Shop2market Order Tag

Welcome, guest, you can Login or Create an account

XXLgastroinfo@xxlgastro.pl
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
No products found...
From 24 hour
delivery
XXL
Product assortment
Most
shopping convenience
100%
Lowest price
XXL
Warranty
24/7 Expert
advice
Secure
payment

Czyszczenie i polerowania szkła

  • Posted on
  • 0
Czyszczenie i polerowania szkła

 

Jak czyścić i polerować szkło?

 

Odpowiednie dbanie o szkło może zaoszczędzić osobom z gastronomii czas i pieniądze. Prace będą przebiegały znacznie sprawniej, jeżeli będzie się wiedzieć jak zapobiegać stłuczeniom i właściwie obchodzić się ze szkłem, czyścić i przechowywać je w odpowiedni sposób.

 

Czyszczenie i polerowanie szkła

 

Czyste szkło zapewnia odpowiedni smak i atrakcyjność wizualną dla klientów. Z kolei brudne szklanki zniechęcają i mogą naruszyć twoją reputację. Należy pamiętać, żeby podczas czyszczenia szklanek zawsze postępować zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.

Restaurant Equipment

Jak czyścić szkło dostosowane do zmywarek?

Istnieje wiele rodzajów szkła dostosowanego do zmywarek. To znacznie ułatwia czyszczenie i jest wygodne dla restauracji i barów obsługujących duże ilości klientów. Szklanki dostosowane do zmywarek można myć w zmywarce do szkła. Zmywarki do szkła są wydajne i mogą zazwyczaj umyć do 2000 szklanek na godzinę, a jeden cykl zajmuje około 90 sekund. 

Zastosuj się do poniższych kroków, jako wskazówki mycia szkła w zmywarce do szkła:

  1. Wylać resztki płynu czy lodu ze szkła.
  2. Załadować szklanki do kosza w odpowiednim rozmiarze. 
  3. Umieścić kosz w zmywarce i zamknąć drzwi.
  4. Ustawić zmywarkę na pożądane preferencje mycia i uruchomić cykl. 

Restaurant Equipment

Jak czyścić szkło do mycia ręcznego?

Podczas ręcznego mycia szkła używać materiału o miękkiej powierzchni, na przykład ścierki z mikrofibry. W czasie mycia ręcznego będzie potrzebny zlew ze stali nierdzewnej z oddzielnymi częściami na mycie, płukanie i dezynfekcję.

Używając ręcznej myjki do szkła:

  1. Wyczyścić wszystkie zlewy przed użyciem myjki.
  2. Umieścić myjkę w zlewie napełnionym gorącą, namydloną wodą.
  3. Wylać resztki ze szklanek do odpływu.
  4. Umieścić brudną szklankę na środkowej szczotce i obracać, aż się usunie wszystkie resztki i osady. 
  5. Opłukać a następnie zdezynfekować w oddzielnych komorach zlewu. 

Myjąc samymi rękami:

  1. Umyć wszystkie zlewy, które będą używane do czyszczenia. 
  2. Wylać resztki ze szkła.
  3. Umyć szkło w gorącej wodzie z roztworem detergentu.
  4. Opłukać szkło w innej komorze i usunąć dodatkowe ślady po detergencie czy żywności.
  5. Zdezynfekować szkło w oddzielnej komorze poprzez namoczenie w gorącej wodzie lub środku dezynfekującym.

 

Jak czyścić szkło kryształowe?


Kieliszek do grappy 90ml | VERSAILLES

Wszystkie przedmioty z kryształu powinny być myte ręcznie, chyba że napisano inaczej. Pomaga to zmniejszyć uszkodzenia powodowane zmywarkami czy mocnymi detergentami. Podczas mycia kryształu postępować z poniższymi krokami:

  1. Wyłożyć zlew ręcznikiem lub miękką ścierką i napełnić ciepłą wodą. Miękka wyściółka pomaga zapobiec pęknięciom i potłuczeniom.
  2. Używać łagodnego detergentu i myć szkło pojedynczo.
  3. Spłukać roztworem wody z octem i zdezynfekować. Roztwór octu z wodą może pomóc usunąć ślady po wodzie i zapobiec powstawaniu śladów w przyszłości.

 


 

Polerowanie kryształu

 

Wiele osób wybiera kryształ ze względu na połysk i przejrzystość. Więc znalezienie plam czy matowego osadu na krysztale może być frustrujące, zwłaszcza kiedy powinien być nieskazitelnie czysty. Oto kilka sposobów perfekcyjnego polerowania kryształu i zmniejszenie ilości plam.

Restaurant Equipment

  • Odnowić połysk przyrządzając pastę, która zawiera po pół łyżeczki soli i białego octu. Ostrożnie nałożyć pastę i odczekać 10 minut. Spłukać i polerować ścierką z mikrofibry lub elektryczną polerką do szkła.
  • Czy twój kryształ potrzebuje dodatkowego połysku? Zauważasz ślady po wodzie i matowy osad? Czasami szkło nie wysycha prawidłowo i zostają ślady po wodzie. Tak się również dzieje, gdy do mycia używana jest woda twarda. Pozwalając wodzie pozostać na kryształowym szkle umożliwia się nawarstwianie się osadów mineralnych i twardej wody. To się również zdarza, gdy szkło wysycha na powietrzu. Można temu zapobiec używając ścierki z mikrofibry, aby wytrzeć smugi.

 

Jak uniknąć tłuczenia szkła?

 

Nie ma nic gorszego niż dźwięk tłuczonego szkła w restauracji, zwłaszcza podczas szczytu lunchowego czy kolacyjnego. Potłuczone czy wyszczerbione szkło może stanowić niebezpieczeństwo zarówno dla pracownika, jak i klienta. Wymiana uszkodzonych szklanek na dłuższą metę może okazać się bardzo droga. Pracownicy muszą również poświęcić czas, żeby posprzątać szkło, co odciąga ich od pracy. Miej na uwadze poniższe rady, aby uniknąć tłuczenia szkła.

Kosz do zmywarek

  • Unikać wstrząsów mechanicznych. Do wstrząsów mechanicznych dochodzi, gdy szkło wchodzi w kontakt z przyborami lub innym szkłem. Każdy kontakt z innym obiektem może naruszyć wytrzymałość szkła. W celu zmniejszenia ilości wstrząsów mechanicznych, przechowywać szkło w koszach do zmywarek w odpowiednich rozmiarach.
  • Unikać wstrząsów termicznych. Dochodzi do nich, gdy szkło jest wystawione na szybkie i drastyczne zmniany temperatury. Wyjęcie naczynia bezpośrednio ze zmywarki i napełnianie go lodem i wodą to jeden z powszechnych sposobów wystąpienia szoku termicznego. Zawsze dostosowywać szkło do różnych temperatur powoli, poprzez umożliwienie mu najpierw uzyskać temperaturę pokojową.

 

Jak obchodzić się ze szklanymi naczyniami?

 

Co należy robić

Czego nie należy robić

Trzymać kieliszki za nóżki - najmocniejszy element.

Trzymać kieliszki za czaszę lub stopę. Wszelki nacisk na te miejsca może powodować pęknięcia i potłuczenia.

Przenosić po jednym kieliszku w każdej ręce. Używać wózków, koszy lub tac do przenoszenia kilku kieliszków na raz.

Przenosić kieliszki "bukietami".

Sztaplować tylko dostosowane naczynia.

Sztaplować różnych rodzajów szkła.

Umieszczać sztućce w specjalnych pojemnikach do wózków zamiast w szklankach.

Umieszczać sztućców w szklankach. Metal wyszczerbia i rysuje szkło poprzez wstrząsy mechaniczne. To tworzy słabe punkty, które ostatecznie prowadzi do pękania.

Używać koszy do zmywarek w odpowiednich rozmiarach do przechowywania i mycia. Jest to najlepszy sposób ochrony szkła podczas zmywania, przechowywania czy transportu.

Przechowywać szkło na twardych powierzchniach. Może to powodować wyszczerbienia i pęknięcia.

 

Jak transportować i przechowywać szkło?

 

Szklanki często przemieszczane są w restauracji, od zmywarki na stoły i z powrotem. Dostępnych jest wiele wózków, koszy i tac, które pomagają przenieść szkło szybko i bezpiecznie. Używanie koszy i antypoślizgowych tac pozwala personelowi transportować wiele naczyń jednocześnie. Pozwala również zmniejszyć szanse na stłuczenie. Odpowiednie przechowywanie szkła jest również ważne. Wiedząc jak przechowywać szkło, będzie można je utrzymać czystym i gotowym do użycia.



Kosze do zmywarek

 

  • Kosze do zmywarek pozwalają na szybkie i wydajne czyszczenie i przenoszenie szkła. Kosze są tak projektowane, żeby umożliwić umieszczenie i umycie różnych rodzajów szkła, np. kieliszki do szampana, kieliszki do shotów czy szklanki do piwa.
  • Otwarte kosze pozwalają na wydajne mycie dzięki otworom bocznym. Zamknięte kosze chronią szkło przed kurzem i bakteriami, zwłaszcza podczas transportu i przechowywania.

Wszystkie kosze do zmywarek Noble Products Gray Dish Rack and Glass Rack Dolly with 31 inch Handle

Wózki

 

  • Wózki pozwalają na szybki i łatwy transport wielu koszy jednocześnie.
  • Są również bardzo pomocne podczas suszenia i przechowywania szkła.

Wszystkie wózki Termoizolacyjny pokrowiec

Pokrowce

 

  • Bardzo istotne jest również posiadanie pokrowców zakrywających szkło, które jest przechowywane lub przemieszczane do innej lokalizacji.
  • Pokrowce pomagają blokować kurz i zapewniają większą higienę.

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields