Shop2market Order Tag

Witamy serdecznie! Zaloguj się lub Załóż konto

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85pon. - pt. 08:00 – 17:00
Nie znaleziono żadnych produktów...
Dostawa od
24 godzin
XXL
Asortyment
Wygodne
zakupy online
100%
Najniższa cena
XXL
Gwarancja
Bezpłatne
Doradztwo
Bezpieczna
płatność

Jakie przybory kuchenne powinny znajdować się w każdej kuchni?

  • Wysłany
  • 0
Jakie przybory kuchenne powinny znajdować się w każdej kuchni?

 

ZAKUP PRZYBORÓW KUCHENNYCH

 

Czy jest jakiś przybór, bez którego mógłbyś sobie poradzić w kuchni? Cofając się aż do czasów epoki kamienia, ludzie zawsze byli bardzo związani z narzędziami. Na szczęście, obecnie wymagają one mniej wysiłku i są dostosowane do konkretnych zadań. Ale to oznacza, że jest dostępny szeroki zakres. Nie należy się jednak martwić, gdyż niniejszy poradnik pomoże znaleźć i wybrać narzędzie odpowiednie do danej pracy. Jeżeli szukasz ostatecznej listy przyborów, to właśnie ją znalazłeś.



Wybór odpowiednich przyborów pomaga skrócić czasz przygotowywania, przyrządzania, porcjowania i serwowania żywności. Jest to niezbędne podczas pracy w profesjonalnej kuchni, pod presją czasu. Oprócz oczywistej zalety przyspieszenia czynności przygotowujących żywność, przybory sprawiają, że te procesy są bezpieczniejsze. Więc ile przyborów potrzebujesz? Czy plastikowe przybory są bezpieczne? Przeczytaj więcej, żeby się dowiedzieć.



zobacz wszystkie przybory kuchenne



MATERIAŁY

 

Podstawowe czynności, takie jak mieszanie na dnie głębokich naczyń, mogą odcisnąć swoje piętno, ale wybór odpowiedniego materiału zapewni, że przybory będą bardziej przyjazne dla twoich naczyń. Na przykład metalowe przybory są wytrzymałe, ale mogą uszkodzić powłoki nieprzywierające, takie jak Teflon, więc plastikowe, gumowe czy drewniane przybory są lepiej dostosowane do tego typu naczyń. Jednakże, podczas przyrządzania w wysokich temperaturach guma i plastik mogą się stopić, więc ważne jest, aby wiedzieć co się będzie przyrządzało, zanim dokona się zakupu.



  • Drewniane przybory są doskonałe do sałatek, płytkiego smażenia i ogólnego mieszania i serwowania. Są również bardziej preferowane od nowocześniejszych materiałów, ze względu na swój tradycyjny wygląd i styl.

  • Plastikowe przybory są zazwyczaj lekkie i łatwe w użytkowaniu, ale jak wspomniano wyżej, nie są one odporne na wysokie temperatury, co sprawia, że bardziej nadają się do serwowania niż przyrządzania. Szpatuły i łyżki są najpowszechniejszymi rodzajami plastikowych przyborów kuchennych.
    Czy plastikowe przybory są bezpieczne? Plastikowe przybory są absolutnie bezpieczne podczas przyrządzania żywności, jeżeli są dobrze utrzymywane. Nie zaleca się używania zadrapanych, bardzo zużytych czy zmętniałych plastików do żywności. Każdy plastikowy przybór pokazujący wymienione oznaki powinien zostać wymieniony, dla zachowania jak najlepszej higieny.

  • Przybory nylonowe są wystarczające mocne, że mogą być używane do mieszania wszystkiego, odporne na wysokie temperatury, ale nie powinny być pozostawiane w naczyniach przez zbyt długi czas. Łatwo się je czyści i utrzymuje.

  • Przybory exoglass są mocne i wytrzymałe, zaprojektowane, aby się nie psuły czy rdzewiały. Nie zarysowują naczyń z powłoką nieprzywierającą i są doskonałe do mieszania składników.

  • Aluminium jest używane do produkcji szufelek i pras, materiał jest mocny i lekki.

  • Przybory ze stali nierdzewnej są najbardziej powszechnym rodzajem, ponieważ wyróżniają się najwyższą odpornością na temperaturę i regularne użytkowanie. Stal nierdzewna jest również niezwykle łatwa w czyszczeniu, dzięki czemu jest higieniczna i doskonała do codziennego użytkowania w komercyjnych kuchniach.

  • Silikon nie odkształca się, nie wyszczerbia i nie koroduje tak, jak inne materiały. Przybory silikonowe są świetne do smażenia i mogą zostać pozostawione w patelni bez żadnego ryzyka uszkodzeń od ciepła. Produkty z silikonu są odporne na wodę i przebarwienia, więc mogą zostać pozostawione w zlewie, bez obawy, że stracą swój kolor.



NIEZBĘDNE PRZYBORY

 

Jak wielu przyborów będę potrzebować?

 

Twoje menu może pomóc odpowiedzieć na to pytanie. Jest świetnym wskaźnikiem czynności, które będą wykonywane, co pomoże wybrać narzędzia odpowiednie do zadania. Przejrzyj szczegółowo wszystkie dania i składniki. Szybko się okaże, czy będziesz potrzebować tylko podstawowych przyborów, takich jak szczypce i szpatuły czy bardziej wyspecjalizowanych jak sito do przecierania, palnik gazowy czy nożyce kuchenne.



Używanie niewłaściwych przyborów może oznaczać również dodatkową pracę lub nawet przygotowywanie dania od zera, co jest niezwykle nieekonomiczne. Poniżej opisane są główne rodzaje przyborów, aby pomóc odnaleźć produkty, które sprostają twoim potrzebom.



Deski do krojenia i stojaki

 

Przed sięgnięciem po swój nóż kucharski, przygotowanie higienicznej przestrzeni, niezależnie od tego czy jest używana w warunkach domowych czy profesjonalnych, to konieczność. Pełny zestaw kolorowych desek do krojenia jest bardzo zalecany ze względów bezpieczeństwa, aby zapewnić, że każdy rodzaj żywności jest przyrządzany oddzielnie. Jako minimum, żywność surowa i żywności przyrządzona musi być przygotowywana na oddzielnych deskach.



PORADA: na kompletny poradnik do kolorowych desek do krojenia zawiera więcej szczegółowych informacji.



Termometry



Chociaż zintegrowane w urządzeniach termometry są przydatne, to nie są w stanie zapewnić dokładności dedykowanego termometru. Są one niezbędne dla bezpieczeństwa pożywczego, podczas pomiarów temperatury wewnętrznej przyrządzonych mięs czy otaczającego go środowiska.



Ze względu na wymagania bezpieczeństwa i higieny, może zaistnieć potrzeba zapisywania wielu danych np. temperatury pomieszczenia, witryn bufetowych, pieców i przyrządzonej żywności. Utrzymanie tych danych w uporządkowany sposób w notatnikach czy rejestratorach danych nie tylko zaoszczędzi czas, ale zapewni, że informację będzie można łatwo odnaleźć, nie mówiąc o wywarciu pozytywnego wrażenia na inspektorach.



Sondy i termometry podczerwone zapewniają szybkie, dokładne i higieniczne pomiary. Usuną one niepewności podczas przyrządzania żywności, niemniej jednak bardzo zaleca się regularne sprawdzanie osiągów wyposażenia.



Szczypce



Szczypce są jednym z najpowszechniejszych przyborów kuchennych, zawsze przydatne, od przekręcania żywności na grillu, serwowania sałatek czy po mieszanie makaronów, takich jak spaghetti czy linguine z sosem.



Ze względu na szeroki zakres prac, do których są dostosowane, zaleca się mieć co najmniej kilka par szczypców. Od ciężkich szczypiec do grillowanych mięs, po drobne pęsety do precyzyjnego ozdabiania talerzy, każdy rodzaj pełni inną rolę. Wybór szczypców kodowanych kolorami jest ważną częścią w nowoczesnej kuchni. Zwiększają bezpieczeństwo podczas przygotowywania dań z alergenami i są najefektywniejszym sposobem na uniknięcie zatruć pokarmowych u źródła.



Szpatułki, łopatki i wybieraki

 

Regularne przekręcanie żywności jest niezbędne, aby osiągnąć równomierne rezultaty i może zostać łatwo dokonane dzięki odpornym na wysokie temperatury szpatułom, łopatkom i wybierakom. Te przybory dostępne są w wersjach z miękkiego silikonu, tradycyjnego drewna czy wytrzymałej stali nierdzewnej, aby dopasować je do twoich naczyń.



Nożyce kuchenne

 

Para dobrych nożyc kuchennych jest niezbędnym narzędziem do przyrządzania wielu rodzajów żywności. Sekatory do drobiu czy nożyce do ryb to specjalistyczne przybory, które przyspieszają czynności przygotowujące i nie mogą zostać zastąpione przez inne narzędzia.



Łyżki do serwowania

 

Te przybory są często stosowane zarówno podczas obsługi klientów, jak i na zapleczu. To właśnie dlatego wypolerowane łyżki bufetowe wyglądają inaczej niż łyżki do serwowania, chociaż pełnią taką samą funkcję. Duże przybory są doskonałe do serwowania odmierzonych porcji na talerz, a modele z perforacjami i otworami pozwalają odcedzić wodę, żeby nie znalazła się na talerzu.



Łyżki i wybieraki



Wybieraki w kształcie łyżek są świetną alternatywą dla szpatuł czy drewnianych łyżek, ponieważ mają wiele innych zastosowań. Ze względu na miękką krawędź, są doskonałe do mieszania, bez ryzyka uszkodzenia naczyń, oraz równomiernego rozprowadzania polew, sosów czy ciasta.



Łopatki

 

Do porcjowania delikatnych produktów, takich jak ryby, jaja czy tarty, łopatki pozwalają zapewnić świetną prezentację, która jest częścią dostarczania usług najwyższej klasy dla twoich klientów. Niektóre przybory posiadają ząbkowaną krawędź, aby zagwarantować ukrojenie porcji jest proste i czyste. Dostępne są różne warianty np. z długimi uchwytami czy okrągłe do bezpiecznego podnoszenia pizz i ciast.



Rózgi i mieszadła



Jak duże objętościowo partie będziesz przyrządzać? Czy będziesz przygotowywać zupy, sosy czy naleśniki? Rózgi różnią się głównie ilością drutów i długością. Zakres wynosi od 21 cm rózg spiralnych, które są doskonałe do mniejszych ilości składników, aż po modele 101 cm, które świetnie się sprawdzą w najgłębszych garach i naczyniach.



Rózgi są bardzo wszechstronne i najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, co zapewnia im wytrzymałość i długą trwałość. Jednakże, rózgi spiralne pokryte silikonem są bardzo przyjazne dla naczyń z powłoką nieprzywierającą.



Wagi i przybory do odmierzania



Znaczenie odmierzania i ważenia składników jest nadal niedoceniane. Dokładne wagi są niezbędne do równomiernego porcjowania, a także do zmniejszenia marnotrawstwa prawie do zera. Kompaktowe wagi cyfrowe są nie tylko niezwykle precyzyjne, ale również zajmują mało przestrzeni. Dostępne są również modele ze zdejmowaną platformą, aby ułatwić czyszczenie.



Dzbanki miarki to szybki i łatwy sposób odmierzania płynów. Nie ma konieczności również na przeliczanie jednostek, zwłaszcza podczas wymagającej pracy w kuchni, a pomiary można łatwo odczytać.



Wyciskacze do puree i ubijaki do ziemniaków

 

Osiągnij drobną fakturę, od selerów i ziemniaków, po brukiew i inne warzywa, dzięki wyciskaczom do puree. Zapewniają niezwykle gładką konsystencję, podczas gdy tradycyjne ubijaki wytwarzają bardziej skawaloną masę. Oczywiście w profesjonalnych kuchniach zalecane jest używanie przemysłowych wyciskaczy, ze względu na przetwarzanie dużych objętości i swoją niezawodność. Regulowane wyciskacze mogą być korzystne, jeżeli oferujesz w swoim menu produkty o różnej konsystencji, gdyż pozwalają na drobne, średnie i grube wyciskanie.



Obieraczki, tarki i noże dekoracyjne



Obieraczki i tarki są używane bardzo wcześnie w procesie przyrządzania żywności, a także do wykańczania dań.



Podczas zakupu obieraczek należy zwracać uwagę na obrotowe końcówki i ząbkowane krawędzie, gdyż przyspieszają one proces obróbki. Wygodne i jakościowo dobre końcówki naprawdę zapewniają różnicę, gdy chodzi o rezultaty i okres użytkowania.



Mandoliny to świetny wynalazek, który jest w stanie przyrządzać warzywa w różny sposób, w tym na paski julienne. Przykładowo krojenie warzyw w cienkie plastry to nie lada wyzwanie, gdy nie ma się mandoliny.



Durszlaki, sita i wirówki do sałaty



Gdy chodzi o przesiewanie i odcedzanie, narzędzia specjalistyczne są jedyną gwarancją najlepszych wyników. Wyjmowanie żywności z gorącego oleju, bez odpowiednich przyborów, może być niebezpiecznym zadaniem. Łyżki cedzakowe są najlepszym narzędziem do tego typu prac i posiadają długi uchwyt, który zapewnia odległość między źródłem ciepła. Łyżka cedzakowa ułatwia również usuwanie piany czy zbieranie tłuszczu z bulionów.



Do przecierania składników na drobne puree najlepiej jest wykorzystać sito do przecierania. Te złożone urządzenia działają podobnie do młynków, ale wykorzystują drobną siatkę i miniaturowe komponenty, aby zapewnić optymalne rezultaty. To również oznacza, że włókna, nasiona i łupiny nie przejdą, a produkt będzie bardziej gładki. Jeżeli chcesz przyrządzać bisque, sosy czy puree, to sito do przecierania będzie najlepszym wyborem do twojej kuchni.



Zaletą profesjonalnego sita chińskiego lub sita stożkowego jest to, że z czasem nie odkształci się. Specjalny kształt zapewnia lepszą stabilność, gdy sito jest umieszczone and naczyniem. Ułatwia oddzielanie składników.



Otwieracze do puszek

 

Podczas wybierania najlepszego otwieracza do puszek, najważniejszą informacją jest ilość puszek otwieranych dziennie i ich rozmiar. Przemysłowe otwieracze blatowe mogą otwierać od 4 do 6 puszek na minutę, więc są zaprojektowane do częstego użytkowania. Duże puszki mogą okazać się nie lada wyzwaniem bez odpowiedniego otwieracza.



Jednak, jeżeli potrzebujesz otworzyć jedynie kilka mniejszych puszek w ciągu dnia, to otwieracze ręczne są prawdopodobnie najlepszym wyborem. Podczas zakupu tych przyborów warto jest zwrócić uwagę na pochłaniające nacisk, antypoślizgowe uchwyty.



PREZENTACJA ŻYWNOŚCI I PRZYBORY DO SERWOWANIA

 

Prezentacja i serwowanie to kluczowe komponenty w gastronomii, ale na szczęście jest ogromny zakres narzędzi, który pomoże nawet w najbardziej zapracowanych okresach.



Chochle i łyżki wazowe



Niezbędna do porcjowania zup i warzyw, chochla kuchenna ma bardzo jasne przeznaczenie. Zaprojektowane z długim uchwytem i głęboką miseczką, te przybory służą do dokładnego nakładania bez rozlewania czy marnotrawienia. Wykonane z silikonu lub stali nierdzewnej, najlepiej jest wybierać je na podstawie ich pojemności, aby wiedzieć jak duża jest każda porcja.



Gałkowinice i porcjonery

 

Jeżeli serwujesz lody, porcjonery to standardowe wyposażenie, a ich rozmiar oznacza ile porcji na litr można nałożyć. Regulacja rozmiarów to nie tylko zapewnienie równomierności, ale także redukcja marnotrawstwa i dodatkowych kosztów dla twojej firmy.



Butelki i dyspensery do sosów



Od stoisk i stołówek, po kawiarnie i restauracje, praktycznie każda lokalizacja cateringowa potrzebuje butelek na sosy. Ale to nie tylko zapewnianie dodatków dla twoich klientów. Butelki z dłuższymi, cieńszymi końcówkami mogą być używane do dekorowania talerzy, tworzenia atrakcyjnych ozdób, które zapewnią doskonałą prezentację.

 

Dyspensery mogą pomóc zredukować marnotrawstwo dzięki niekapiącym końcówkom. Dostępne są również w różnych kolorach, aby ułatwić identyfikację zawartości.



Narzędzia dekoracyjne i do ozdabiania

 

To prawda, że nawet podstawowe sztućce mogą zostać użyte do osiągnięcia świetnych efektów podczas prezentowania żywności, ale nie ma zamienników dla rantów cukierniczych, noży dekoracyjnych do kulek czy noży do dekorowania masła. Pęsety i łyżki dekoracyjne bardzo ciężko jest zastąpić. To tylko niektóre przykłady przyborów, które mogą zmienić świetną żywność również w ucztę dla oczu, w kreatywny sposób zwiększyć jakość i wyróżnić się na tle konkurentów.



Zapalarki i palniki ręczne

 

Palniki ręczne to doskonałe narzędzia do wielu zadań, takich jak wykańczanie crème brulée czy zarumienianie powierzchni dań wytrawnych. Ale zapewniają również wiele innych zalet. Na przykład, mogą zostać użyte do ułatwiania usuwania puddingów, bez i musów z form. Doskonałe, jeżeli trzeba szybko coś wykończyć przed podaniem!



PRZYBORY DO MIĘSA I RYB

 

Gdy chodzi o przyrządzanie mięsa i ryb, potrzebne są narzędzia, które zostały zaprojektowane dla bezpieczeństwa. Usuwanie kości, płetw i łusek jest szczególnie ważne i może zostać dokonane bez uszkadzania mięsa, jeżeli ma się odpowiednie narzędzia



Ryby i owoce morza



Gdy zapewnia się drogie składniki w menu, należy wybrać odpowiednie narzędzia, aby wykorzystać produkty jak najlepiej, zapewniając, że nic się nie zmarnuje. Ale te narzędzia są również ważne ze względu na prezentację i bezpieczeństwo w kuchni. Otwieranie ostryg jest świetnym przykładem, dlaczego istnieją wyspecjalizowane przybory.



Usunięcie łusek ze świeżej ryby czy kości jest nie tylko ważne ze względu na bezpieczeństwo, ale również żeby zapewnić klientom najlepszą jakość usług. Przybory, którymi można usunąć kości bez uszkadzania mięsa są niezbędną częścią wyposażenia kuchennego. Dostępne są również nożyce do usuwania płetw czy noże do otwierania ostryg.



Przybory do przygotowywania mięsa

 

Zarówno przed jak i po przyrządzeniu mięsa, odpowiednie narzędzia skracają czas przygotowania i zapewniają lepszą prezentację. Pazury do mięsa pozwolą poszarpać kaczkę czy wieprzowinę na drobne kawałki. Tłuczek do mięsa nie tylko zmiękcza twarde kawałki mięsa, ale pozwala je rozklepać do jednakowej grubości.



PRZYBORY DO BBQ I PIZZY

 

Podczas przygotowywania i serwowania żywności w pizzerii czy w czasie grillowania, używanie specjalnie zaprojektowanych przyborów, do konkretnych czynności, nie tylko przyśpiesza pracę, ale zapewnia bezpieczniejsze otoczenie. Na przykład łopata do pizzy chroni personel przed poparzeniem rąk czy zapobiega marnowaniu produktów.



Przybory do pizzy

 

W każdej restauracji czy pizzerii oferujących pizzę na wynos, przybory takie jak uchwyty do blach, radełka czy łopaty do pizzy są standardowym wyposażeniem. Od szczotek do pieców po kamienie do pizzy, te narzędzia są nieodzowną częścią każdego lokalu oferującego zakres pizz, calzone oraz pieczywa czosnkowego. Nawet podczas serwowania pizzy w domu, nożyce do pizzy i radełka zapewniają bezproblemowe i szybkie krojenie i porcjowanie pizzy.



Przybory BBQ



Bezpieczeństwo jest najważniejsze podczas przyrządzania na otwartym ogniu, dlatego też, szpikulce, szczypce i narzędzia do krojenia projektowane do użytku podczas grillowania posiadają bardzo długie uchwyty wykonane z niezwykle wytrzymałych materiałów.



Podczas przyrządzania na grillu lub płycie grillowej potrzebne są również dodatkowe akcesoria, takie jak skrobaczki do usuwania przypalonych resztek żywności i zachowania wyposażenia w najlepszym stanie. Niektóre z tych przyborów są dostępne w zestawie z torbą transportową, aby zapewnić największą wygodę.



PRZYBORY DO PIECZENIA

 

W każdym miejscu gdzie przygotowuje i przyrządza się żywność, można tracić zyski, jeżeli nie korzysta się z zestawu dokładnych wag i miarek. Ale jest wiele innych niezbędnych przyborów, bez których piekarze i cukiernicy nie mogliby pracować.



Miski do mieszania



Mieszanie składników i przechowywanie mieszanek na później to częsta praktyka kuchenna, która może być dokonana dzięki miskom do mieszania. Tak jak w przypadku innych przyborów, każdy materiał wykonania ma swoje zalety. Na przykład do przyrządzania sałatek czy marynowania mięs najlepszym wyborem będą metalowe miski.



Tak jak większość przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej, solidna miska ze stali nierdzewnej jest w stanie lepiej znieść użytkowanie i służyć przez długi okres.



Jednakże, jeżeli regularnie będziesz podgrzewać żywność, potrzebne będą przybory dostosowane do kuchenek mikrofalowych i w takim przypadku zaleca korzystać się z misek plastikowych.



Zobacz miski do mieszania i na składniki



Kratki do studzenia

 

Praktycznie każdy rodzaj pieczonych produktów potrzebuje dobrej cyrkulacji powietrza w trakcie przyrządzania i podczas stygnięcia. Zapewni ona szybsze chłodzenie, a także równomierne wykończenie. Prostym, ale często pomijanym elementem są ruszty piekarnicze i druciane kratki do studzenia.



Maty piekarnicze



Umożliwienie wydostawania się wilgoci spod spodu wypieków zapewnia chrupiące wykończenie, do czego między innymi przydadzą się maty do pieczenia. Używanie powłoki nieprzywierającej ułatwia usuwanie ciasta i usprawnia czyszczenie.



Jeżeli cyrkulacja powietrza nie jest niezbędna dla twoich wypieków, wystarczy papier do pieczenia. Dobry papier pomoże łatwo wyjąć wypieki i ochroni piec przed nadmiarem oleju i tłuszczów, co ułatwi czyszczenie.



Wałki

 

Nadal nie ma zbyt oczywistego zastępstwa dla tradycyjnego wałka do rozpłaszczania ciasta. Jednakże, dostępny jest szeroki zakres, od wałków z łożyskami kulowymi w uchwytach po wałki polipropylenowe, według zapotrzebowania w twojej kuchni.



Należy rozważyć również ograniczniki do wałków, gdyż niskim kosztem umożliwiają zapewnić dokładną regulację pożądanej grubości ciasta podczas wałkowania.



Sita



Jeżeli pracujesz z ciastami i wypiekami, to klasyczne sito jest niezbędnym przyborem. Sita do mąki są mniej powszechne i służą jako niezawodne przybory do usuwania grudek z mąki, a także zapewniają lepszą kontrolę podczas posypywania wypieków cukrem pudrem.



Syfony do bitej śmietany

 

Syfony do bitej śmietany to coś więcej niż się wydaje. Mogą być użyte do tworzenia nadzień, pianek i kremów. Sprawdzą się również do wydajnego przechowywania delikatnych mieszanek.



Noże do ciasta i skrobki



Nóż do ciasta czy skrobka mogą być jednymi z najbardziej niedocenianych przyborów w twojej kuchni. Niezbędne do obróbki ciasta, te poręczne narzędzia często są najlepszym wyborem, gdy trzeba oczyścić powierzchnię roboczą.



Niezależnie od tego czy pracujesz z mięsem, wypiekami czy wykańczasz swoje miejsce do przygotowywania warzyw nazajutrz, to ostrze jest w stanie wytrzymać całodzienne użytkowanie. Świetne, jeżeli czas na wagę złota, a trzeba szybko oczyścić powierzchnię roboczą.



TOP 5 PRZYBORÓW

 

Zazwyczaj jest garstka przyborów, które stanowią to, co najistotniejsze w strefie przyrządzania. Oto pięć najbardziej przydatnych przyborów:



  • Deski do krojenia – dostępne w opcji kodowanej kolorami, aby pomóc zwiększyć higienę i zmniejszyć ryzyko zakażeń krzyżowych.

  • Termometry – dostępne w różnych stylach, do pomiaru temperatury żywności, wyposażenia kuchennego czy przestrzeni do przechowywania.

  • Szczypce – szczypce ułatwiają przenoszenie żywności z urządzeń kuchennych na talerze, szybko i łatwo. Mogą być używane do każdego rodzaju żywności.

  • Wagi – ważenie składników może pomóc zaoszczędzić pieniądze poprzez zmniejszenie marnotrawienia żywności i serwowanie doskonale wyważonych porcji każdemu klientowi.

  • Łyżki i Szpatuły – żadna kuchnia nie jest kompletna bez łyżek do serwowania czy szpatuł. Te wszechstronne narzędzia pomagają przygotować i zaserwować żywność szybko i bez wysiłku.

 

Komentarze

Bądź pierwszym który skomentuje...

Zostaw komentarz
* Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
* Wymagane pola