Shop2market Order Tag

Willkommen! Möchten Sie sich anmelden oder jetzt registrieren?

XXLgastro[email protected]
XXLgastro (22) 247 85 85ma – vr 08:00 – 17:00
Keine Produkte gefunden...
Ab 24 Stunden
Lieferservice
XXL
Produktpalette
Die meisten
Shopping Komfort
100%
Niedrigste Preis
XXL
Garantie
24/7
Fachlich beraten
Sichere
Zahlung

Noże - porady dotyczące bezpieczeństwa

  • Geschrieben am
  • 0
Noże - porady dotyczące bezpieczeństwa

Spis treści:
1. Noże - porady dotyczące bezpieczeństwa
2. Używaj ostrego noża
3. Wybierz odpowiedni nóż do zadania
4 .Utrzymuj czystość swoich noży
5. Prawidłowo przechowuj swoje noże
6. Poznaj właściwe techniki krojenia
7. Zwróć uwagę na to co kroisz

Noże - porady dotyczące bezpieczeństwa

 

 Sztućce są niezbędne do funkcjonowania każdej komercyjnej kuchni, więc ważne jest, aby wiedzieć jak prawidłowo trzymać nóż i jak go używać. Odpowiednie szkolenie może pomóc zminimalizować ryzyko urazów i usprawnić funkcjonowanie kuchni. Jeżeli dopiero zaczynasz się uczyć lub po prostu chcesz sobie odświeżyć swoje podejście, to czytaj dalej, aby poznać przydatne porady odnośnie bezpiecznego korzystania z noży.

 

1. Używaj ostrego noża

 

Nóż

Gdy korzystasz z tępego noża do krojenia, potrzebujesz użyć więcej siły. W rezultacie nóż ma większe szanse na ześlizgnięcie się, a to zwiększa ryzyko urazu. Utrzymywanie swoich noży naostrzonych jest jednym z najprostszych sposobów, aby były bezpieczne. Po prostu  użyj osełki lub ostrzałki do noży, aby zachować oryginalną precyzję ostrza. Jeżeli twój nóż potrzebuje lekkiego odświeżenia pomiędzy ostrzeniem, spróbuj użyć stalki.

 

Jak ostry powinien być mój nóż?

 

W celu zbalansowania ostrości i wytrzymałości, większość ostrzy noży jest projektowana z 20-stopniowym kątem z każdej strony krawędzi tnącej. Jeżeli pracujesz z dużą ilością miękkich składników, możesz naostrzyć swój nóż do 15 stopni z każdej strony.

 

Nóż z 15-stopniowym kątem wymaga jednak częstego ostrzenia i może to zmniejszyć ogólną wytrzymałość twojego noża. Jeżeli wiele twoich składników ma twardszą fakturę, zachować kąt 20 stopni z każdej strony noża lub wybrać nóż o szerszym kącie ostrza, gdy to konieczne.

 

2. Wybierz odpowiedni nóż do zadania

 

Właściwy wybór noża do wykonywanego zadania jest jednym z fundamentalnych środków bezpieczeństwa, którego powinni nauczyć się profesjonaliści z branży gastronomicznej. Jednakże wybór może być przytłaczający ze względu na szeroki zakres stylów, kształtów i rozmiarów komercyjnych sztućców.

 

Jak wybrać odpowiedni nóż

Noże

 

Podczas wyboru noża warto rozważyć poniższe parametry:

 

  • Kształt ostrza: Wybierz nóż, który jest proporcjonalny do krojonej żywności. Na przykład mały nóż do obierania nie sprawdzi się do oprawiania dużego kawałka mięsa, więc zamiast tego trzeba użyć tasaka.
  • Elastyczność: Pewne czynności wymagają elastycznego ostrza, a niektóre sztywnego. Pomyśl o nożu, który byś wybrał do usuwania łusek z ryb a jaki by się przydał do krojenia ziemniaków.
  • Krawędź ostrza: Krawędź ostrza może znacznie ułatwić twoją pracę lub ją utrudnić. Na przykład, noże ząbkowane są doskonałe do krojenia żywności z miękkim środkiem, podczas gdy ostrza ze szlifem kulowym są dostosowane do wilgotnych produktów, takich jak ser czy łosoś.

 

Nigdy nie używaj swoich noży do cięcia rzeczy, które nie są żywnością. Używanie noża do innych czynności nie tylko stanowi ryzyko dla twojego bezpieczeństwa, ale również może uszkodzić twój nóż.

 

3. Utrzymuj czystość swoich noży

 

W celu zapobiegnięcia zakażenia, ważne jest, aby wyczyścić nóż tuż po zakończeniu używania go. Pozostawianie noża na desce do krojenia lub w zlewie pełnym namydlonej wody wprowadza bałagan do kuchni i stwarza  możliwości zakażenia i urazów.

 

Czysty nóż jest łatwiejszy w użytkowaniu. Pozostałości żywności mogą sprawić, że nóż będzie śliski, więc należy pamiętać o czyszczeniu, żeby zapewnić jak najbardziej pewny chwyt.

 

Porady odnośnie czyszczenia noży

 

W celu zapewnienia czystości i utrzymania trwałości twojego noża, upewnij się, że jest on czyszczony w odpowiedni sposób. Oto kilka rzeczy, o których warto pamiętać podczas czyszczenia swoich noży:

 

  • Czy nóż można myć w zmywarce? O ile jest to wygodny sposób, aby zapewnić, że nóż jest całkowicie czysty, niektóre noże mogą nie być dostosowane do mycia w zmywarkach, żeby zachować precyzję krawędzi tnącej.
  • Czy twój nóż ma miejsca, w których mogą zbierać się bakterie? Niektóre rodzaje noży mogą mieć uchwyt lub ostrze w kształcie, w którym bardziej zbierają się resztki żywności, więc sprawdzanie noży przed i po czyszczeniu może pomóc zapobiec się ich osadzaniu.

 

4. Prawidłowo przechowuj swoje noże

Listwa magnetyczna

 

Dedykowana przestrzeń do przechowywania noży sprawia, że kuchnia jest uporządkowana i zachęca również do bezpiecznych praktyk. Gdy noże nie są używane powinny być przechowywane, tak żeby nie przeszkadzały w miejscu pracy. Włożenie noża po prostu do szuflady nie jest bezpieczne ani dla pracowników, ani dla noża. Rozwiązania takie jak bloki na noże czy zwijane torby zapobiegają odkształceniom i wydłużają żywotność twoich noży.

 

5. Poznaj właściwe techniki krojenia

 

Wiedza dotycząca prawidłowego krojenia nożami jest niezbędną częścią bezpieczeństwa pracy. Nieumiejętne posługiwanie się nożami stwarza ryzyko odniesienia urazów a także uszkodzenia twoich przyborów kuchennych. Nie wspominając już o tym, że niewłaściwe użytkowanie spowalnia twoją prace i zmniejsza jej wydajność.

 

Jak używać noża

 

  1. Zawsze używaj deski podczas krojenia składników. Pozwoli to na równomiernie kroić i chronić powierzchnię roboczą podczas pracy.
  2. Zwróć uwagę na ułożenie rąk podczas krojenia. Dłoń trzymająca nóż powinna mieć pewny chwyt na rękojeści.
  3. Używając palca wskazującego i kciuka, tak jak przedstawiono na obrazku poniżej, chwyć obie strony ostrza blisko uchwytu, aby zwiększyć kontrolę.
  4. Trzymaj drugą rękę z dala od ostrza. Zwróć uwagę jak kucharz odsuwa swoje palce od noża trzymając pomidora.
  5. Opuść ostrze i przeprowadź je jednym, płynnym ruchem przez produkt. To pomoże ci zachować kontrolę i wykonać schludniejsze cięcie.

 

technika ktojenia

 

Jeżeli nie jesteś pewny jak prawidłowo trzymać nóż lub go używać do danego zadania, zapytaj bardziej doświadczonego pracownika.

 

Gdy upuszczasz nóż, twoim naturalnym odruchem może być próba jego złapania. Ze względów bezpieczeństwa lepiej, żeby upadł. Upuszczony nóż można odkazić i wymienić, jeżeli to konieczne, ale wyleczenie urazu już takie łatwe może nie być.

 

6. Zwróć uwagę na to co kroisz

Zestaw desek do krojenia

 

Pomimo tego, że komercyjna kuchnia może być chaotycznym miejscem, zawsze poświęć krojeniu całą swoją uwagę. Jeżeli jesteś roztargniony, przerwij to co robisz i uporaj się z tym co cię rozprasza zanim wrócisz do krojenia. W ten sposób zapewnisz bezpieczeństwo i będziesz najbardziej wydajny.

 

 

Niestosowanie się do tych podstawowych praktyk bezpieczeństwa może zmienić jedno z najczęściej używanych narzędzi w niebezpieczeństwo. Zawsze pamiętaj o podstawach bezpieczeństwa i obchodzenia się z kuchennym nożem, a także żeby wyszkolić swoich pracowników z prawidłowych technik użytkowania, za każdym razem, gdy wprowadzany jest nowy nóż do twojego wyposażenia.

 

Kommentare

Sei der erste der einen Kommentar schreibt....

Schreibe einen Kommentar
* Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.
* Pflichtfelder