Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

O tym dlaczego w gastronomii lepiej używać profesjonalnego sprzętu – 5 argumentów

  • Wysłany
  • Opublikowany w poradnik
  • 0
O tym dlaczego w gastronomii lepiej używać profesjonalnego sprzętu – 5 argumentów

Koszty, koszty, koszty. Wszyscy, mali i duzi, chcą je ciąć, dlatego bardzo często podczas zakupów HoReCa, kupujący kuszą się na domowe (czyli tańsze) odpowiedniki profesjonalnych sprzętów i środków. A to duży błąd i krótkowzroczność.


Jasne, produkty używane w gospodarstwach domowych są sporo tańsze oraz łatwiej dostępne, ale notoryczne zamienianie ich z profesjonalnymi może doprowadzić do ogromnych kosztów w przyszłości.

Dlaczego? Przeczytaj.


Rozmiar ma znaczenie

Coś co się rzuca na pierwszy rzut oka, czyli różnica w wielkości profesjonalnego i domowego sprzętu gastronomicznego. Profesjonalne piekarniki, lodówki, mikrofalówki czy zmywarki są niekiedy 2 razy większe niż te, których używamy prywatnie.

Dlatego to pierwszy argument za tym, by jednak wybierać pozornie droższy profesjonalny sprzęt. Pozornie? Tak, bo duży rozmiar pozwala Ci na ciągłość produkcji – Goście nie zrozumieją, że w Twoim piekarniku mieści się tylko jedna zapiekanka i muszą poczekać 1,5 godziny, a tym samym tracisz klientów i pieniądze, czyli w praktyce Twoje koszty wzrastają.


Jakość idzie w parze z ilością

Nie da się ukryć – wszystko się kiedyś zużywa i musi być wymienione. Sprzęty i urządzenia, których używa się codziennie w domu faktycznie spełniają swoją funkcję kilka lat – właśnie dlatego, że używane są w domu, a nie w ruchliwej kuchni. Używane non stop w restauracji bardzo szybko się zużyją i trzeba je wymienić – i już wtedy zaczynasz przepłacać. Czy wspomnieliśmy, że tracisz tez swój cenny czas na szukanie nowego sprzętu, który powinien być jeszcze sprawny?

Profesjonalny sprzęt i produkty wytwarzane są zupełnie inną technologią, która ma uodpornić je na bardzo częste użytkowanie – dlatego ich cena jest wyższa. Początkowo, bo z czasem inwestycja Ci się opłaci. Także środki czystości są produkowane inaczej niż domowe – opakowanie o tej samej pojemności starczy Ci na dłużej, gdyż sprzedawane są one zazwyczaj w formie koncentratu.


Dostosuj się

Oprócz najlepszych technologii i materiałów, profesjonalne urządzenia posiadają wiele funkcji, których próżno szukać w ich domowych odpowiednikach.

Na przykład nasze domowe lodówki posiadają kompresor, który wytrzyma sporadyczne otwieranie drzwiczek w ciągu dnia. Dla porównania, profesjonalna lodówka ma wbudowany kompresor, który bez problemu poradzi sobie z wielokrotnym i częstym otwieraniem drzwiczek, a dodatkowo, wbudowane są wiatraczki, które równomiernie rozprowadzają powietrze po lodówce, tym samym utrzymując jednakową temperaturę w całym urządzeniu. Warto dodać, że zwykła lodówka bardzo szybko zepsuje się, gdy będzie używana w miejscu, gdzie przez większość czasu panuje wysoka temperatura – w profesjonalnych modelach nie ma tego problemu.


Precyzja

Gotując dla siebie nie musimy się przejmować rygorystycznymi wymogami obowiązującymi w każdej profesjonalnej kuchni – nawet jeżeli potrawa nie będzie idealna, to i tak zjemy ją ze smakiem. Inaczej jest, gdy gotujemy dla Gości – jeżeli coś się nie uda, ląduje w koszu. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura, dokładnie odmierzony czas, najwyższa dbałość o detale. Profesjonalne urządzenia znacznie ułatwiają uzyskanie idealnych warunków, niezbędnych do uzyskania konkretnego smaku i właściwości każdej potrawy.


Zapomnij o cenie!

Niska cena na metce zachęca, ale prawdą jest, że jeżeli chcesz zatrzymać więcej gotówki w portfelu…nie patrz na ceny. Skoro wpakowałeś już kilkadziesiąt (jeżeli nie set) tysięcy złotych w urządzenie swojej kuchni, delikatnie większa inwestycja nie zrobi już tak naprawdę różnicy. Teraz. Bo później może i najprawdopodobniej zrobi. Kupując tańszy zamiennik licz się z częstymi i wysokimi kosztami naprawy, frustracjami, a w bardzo krótkim czasie – wymianą sprzętu na nowy.

Kując sprzęt, bądź rozważny – do czego ma Ci służyć dany sprzęt, jak często i na jak długo, ile osób będzie z niego korzystać, jakie funkcje musi posiadać, jaki materiał musisz wybrać, jaką markę i producenta.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej lub potrzebujesz porady, zadzwoń do nas. Pomożemy

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola