał obcych do oleju, gdy frytownica nie jest używana.

Dlaczego moja frytownica się sama wyłączyła?

Palący się olej jest bardzo niebezpieczny, więc większość frytownic posiada wbudowane systemy bezpieczeństwa, które automatycznie wyłączają urządzenie, gdy temperatura jest zbyt wysoka. Zazwyczaj wystarczy wcisnąć przycisk resetowania, aby rozwiązać ten problem, jednak warto poświecić czas na sprawdzenie przyczyn przeciążania, jeżeli to częste zjawisko.

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola