Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Wszystko co musisz wiedzieć o pakowarkach próżniowych

  • Wysłany
  • 0
Wszystko co musisz wiedzieć o pakowarkach próżniowych

 

CO TO JEST PAKOWARKA PRÓŻNIOWA?



Komercyjna pakowarka próżniowa to profesjonalne urządzenie zaprojektowane do szybkiego usuwania powietrza ze specjalnych worków próżniowych. To pozwala na przechowywanie żywności przez dłuższe okresy, w porównaniu do samego chłodzenia.




Gotowanie metodą sous vide również staje się możliwe, ponieważ nic nie wnika i nie wypływa ze zgrzanego worka. Jeżeli nie masz pewności, która pakowarka próżniowa jest odpowiednia dla twojej firmy, to poniższy poradnik powinien pomóc.




Zobacz wszystkie pakowarki próżniowe.



CO JEST POTRZEBNE DO PRÓŻNIOWEGO PAKOWANIA ŻYWNOŚCI?



Będą potrzebne worki i pakowarka próżniowa. Istnieją dwa rodzaje komercyjnych pakowarek próżniowych – listwowe i komorowe.




Pakowarki próżniowe zgrzewają worki na zewnątrz urządzenia, podczas gdy komorowe posiadają zbiornik, który mieści cały worek wewnątrz. Poniższy film pokazuje jak działa pakowarka próżniowa.




Istnieją również dwa rodzaje worków próżniowych – moletowane i gładkie. Każdy rodzaj ma taką samą funkcję podstawową, jednak, gładkie worki nie są kompatybilne z pakowarkami listwowymi, co opisano poniżej.



LISTWOWE PAKOWARKI PRÓŻNIOWE



Po prostu umieścić krawędź worka moletowanego na listwie zgrzewającej i docisnąć. Konstrukcja worka pozwala na odsysanie powietrza poprzez malutkie kanaliki w plastiku spożywczym. Po uzyskaniu ustawionego poziomu próżni, worek jest szczelnie zgrzewany.



  • Kompaktowe – nie zajmują dużo miejsca podczas pracy czy przechowywania.

  • Przenośne – mogą być używane podczas demonstracji kulinarnych czy na wydarzeniach.

  • Niska moc – mogą być zasilane jedną wtyczką 13 A.

  • Jednostka pomocnicza – mogą być używane jako urządzenia początkowe lub jako pomocnicze/zapasowe, jeżeli istnieje taka potrzeba.



POMOCNA INFORMACJA: listwowe pakowarki próżniowe są zazwyczaj używane do mniejszych ilości. Nie można nimi pakować płynów czy sosów. Tylko dostosowane do worków moletowanych (kosztują więcej niż worki gładkie).




PORADA: dobrym sposobem na obejście tego ograniczenia jest zamrożenie płynu. Należy usunąć wszelkie okruchy lodu przed zgrzaniem worka.



KOMOROWE PAKOWARKI PRÓŻNIOWE



Urządzenia komorowe są dostosowane zarówno do worków gładkich lub moletowanych, chociaż najczęściej używane są worki gładkie, ze względu na różnicę w cenie.




Wystarczy umieścić worek otwartą stroną na listwach zgrzewających. Po zamknięciu pokrywy i rozpoczęciu cyklu, powietrze jest wypompowywane z całej komory. Ponieważ powietrze nie jest usuwane siłą z worka, cały płyn pozostaje na miejscu. To sprawia, że modele komorowe są dostosowane do pakowania sosów, zup czy innych wilgotnych produktów, takich jak curry.



  • Elastyczne – kompatybilne z większością rodzajów worków próżniowych, w tym worków próżniowych w rolce.

  • Pakowarki dużej pojemności pozwalają na pakowanie większych produktów, takich jak kawałki mięsa czy większe płaty ryb.

  • Bardzo szybkie i łatwe w obsłudze.

  • Niektóre modele są programowane, co pomaga zapobiegać uszkadzaniu delikatnych produktów dzięki bardzo precyzyjnej regulacji ciśnienia próżniowego.

  • Modele premium mogą mieć regulowane listwy zgrzewające, zapewaniające elastyczność, gdy chodzi o kształt i rozmiary pakowanego produktu.

  • Mogą być nastawne lub wolnostojące, umożliwiając ich ustawienie tam, gdzie są potrzebne najbardziej.



POMOCNA INFORMACJA: Jeżeli worek nie zostanie właściwie umieszczony lub jeśli się przedziurawi bądź rozerwie podczas procesu zgrzewania, płyny mogą wydostać się do wnętrza komory. To może doprowadzić do dostania się żywności do wnętrza pompy i bardzo czasochłonnego czyszczenia. Niektóre modele posiadają wyłącznik bezpieczeństwa, który pomaga szybko zmniejszyć skutki wycieków.



PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI



Żywność przechowywana w środowisku bez powietrza jest dłużej zdatna do spożycia niż tylko trzymana w lodówce. Jednakże, nie tylko temperatura i wystawienie na powietrze mają wpływ na termin przydatności. Inne czynniki, takie jak wilgoć zawartości, światło i kwasowość mają wpływ. Dokładny termin przechowywania może zależeć również od użytych składników. Niemniej jednak, bardzo pomocne mogą być wytyczne jak długo można przechowywać produkty spożywcze po zapakowaniu próżniowym.

 

Żywność Zwykła długość przechowywania (dni) Długość przechowywania po zapakowaniu próżniowym (dni)
Gotowane mięso 4-5 9-10
Świeże surowe mięso 2-3 9-10
Surowa ryba 2-3 7-8
Pieczywo 1-2 8-10
Sosy/zupy 2-3 10-15
Świeże owoce 4-8 14-18

 

SOUS VIDE



Pakowarki próżniowe są niezbędne, jeżeli planuje się gotowanie metodą sous vide. Poniższy film pokazuje jak pakowarki próżniowe i urządzenia sous vide idą ramie w ramie, aby przyrządzić przepysznie soczyste steki.



NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA


Dlaczego potrzebuję dwóch pakowarek próżniowych?



Ze względów bezpieczeństwa, aby zapobiec zakażeniom krzyżowym żywności surowej i przyrządzonej.




Podobnie jest podczas używania krajalnic, korzystanie z oddzielnych urządzeń to najszybszy i najprostszy sposób. Dobrym pomysłem jest również używanie oznaczeń kuchennych, aby zapobiec przypadkowym zakażeniom krzyżowym. Oczywiście, jeżeli pakujesz próżniowo tylko przyrządzone mięso lub tylko surowe, nie będziesz potrzebować dwóch oddzielnych urządzeń.




PORADA: Jeżeli planujesz zakup dwóch urządzeń, warto jest wybrać urządzenia tego samego typu (komorowe lub listwowe), żeby nie trzeba było kupować różnych worków.



Czy pakowarki próżniowe są warte swojej ceny?



Nawet przy fantastycznym planowaniu jest prawie nieuniknione, że po zakończeniu pracy zostaną resztki żywności. Pakowarki próżniowe mogą w znaczny sposób zmniejszyć marnotrawstwo – co oznacza mniejsze wydatki na składniki i utylizację odpadów. Kosz urządzenia wraz z niskim kosztem worków może łatwo pokryć wydatki wymiany składników jakości premium z biegiem czasu.



Czy są inne sposoby wydłużenia terminu przydatności produktów?



Oprócz komercyjnych lodówek i zamrażarek, pakowarki próżniowe są najbardziej popularną metodą wydłużania terminu przydatności. Jednakże, suszarki spożywcze są bardzo popularne, zwłaszcza jeżeli składniki zaczynają się zbliżać do końca terminu przydatności.



Czy trzeba używać pakowarek próżniowych?



Mogą być okazje, gdzie obecność powietrza w worku jest akceptowalna. Być może marynujesz kawałek ryby lub przechowujesz resztki sosu. W takich przypadkach być może wystarczy dedykowana zgrzewarka. Większość pakowarek próżniowych posiada funkcję samego zgrzewania, więc nie potrzeba oddzielnej zgrzewarki.



Co się stanie w przypadku użycia niewłaściwego worka do pakowania próżniowego?



Używanie worków gładkich w połączeniu z pakowarkami listwowymi nie da żadnego efektu – powietrze nie będzie usuwane.



Jaka jest gwarancja na pakowarki próżniowe?



Wszystkie profesjonalne pakowarki próżniowe są sprzedawane z gwarancją komercyjną na przynajmniej 12 miesięcy, chociaż niektóre wersje premium mogą mieć wydłużone gwarancje do dwóch, a nawet trzech lat.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola