Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Kostkarki do lodu

  • Wysłany
  • 0
Kostkarki do lodu

WYBÓR KOSTKARKI DO LODU

Kostkarki do lodu, używane w wielu sektorach biznesowych, muszą być niezawodne i zapewniać stałe i zadowalające rezultaty. W związku z tym, dokonanie odpowiedniego wyboru właściwej kostkarki do lodu dla twojego lokalu może być krytyczną decyzją. Poniżej znajdują się wskazówki, które zapewnią, że twoja inwestycja stanie się nieocenionym dodatkiem dla twojej firmy.

ZOBACZ KOSTKARKI DO LODU

TYPY I ROZMIARY KOSTEK LODU

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę to zastosowanie lodu. Rozbudowujesz swoją stołówkę i chcesz, aby klienci sami sobie nakładali lód czy potrzebujesz lodu lepszej jakości, aby przyrządzać najlepsze koktajle?

Być może chcesz przechowywać produkty organiczne w sektorze medycznym lub twój szef kuchni potrzebuje lodu do blanszowania warzyw? We wszystkich wymienionych przypadkach ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj lodu do zastosowania.

Cztery najbardziej popularne rodzaje lodu wytwarzane przez kostkarki do lodu to kostki, płatki, cylindry i lód natryskowy – każdy posiada swoje plusy. Jeżeli dodajesz lodu do drinków, należy upewnić się, że kostkarka wytwarza lód, który ma odpowiednią wielkość i dobrze wyglądają w szklankach.

  • Kostki lodu (zarówno całe kostki, jak i połówki) są do ogólnego użytku, zazwyczaj używane do napojów, ponieważ dłużej się topią w porównaniu do płatków czy cylindrów – doskonałe, aby napoje pozostały schłodzone, świeże i przyjemne. Kostki lodu mogą różnić się rozmiarem, chociaż zazwyczaj pasują do napojów w barach, pubach i restauracjach szybkiej obsługi.
  • Płatki lodu są doskonałe do utrzymywania chłodu w ladach i witrynach, zapobiegają psuciu się produktów takich jak ryby od odmrożeń, ponieważ lód może dopasować się do kształtu pojemnika i produktu. Taki rodzaj lodu jest również czasami używany do przyrządzania koktajli i smoothies, gdyż nie uszkadza ostrzy blendera.
  • Cylindry mogą być używane do zastosowań wymienionych powyżej i są zazwyczaj wytwarzane szybciej niż tradycyjne kostki, jednakże topią się nieco szybciej ze względu na sposób wytwarzania. Cylindry są bardziej miękki i elastyczne – sprawdzą się w sektorze medycznym i opieki nad dziećmi. Cylindry są zwykle wytwarzane przez kostkarki napełniane manualnie.
  • Lód natryskowy (czasami określany też jako lód „gourmet”) jest powszechnie uważany za lód najlepszej jakości. Świetnie się sprawdzi na luksusowych bankietach czy imprezach. Ten rodzaj lodu jest kryształowo przejrzysty i topi się znacznie wolniej w porównaniu do innych typów lodu. Jednakże wytwarzanie lodu natryskowego może trwać nieco dłużej i należy upewnić się, że urządzenie sprosta oczekiwanym wymaganiom.

PORADA: Używanie szklanek do nakładania lodu jest niebezpieczne. Jeżeli szklanka wyszczerbi się lub pęknie może dojść do zanieczyszczenia lodu. Należy używać profesjonalnych szufelek do lodu.

ODPOWIEDNIE MIEJSCE DLA URZĄDZENIA

Miejsce i ustawienie są ważne, gdy chodzi o wybór urządzenia dostosowanego do twoich potrzeb. Tuż po wyjęciu lodu z zasobnika, zacznie on tracić temperaturę, więc ważne jest ustawienie urządzenia w łatwo dostępnym miejscu, aby zaoszczędzić czas na transporcie i zapobiec marnotrawstwu. Dodatkowo warto określić jak blisko źródła zasilania wodnego i elektrycznego będzie znajdować się urządzenie.

Niektóre urządzenia napełniane są manualnie, więc mogą być łatwo przemieszczane – doskonałe do cateringu mobilnego lub jednorazowych wydarzeń i imprez, jednak większość urządzeń przemysłowych wymaga podłączenia do sieci wodnej i odpływu. Duże modele posiadają większą wydajność i moc kosztem braku mobilności.

Niezależnie jaki model zostanie wybrany, ważne jest, aby podczas ustawiania przestrzegać wszystkich przepisów, takich jak regulacje wodne czy dostępność dla osób niepełnosprawnych. Kostkarki do lodu są dostępne w wersji nastawnej, wolnostojącej, do zabudowy i podblatowej.

CHŁODZONIE POWIETRZEM CZY WODĄ?

Większość kostkarek do lodu będzie opisana jako chłodzona powietrzem albo wodą. Odnosi się to do sposobu chłodzenia kompresora, a więc jak bardzo wydajne jest urządzenie, gdy wzrośnie temperatura otoczenia. Gorące kuchnie mogą stanowić spore obciążenie kostkarki, zatem tak jak wspomniano wcześniej, ważne jest ostrożne zaplanowanie ustawienia urządzenia przed jego zakupem. Ogólnie kostkarki chłodzone powietrzem są bardziej opłacalne, a urządzenia chłodzone wodą są bardziej elastyczne podczas ich ustawiania.

  • Kostkarki chłodzone powietrzem zazwyczaj wymagają wolnej przestrzeni dookoła, aby zapewnić dobry pobór otaczającego powietrza do chłodzenia. Otoczenie urządzenia musi być stosunkowo wolne od zanieczyszczeń i przeszkód.
  • Kostkarki chłodzone wodą wykorzystują podłączenie do sieci wodnej, aby chłodzić kondensator – to oznacza, że urządzenie może być ustawione w cieplejszych pomieszczeniach niż kostkarki chłodzone powietrzem lub w miejscach ze słabym obiegiem powietrza. Kostkarki chłodzone wodą generują większe koszty utrzymania, ze względu na konieczność ciągłego zasilania wodą. Mogą także wymagać zmiękczaczy do wody, żeby zmniejszyć osadzanie się kamienia.

ILE LODU?

Każda firma i menu są inne, więc niemożliwym jest podanie dokładnych liczb ile lodu może potrzebować restaurator w ciągu dnia. Jednakże ważne jest, aby określić ile lodu może być potrzebne w najbardziej natężonym okresie w firmie i zapewnić, że tobie i twoim klientom nie zabraknie lodu.

Ruchliwy bar bez lodu w okresie upałów to strata czasu i pieniędzy, zwłaszcza jeżeli trzeba wysyłać personel poza lokal, aby zdobyć więcej lodu. Z drugiej strony wytwarzanie i przechowywanie zbyt dużych ilości lodu, który nie będzie wykorzystany, jest drogie i mało wydajne. Poniżej znajdują się ogólne porady ile lodu wymagane jest w normalnych warunkach. Należy wziąć pod uwagę zmienne charakterystyczne dla danego sektora biznesowego np. sezony.

  • 200-300 ml napoje: około 17 kg lodu na każde 100 napojów
  • 340-450 ml napoje: około 27 kg lodu na każde 100 napojów
  • 500-680 ml napoje: około 40 kg na każde 100 napojów

PORADA: Szklanki typu hi-ball są nie tylko świetne do drinków takich jak mojito czy śrubokręt / screwdriver, ale są też wąskie – to oznacza, że wymagają mniej lodu i szybciej chłodzą napoje.

INNE WZGLĘDY

Podobnie jak przyrządzane żywności, jedną z najbardziej czasochłonnych czynności w profesjonalnych kuchniach jest sprzątanie, więc warto zwrócić uwagę ile czasu może zająć czyszczenie i konserwacja kostkarki do lodu. Należy pamiętać: lód to produkt spożywczy i musi być traktowany w taki sam, higieniczny sposób. Nie monitorowanie czystości kostkarek do lodu może doprowadzić do pogorszenia jakości lodu i skrócenia jej żywotności.

W przypadku wyboru kostkarki z podłączeniem do sieci wodnej, należy wziąć pod uwagę jakość wody wprowadzanej do urządzenia. W niektórych miejscach trzeba filtrować wodę, aby najpierw usunąć kamień. Niektóre kostkarki posiadają cykle samooczyszczenia, aby oszczędzać czas, a inne posiadają antybakteryjne powłoki w strefach wytwarzania i przechowywania lodu. W każdym przypadku należy rozważyć również obudowę zewnętrzną urządzenia i wszelkie wyjmowane części podczas zakupu, aby wiedzieć ile czasu może zająć czyszczenie urządzenia po zakończeniu pracy.

Wraz z częściej zmieniającymi się cenami energii i wody, coraz więcej profesjonalnych restauratorów szuka sposobów na obniżenie kosztów. Używanie bardzo wydajnej kostkarki do lodu jest prostym rozwiązaniem, gdyż część z najlepszych urządzeń posiada zaawansowaną izolację i programowanie, które zapewnia, że lód jest produkowany tylko wtedy, gdy jest wymagany i jest przechowywany w sposób gotowy do użycia. Niektóre z najbardziej wydajnych urządzeń mogą zwrócić swój koszt dzięki oszczędnościom dokonanym na zużyciu energii i wody.

ZOBACZ KOSTKARKI DO LODU

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola