Shop2market Order Tag

Willkommen! Möchten Sie sich anmelden oder jetzt registrieren?

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
Keine Produkte gefunden...
Ab 24 Stunden
Lieferservice
XXL
Produktpalette
Die meisten
Shopping Komfort
100%
Niedrigste Preis
XXL
Garantie
24/7
Fachlich beraten
Sichere
Zahlung

Zalecenia odnośnie bezpieczeństwa spożywczego

  • Geschrieben am
  • 0
Zalecenia odnośnie bezpieczeństwa spożywczego

Spis treści:
1. Zalecenia odnośnie bezpieczeństwa spożywczego
2. Często myć ręce
3. Dezynfekować powierzchnie
4. Myć owoce i warzywa
5. Unikać zakażeń krzyżowych
6. Przygotowywać i przechowywać żywność w bezpiecznej temperaturze
7. Zwracać uwagę na wycofywane produkty
8. Jak zapobiegać reakcjom alergicznym
9. Jak praktykować bezpieczeństwo spożywcze w strefach samoobsługowych

Zalecenia odnośnie bezpieczeństwa spożywczego

 

Bezpieczeństwo spożywcze odnosi się do właściwych praktyk przygotowywania i przechowywania żywności w celu uniknięcia chorób pokarmowych. Zalecenia odnośnie bezpieczeństwa spożywczego są konieczne, aby nie narażać zdrowia klientów, zmaksymalizować trwałość twoich produktów i opracować odpowiednie protokoły zarządzania zagrożeniami. Postępować z poniższymi poradami, aby twoi klienci byli bezpieczni i wracali po więcej twoich specjałów.

 

1. Często myć ręce

 

 

Dla optymalnego bezpieczeństwa spożywczego, konieczne jest, aby wszyscy pracownicy myli ręce przed przyrządzeniem i obchodzeniem się z żywnością, a także, gdy zmieniają wykonywane czynności. Starannie myć ręce mydłem w ciepłej wodzie przez co najmniej 20 sekund.

 

2. Dezynfekować powierzchnie

 

Dezynfekowanie i czyszczenie wszystkich powierzchni, w tym stref przyrządzania, desek do krojenia, urządzeń, miejsc przechowywania, koszy na śmieci i odpływów podłogowych powinno być ważną częścią twojego planu dotyczącego bezpieczeństwa spożywczego. Ten proces usuwa z powierzchni resztki żywności, brud i niewidzialne zarazki, które mogą wejść w kontakt z żywnością. Konieczne jest regularne czyszczenie i dezynfekowanie powierzchni, aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów. Mogą one rozprzestrzeniać szkodliwe choroby, takie jak powodowane przez bakterie Salmonelli czy Listerii, na żywność w twojej kuchni.

 

Stworzyć i wprowadzić procedury sanitarne dla pracowników, które muszą być przestrzegane  na co dzień, co tydzień i co miesiąc. Poniżej znajduje się przykład prostej procedury do użycia w twoim lokalu, która pomoże utrzymać higienę twoich powierzchni roboczych:

 

  • Najpierw zeskrobać i usunąć ze strefy pozostałości lub resztki żywności.
  • Następnie wyczyścić powierzchnię gorącą namydloną wodą.
  • W celu uniknięcia skażenia chemicznego, spłukać powierzchnię wodą i wytrzeć czystą ścierką.
  • Wyczyścić strefę chusteczką dezynfekującą lub innym profesjonalnym środkiem dezynfekującym.
  • Pozwolić strefie wyschnąć.

 

Oprócz produktów dezynfekujących, do efektywnego odkażenia rzeczy takich jak sztućce może być użyte ciepło. W tym celu jednak zaleca się namoczenie dezynfekowanych przedmiotów w wodzie o temperaturze co najmniej 77 stopni Celsjusza przez minimum 30 sekund. Lub można także umyć je w zmywarce w wysokiej temperaturze, jeżeli są dostosowane do czyszczenia w zmywarce. Dodatkowo można użyć pospolitych, dezynfekujących środków chemicznych, zawierających chlorki, jodynę i czwartorzędowe związki amoniowe. 

 

3. Myć owoce i warzywa

 

Wszystkie owoce i warzywa muszą zostać starannie umyte, aby pozbyć się bakterii i brudu, który może znajdować się na produktach. Jedynym wyjątkiem są produkty paczkowane, które posiadają oznaczenie informujące o tym, że zostały już one umyte. Używać czystej, zimnej wody i korzystać ze szczotki, gdy to konieczne.

 

4. Unikać zakażeń krzyżowych

 

Restaurant Equipment

Do zakażeń krzyżowych dochodzi, gdy szkodliwe bakterie, alergeny lub inne mikroorganizmy nieświadomie z jednego obiektu na drugi. Chociaż zakażenie nie jest widoczne dla ludzkiego oka, jego rezultaty mogą być nadzwyczaj niebezpieczne lub nawet zabójcze dla nic niepodejrzewających konsumentów.

Oprócz mycia ręcznego, również konieczne jest oddzielanie produktów pochodzących z różnych grup żywności. Używać różnych desek do krojenia i oddzielnych naczyń na surowe mięso, warzywa i produkty już przyrządzone. Można wybrać system kodowania kolorami, aby pomóc pracownikom w czasie pracy. Używanie odpowiednich procedur do unikania zakażeń krzyżowych pomoże zapobiec również reakcjom alergicznym.

 

5. Przygotowywać i przechowywać żywność w bezpiecznej temperaturze

 

Przyrządzać surowe mięso, mięso mielone, drób, jaja i owoce morza we właściwej temperaturze, żeby uniknąć zatruć pokarmowych.

Przechowywać żywność poza “Strefą zagrożenia”

 

Termometr

 

Strefa zagrożenia odnosi się do temperatury między 5 a 57 stopni Celsjusza. Dla żywności wrażliwej na czas i temperaturę, takiej jak mięso, drób, jaja i nabiał, konieczne jest, aby temperatura wewnętrzna była albo powyżej albo poniżej strefy zagrożenia.

 

Zimne produkty mogą być przechowywane w temperaturze poniżej 5 stopni, a produkty gorące w temperaturze 60 stopni lub wyższej. Ogólna zasada jest taka, aby produkty wrażliwe na temperaturę nie pozostawały w strefie zagrożenia przez więcej niż 2 godziny. W tym czasie mogą szybko się rozwinąć i rozprzestrzenić niebezpieczne bakterie. 

 

6. Zwracać uwagę na wycofywane produkty

 

W celu uniknięcia wybuchu choroby przenoszonej pokarmowo, należy zawsze zwracać uwagę na wycofywane produkty, które mogą dotyczyć twojego inwentarza. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) często publikuje artykuły o wycofywanych produktach, więc ważne jest, aby regularnie sprawdzać takie komunikaty.

 

Jak zapobiegać reakcjom alergicznym?

 

Oto kilka porad odnośnie unikania reakcji alergicznych w twoim lokalu.

 

  • Nigdy nie przyrządzać dań wolnych od alergenów tymi samymi przyborami co normalne dania.
  • Używać w kuchni dedykowanych produktów dla alergików.
  • Przeszkolić personel z odpowiedniego przyjmowania zamówień do klientów z alergiami.
  • Upewnić się, że członkowie personelu są świadomi "Wielkiej 8" najbardziej pospolitych alergii pokarmowych na: mleko, ryby, soję, orzechy, orzechy ziemne, jaja, skorupiaki i pszenicę.

 

Jak praktykować bezpieczeństwo spożywcze w strefach samoobsługowych?

 

Podczas gdy pracownicy twojej restauracji lub bufetu mogą posiadać odpowiednią wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa spożywczego, całkiem bezpiecznie można założyć, że twoi klienci już nie. Z tego powodu strefy samoobsługowe są szczególnie podatne na zanieczyszczenia.

 

  • Często czyścić i dezynfekować powierzchnie, w tym przybory do serwowania, pojemniki do przechowywania żywności, szyby ochronne i lady.
  • Zapewnić dyspesnsery zaprojektowane do wydawania jednorazowych sztućców serwetek i słomek.
  • Dla dodatkowej higieny, zapewnić sztućce pakowane w folię, aby zmniejszyć szanse zakażenia.
  • Wyznaczyć pracowników do monitorowania gości, którzy będą podejmować działania korekcyjne w przypadku zauważenia nieodpowiednich praktyk.

 

Utrzymaj nienaganną reputację swojej restauracji i zmniejsz rozprzestrzenianie chorób pokarmowych poprzez praktykowanie dobrych nawyków dotyczących bezpieczeństwa spożywczego. Wprowadzenie programów, które zapewnią, że pracownicy będą zarówno zapobiegać i odpowiednio reagować na problemy związane z bezpieczeństwem spożywczym powinno być ważną częścią w twoim lokalu gastronomicznym.

 

Kommentare

Sei der erste der einen Kommentar schreibt....

Schreibe einen Kommentar
* Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.
* Pflichtfelder