Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Rodzaje płyt grillowych

  • Wysłany
  • 0
Rodzaje płyt grillowych

 

CO TO JEST PŁYTA GRILLOWA?



Podstawowe urządzenie kuchenne do przyrządzania w czasie śniadań i lunchy. Tradycyjna płyta grillowa składa się z prostokątnej, metalowej powierzchni i jest podgrzewana elementem grzewczym lub palnikami umieszczonymi pod spodem. Kształt płyty jest dostosowany do smażenia płaskich produktów, takich jak naleśniki, jaja, burgery czy steki, które wymagają dużej i płaskiej powierzchni do równomiernego przyrządzania. Jednakże jest szereg czynników, które należy rozważyć, w zależności od twojej firmy i oferowanego menu.




Zobacz wszystkie płyty grillowe



RODZAJE PŁYT GRILLOWYCH



Jak większość wyposażenia kuchennego, płyta grillowa może być zasilana na gaz lub prądem elektrycznym. Zazwyczaj zarówno modele elektrycznej, jak i gazowe, posiadają palniki bezpośrednio pod powierzchnią użytkową, jednakże elektryczne płyty grillowe czasami posiadają element grzewcze osadzone w samej płycie.



Zalety gazowych płyt grillowych



Gazowe płyty grillowe bardziej równomiernie rozprowadzają ciepło niż elektryczne odpowiedniki, ale wymagają instalacji przeprowadzonej przez specjalistę. Ze względu na szybkie ogrzewanie gazu, są one dostosowane do grubszych płyt użytkowych, które dłużej nagrzewają się do temperatury i dłużej utrzymują ciepło. Te urządzenia są preferowanym wyborem, jeżeli potrzebne są duże powierzchnie do regularnego lub wydłużonego użytkowania. Modele na LPG są popularne w branży cateringu mobilnego ze względu na dostępność gazu.



Zalety elektrycznych płyt grillowych



Elektryczne płyty grillowe nagrzewają się wolniej niż modele gazowe, jednakże mogą nie wymagać instalacji przez specjalistę i zazwyczaj posiadają cieńsze płyty użytkowe, aby zrekompensować wolniejszy czas nagrzewania. Lepszy wybór, jeżeli szukasz mniejszej powierzchni przyrządzania, która będzie używana regularnie każdego dnia.



MATERIAŁ PŁYTY



Materiał użyty do wykonania płyty grillowej może być równie ważny jak źródło ciepła. Każdy rodzaj ma swoje zalety i wady, które mogą być odpowiednie lub problematyczne, w zależności od twojej firmy.



Stal



Stal jest najczęściej używanym materiałem do płyt grillowych: przewodzi ciepło stosunkowo dobrze, jest łatwa w czyszczeniu i posiada powierzchnię nieprzywierającą. Stal miękka jest preferowanym rodzajem i jest wykorzystywana w większości dostępnych płyt grillowych, ze względu na swoją wytrzymałość w porównaniu do stali nierdzewnej. Jednakże stal miękka będzie rdzewieć, jeżeli nie będzie regularnie zabezpieczana olejem.



Żeliwo



Żeliwo jest kolejnym materiałem dostosowanym do płyt grzewczych. Przewodzi ciepło nawet lepiej niż stal i jest zazwyczaj tańsze. Niestety żeliwo jest znacznie cięższe – na co należy zwrócić uwagę podczas każdego przemieszczania płyty grillowej – a także bardziej podatne na rdzewienie, gdy nie jest starannie czyszczone.



Chrom



Podobnie jak stal, chrom jest łatwy w czyszczeniu i posiada właściwości, które ułatwiają zdejmowanie delikatnych produktów, takich jak jaja czy naleśniki. Co więcej chrom wymaga mniej energii do podgrzewania, co skutkuje szybszym czasem nagrzania i emisją mniejszej ilości ciepła do kuchni. Z tego względu płyty chromowe są przydatne w cateringu mobilnym lub w ograniczonych przestrzeniach, które bardzo szybko się nagrzewają.



GRUBOŚĆ PŁYTY



Podczas rozważana zakupu płyty grillowej, grubość płyty powinna odpowiadać żywności, która będzie na niej przyrządzana. Cienkie płyty są lepiej dostosowane do bardziej delikatnych artykułów, takich jak jaja, bekon, francuskie grzanki i naleśniki, ze względu na swoją właściwość szybkiego nagrzewania i odzyskiwania ciepła, co czyni je doskonałym wyborem do lokali z ofertą śniadaniową.




Grube płyty są świetne do żywności o większej grubości i sztywności, np. steków, burgerów i produktów mrożonych, które wymagają dłuższego czasu przyrządzania. Grubsze płyty dłużej się nagrzewają i wolno stygną, więc są preferowane w firmach, które bardzo skupiają się na daniach przyrządzanych na płytach grillowych.




Jeżeli będziesz prowadzić lokal regularnie oferujący oba rodzaje żywności, zaleca się zakup dwóch płyt lub co najmniej urządzenia z dwiema strefami grzewczymi. Należy zwrócić uwagę również na fakt, że cienkie płyty stopniowo będą się odkształcać, w wyniku wielokrotnego podgrzewania metalu, co będzie skutkować nierówną powierzchnią. Odkształcenia metalu nie mają większego wpływu na grubsze płyty.



Ryflowane płyty



Taki rodzaj płyt grillowych może być używany zamiast tradycyjnych grillów czy grillów kontaktowych, aby zapewnić stekom i burgerom charakterystyczne paski, a także zaoszczędzić miejsce na przechowywaniu niepotrzebnych, dodatkowych urządzeń. Ryflowanie również zapewnia, że nadmiar tłuszczu i płynów odpływa od mięsa podczas przyrządzania. Zazwyczaj ryflowana płyta jest częścią większych modeli, co pozwala na jednoczesne przyrządzanie różnych produktów i oszczędzanie czasu.



ROZMIAR/WYDAJNOŚĆ



Kolejnym ważnym aspektem do rozważenia jest rozmiar urządzenia, w szczególności czy odpowiada popytowi na produkty przyrządzane na płycie grillowej. Zakup dużego modelu może oznaczać, że zawsze będziesz mieć możliwość sprostania zapotrzebowaniu w okresach szczytu, ale taka płyta może zajmować miejsce, które jest potrzebne na inne, niezbędne urządzenia. Jednak duże modele mogą posiadać szereg akcesoriów i funkcji, które zwiększą ich elastyczność, np. ryflowanie czy dwie oddzielne strefy grzewcze do przyrządzania różnych produktów, co pomoże nadążyć w najbardziej zapracowanych godzinach w ciągu dnia.



UTRZYMANIE



Na koniec warto wiedzieć jak utrzymywać urządzenie, aby zachować je w dobrym stanie. Do takich czynności należy codzienne usuwanie przypalonych resztek kamieniem grillowym (oprócz modeli chromowych, gdyż usunęłoby to powłokę) oraz usuwanie pozostałości po każdym przyrządzaniu za pomocą skrobaczki. Również ważny jest materiał który wybierzesz, gdyż np. żeliwo szybko rdzewieje jeżeli nie jest sezonowane i regularnie czyszczo.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola